Rabu, September 21, 2011

Kuah Kacang @ Kuah Satay


Assalamualaikum ,salam sejahtera di pagi rabu.....mmg x sabar lg dah ni tu yg buat....tepikat kat kuah kacang yg Mas tayang pagi semlm....dok barak2 gan Mas semlm, seperi yg Mas bg tahu bhn2 kisar kena garing baru terbit minyaknya...kuah pun npk hitam  tu yg cantik...kuah  kacang buat mlm td...dah semalama baru sdp sebati rasanya...bancuhan cucur bawang pun siap bancuh mlm juga dan masuk peti...pg2 tinggal grg aje snngkan... buat sarapan mkn same timun...kira ala2 rojak....seperti biasa kalau buat sarapan sure Mr.N bawa bekal.....cuba ye kuah kacang ni mmg kena dgn selera keluarga sy.....



Kuah Kacang @ Kuah Satay
Sumber : Noorsha
Sumber : Mas Duniaku
Bahan2
  • 300gm kacang tanah - sangar dan kisar 
  • 100 gm gula pasir
  • 150 gm gula merah
  • 40 gm asam jawa
  • 1 sk garam 
  • 1 sk kunyit serbuk
  • 1 cawan minyak masak  - untuk menumis
 Proses menumis dan masukan kacang yg telah di kisar halus

Bahan kisar
  • 2 biji buah keras
  • 1 sb ketumbar biji - sangar
  • 1 sk jintan kasar - sangar
  • 1 sk jintan halus - sangar
  • 2 hiris lengkuas
  • 2 hiris halia muda
  • 20 tangkai cili kering
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 batang serai - hiris
  • 20 gm udang kering  
Cara membuatnya :
  1. Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
  2. Panaskan minyak  dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
  3. Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis. Seimbangkan rasanya dan masak hingga  keluar @ pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa kacau yerk...
Update : Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit2 air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu...kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan..

10 ulasan:

Mas berkata...

tu diaaaa..
dah kluar kuah kacang akak...
macam mana kak..
sedappp kan...
menyelerakan betoi tengok kuah kacang akak tu..
pada mas..kuah kacang ni...lebih lama..
lebih sedapp kan kak..
mas simpan dalam peti ais kuah kacang ni..
nak makan baru panaskan balik...
laki mas suka sangat ngan kuah kacang ni..
memang terbaik kan kak..

tun_telani berkata...

wahh.. kak sheila pun dh menguah kacang.. (ada ke perkataan ni dlm kamus? hihi)..
tgk mmg dh mcm rojak dah tu. terliur betul.

Sue @ Nenie berkata...

Wahhhh..nampak gayanya kuah kacang ni makin merebakkan wabak nya...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas Tq ye semua suka kuah ni letak gula merah tu yg cantik gelapnya...mmg bebaloi suami akk mlm td dah rasa katanya sian nak bawa bekal ke opis bawak lebih sure rakan nak juga hehheh sdp lain kali pakai resepi ni buat kuah kacang

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun hehhe meguah kacang yeee hee silakan resepi nya pun x byh bahan sdp tau tun cuba ye tumis kena garing bari sdp rasanya

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Sue heheh dah merebah dah ni heheheh sdp tau kalau nak kacang halus pun sdp, nak campur gan yg kasar sikit pun sdp..kira sebati rasanya bila dah semalaman...

Amie berkata...

pantang tengok hidangan begini, rasa nak terkam kalau ada depan mata....adeeehhhh sedapnya!

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Amie hehhe lawak akk ni ,,kalau akk dekat sebelahh rmh saya dah tentu saya hulur sepinggan buat rasa hheheh

nOOrsha berkata...

waaa...sedapnye mkn ala2 rojak camni..leh try nnty :)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai nOrsha heheh sdp tu...buat cucur bawang aje dan potong kan timun..kalau ada telur, sengkuang n mee dah jadi rojak Mee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More