Sabtu, Mei 21, 2011

Makorani Goreng Kari Bedaun Limau Purut



Assalamualaikum , besiaran di hari sabtu..byk kerja ke cuti2 camni..settelkan hal rmh dulu baru kuar jln2 ye........pg ni nak memudahkan kerja Bf merangkap lunch sekali buat makorani grg kari letak daun limau purut pehhh mmg menyegat rasanya...rasa pun seakan ala ala tomyam..lg byk letak daun limau lg sdp rasanya....buat sepeket makorani mmg byk dapat ... di tambah dgn bhn2 lain... lg le byk jd nya..so tgharini x payak masak...ok layan dulu Bf kita sekeluarga ni ye....


Makorani Goreng Kari Bedaun Limau Purut
Bahan
:
Sepeket Makorani
Daging/ayam - saya letak daging
3 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 sudu sos cili
3 sudu sos tomato
3 sudu rempah kari
2 biji telur
5 helai daun limau purut diracik
kobis,keret,sawi - sayur ikut suka
Garam/gula

Caranya
Makorani di rebus telebih dahulu bila dah empuk toskan
Panaskan kuali tumis bahan tumbuk hingga wangi
Masukan daging/aym biarkan empuk seketika
Masukan sos cili, sos tomato, serbuk kari grg hingga semua sebati dan besalut
Masukan telur grg biar telur masak, masukan sayuran, daun limau, garam dan gula gaul sebati
Kemudian baru masuk makorani yg di rebus td gau kesemua bg besalut sekata
Selamat mencuba

2 ulasan:

sue-ab berkata...

i slalu guna mee hoon..taruk limau purut..dah rasa cam mee hoon tomyam..perah limau kasturi..pergghh...taruk sotong..ayam...udang...harimau...gajah..ekh..bawang besar hiris...segala bala dalam tomyam..makaroni boleh jugak kan..ni bg idea ni..makaroni biasanya makan ngan sup..jadi makaroni sup..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Suhaila-ab
ye mana pun boleh dgn makurani ni..di grg or di buat sup..bebagaikan rasa..try ye sdp tau...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More