Sabtu, Januari 01, 2011

Bebola Roti Goreng


Salam dan selamat tahun baru buat semua...ceria2kan hari anda.. utk minum2 petang hari ni.. kira rajinlah pulak hehehe sy buat bebola roti grg, mcm bekenan je resepini..npk sdp tu yg nak try buat..resepi dari Lizahanum, tq liza, kira resepi dari mak liza yg di belajar dari kelas kemas katanya...kalau x silap Hana pun pernah mencuba buat bebola roti grg ni....boleh tahan jugak rasanya, ank2 kata same rasa mcm roti grg telur...cuma saya gantikan perasa ikan bilis kepada perasa ayam... jom cuba
yg ini belum di goreng lagi

Bahannya
14 keping roti (plain white bread) potong menjadi kepingan kecil
2 biji telur- saiz besar
3 batang cili merah - dihiris
1 biji bawang - didadu halus
2 sudu teh serbuk lada putih
Sedikit daun sup/daun bawang - dihiris halus
Perasa ikan bilis - guna setegah kiub ( sy guna serbuk perasa ayam)
Garam secukup rasa ( jgn taruk byk sbb perasa dah masin)
Minyak utk mengoreng
Caranya
Masuk roti dalam mangkuk yg besar kemudian pecahkan telur didalamnya
Masukan cili merah, bawang, perasa ikan bilis, daun sup/daun bawang gaul rata ( sy ramas2kan roti agar padat dan sekata)
Akhir sekali masukan grm, serbuk lada putih dan ratakan
Kepal-kepalkan buat bebola roti hingga habis
Panaskan minyak dgn api yg sederhana dan grg bebola tadi hingga kekuningan
Boleh di hidangkan besama sos cili dan mayo

1 ulasan:

Nuridah berkata...

Salam Shiela,

Nampak cantik bebola roti grg shiela ni....cicah ngan cili sos mmg sedapkan?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More