Isnin, September 12, 2011

Lempeng kelapa & Kari Daging


Besua kembali di hari isnin masih mood raya lg ke...kalau sekut raya masih ada mood raya pun masih ada lg...ape pun same2 lah kita kunjung megunjung megeratkan lagi ikatan sesama kita....ok utk hari ni sy buat lempeng kelapa cicah besama kari daging...manu ni merangkap sekali sarapan pg dan mkn tegahari, hehehe bukan ape mkn lempeng ni kenyang le sesangat....jimat2 masuk dapur kan, kan, kan heheh...kemarin kita npk lempeng ni kat dapur rmh CMG... sy pun meneray le buat...mmg kena dgn tekak ..jom cuba...


LEMPENG KELAPA
RESEPI BY: CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kelapa parut putih, pilih kelapa berkulit basah
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder (optional, tapi kalau letak lagi bess)
2 cawan air
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Bancuh semua bahan diatas kecuali garam, kacau rata. Tambah garam secukup rasa, kacau lagi. Panaskan non-stick pan saiz 8 inci (kalau nak comel2 macam mat buat, guna non-stick pan saiz 4 inci). Tuang sedikit minyak dan letak 3/5 senduk adunan, ratakan dan biar hingga perang, masak dengan api sederhana.
Terbalikkan lempeng dan masak lagi hingga kuning keemasan. Angkat dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama pada baki adunan hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari, gulai atau sambal tumis..


sdp juga cicah same sambal tumis, sambal sardin

4 ulasan:

tun_telani berkata...

kak sheilaa.. sedapnyerr!!! dh lama x makan lempeng nyior nii.. nk cari kelapa parut yg muda2 bukannyer senang kan..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun heheh sdp kenyang...teringat balik zmn kecik2 mkn lempeng...ye kelapa muda susah juga tp akk guna kelapa biasa ambik yg putih aje

Juwita Jamaludin berkata...

sedap.. suka lempeng ada kelapa.. makan bila gigit kelapa t terasa sangat kesedapannya

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Juwita ye betul terasa lemak2 kelapa tu...wagi...mkn gan sambal tumis sdp tau

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More