Selasa, Disember 11, 2012

Gyoza 4


Assalamualaikum besiaran di mlm hari pula....maap le x sempat nak n3 siang td...ke sibukan melanda...kemas baju2 kemas rmh serba serbi megemal lah npknya :-)..maklum le beberapa hari rmh di tinggalkan....utk manu mkn mlm hari ni buat  gyoza lg yg dah beberapa kali buat mmg x pernah jemu2...dpt 5, 6 ketul seorg pun dah cukup kenyang...masih menggunakan resepi yg sama...cuma kali ni saya letak udang cincang ...


RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin
 

250g tepung gandum 
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas 
1/4 sk garam 
Extra tepung gandum utk canai 
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah) 

Untuk Inti
250g daging kisar/ ayam/ udang  utk kali ni Sheila letak isi udang
1/2 genggam daun kucai - potong kecil ( sheila ganti dgn daun bawang
50g kubis - cincang dadu halus
1 sudu makan halia parut 
2 sudu makan bawang putih parut 
1sk minyak bijan 
1sk gula 
1/4 cawan bawang besar - potong dadu 
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper 
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun- Sheila letak juga
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung) 
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza. 
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.


2 ulasan:

Kak Rose berkata...

Salam Sheila, buat lagi dan lagi dan lagi ya... rajinnya buat skin dia tu, kak rose yg malas ni bli je kulit dia tu...

zila norazila berkata...

sedapnya...:) mcm nk amik seketul jew..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More