Selasa, Mei 31, 2011

Puding Kentang Berkaramel


Salam besiara....baru dpt masuk.. ada masalah sikit gan google ni..sever error aje bosan menunggu...maap lah yeee....buat desser ni pada hari ahad lemas.... kebetulan hari ahad tu ada tetamu yg datang so cantik le sy jamukan dgn puding kentang bekaramel ni.....ada pujian,ada pujian..kembang tuan rmh heheh sebelum tu npk kat rmh Dj dah tayang..kita pun terujan nak buat..bhn mmg simpel...sdp letak kentang rasa lemak2 gitu.... tq Dj sdp sagat... izinkan cnp resepi ye... dah habis daaaa ..jemput cuci mata aja ye...


Puding Kentang Berkaramel
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Karamel :
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas

Cara-cara :
Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul.
Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
1 1/2 cawan susu sejat/susu cair
1/4 cawan air
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati.
Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
Setelah puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.

2 ulasan:

izahdaut berkata...

asik duk belek je resepi akak dayang kite ni. tapi tak terbuat2 juge lagi. nak buat insyaAllah

Sheila Shafeareen berkata...

Hai izah
hehhe mmg sdp..x hanyir telur sbb letak kentang,,,buat yeee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More