Jumaat, Februari 15, 2013

Kek Coklat - Resepi Bonda Kami


Assalamualaikum salam ceria ...seminggu x masuk sini..rindunya... heee..ptg2 tayang kek coklat yg sangat sdp...x salahkan menerai bebagai jenis resepi kek coklat..lg pun kat rmh ni mmg hantu kek2 yg mcm ni... nak pulak kek coklat wauuuu, kebetulan rabu kemarin ank buah ada dtg rmh tidur dlm 3 mlm ...dia org pun apa lg request lah suruh buat kek coklat...dan ada satu resepi ni ternampak di fb apa lg terus le cuba...mmg resepinya pun mudah..guna susu coklat lg terasa ke coklatan pada kek...lempahan topping coklat yg meleleh2 tu buat lg betambah emmmm x terkata...tq pada Resepi Bonda Kami di FB


RESEPI KEK COKLAT - Resepi Bonda Kami
Dibawakan Oleh Resepi Bonda Kami

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
-2 biji telur
-1 cawan minyak masak
-1 cawan gula pasir
-1 cawan gula perang

Bahan A
-1 sudu kecil vanila
-1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
-1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
-2 sudu kecil sodium bicarbonate
-1 sudu kecil baking powder
-1/2 cawan serbuk koko
-2 cawan tepung gandum

Topping
-1/2 cawan koko van hauten
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu besar minyak masak

Cara-cara
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan gula dan pukul lagi
3.Kemudian masukkan minyak masak
4.Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5.Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6.Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
Selamat Mencuba...



10 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer kak !!

Amie berkata...

alamak... dah meleleh coklatnya... kita pun ikut meleleh nih!

Marsita yahya berkata...

geram tgk coklat yang meleleh tu...

INA berkata...

nak nangis tgk lelehan coklat tu..

Jujue Ahmad berkata...

sedapnyer... tangkap leleh..

Rohah berkata...

adei kak...meleleh2 topping tu bikin tak tahan...

Hanim berkata...

Kat umah ni pon antu kek coklat n cheese, yg lain xlayan...hehehe. Sedap tu ngan coklat yg meleleh, tgok airvliur pon meleleh hahaha.

Tanpa Nama berkata...

Bapa bj telur niy?..tk bgtau laaa..

salmizah berkata...

sedap tuuuu....

salmizah omar berkata...

sedap tuuuu.........

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More