Rabu, Januari 12, 2011

Daging Masak Hitam

Salam..dah siap mkn tghari ke pasti lauk2 yg di masak sdp2kan...lama x beli dgg hari ni buat masak hitam je.. tapi x berapa nak hitam sbb kicap pekat ku udah kehabisan guna je kicap biasa.. kita buat ada le sikit bekuah..nasib dgg ni lembut kalau x kena le rebus lama..
Bahannya
Daging di potong nipis, dibasuh dan toskan
1 labu bawang besar - di tumbuk
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1 inci halia - di tumbuk
1/2 sudu teh jintan manis/jintan putih - ditumbuk
3 sdb cili giling
3 sdb kicap Pekat ( sy guna kicap biasa sbb kicap pekat sdh kehabisan)
Garam/gula/perasa
Caranya
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukan cili giling grg hingga pecah minyak
Masukan kicap dan daging yg di potong nipis masak hingga daging empuk dan tambah (kalau nak bekuah tambah sikit air) garam, gula serta perasa
Taburkan bahan hiasan seperti cili potong dan daun sup

0 ulasan:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More