Rabu, Jun 13, 2012

Serawa Pulut Durian


Salam besiaran di petang rabu hemmm masing2 dah buat sarapan petang keeee,,hari ni buat serawa durian mkn sama pulut....kes npk kat rumah CMG tempoh hari..pastu dek Hana pun ada buat tp cicah sama roti....kita pun tanak pulut sikit je dalam 1/2 kg, cuma serawa je buat lebih...habis je pulut boleh beli roti pulak :-) serawa ni kita lupa nak beli gula merah..jadi nya warna asal jelah.....utk kita mmg x mkn byk pun...lebih pada nenek, mak n abah aje...maklum le org tua2 kan suka mkn :-)....resepi ambik dari dapur CMG tq :-)....


SERAWA PULUT DURIAN
Resepi : Tiffinbiru ~CMG


BAHAN KUAH SERAWA :-)
1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau lebih)
700 ml santan kelapa segar
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula melaka, potong kecil* ~ sheila x letak lupa beli
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
2 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 camca besar tepung gandum
3 camca besar air
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT :-)
1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan ~ sheila buar 1/2 kg  pulut
700 ml santan cair ~ sheila ambil 350ml santan sbb buat pulut kurang
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PULUT :- Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. Letak pulut dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan. Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul2 masak. Ketepikan.
  2. UNTUK KUAH SERAWA :- Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK SERAWA PULUT DURIAN :- Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. Tuang kuah serawa dan hidangkan. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi...Selamat mencuba!..

Selasa, Jun 12, 2012

Cendol Sagu Sejuk


Salam besiaran di petang selasa...hemmmm cuaca hari ni npknya panas....best kalau dpt hirup cendol sejuk berais lg....kemarin npk kat rumak Kak  Zana cendol sagu merahnya...amat tetarik...nak pulak sagu mmg fv kita tu....nak buat x le susah mana....janji ada bahannya...masak sagu sampai kembang pastu sejukan, masak santan dan buat air gula siap....tp pada yg nak ganti kan santan ke susu cair pun boleh juga..ikut le citarasa tekak sendiri ye...saya mmg buat nak rasa betul2 cam cendol kat luar tu :-) sb tu guna santan...rasa pun masih tetap sama ...cuma isi utama je lain ...mari , mari, mari sini ada cendol sagu sapa nak ada lg ni.....^__^


CENDOL SAGU
Resepi  : Kak Zana@bp

1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air - rasanya kurangkan pun takpe
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah

1/2 biji kelapa parut putih sahaja
~ sheila ambik  4 cawan santan dari 1 biji kelapa dan didikan
~ Sheila buat 2 cawan gula merah masak sama 3 cawan air dah larut di tapis

1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.


Masukan sagu, kemudian kacau rata.
Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.


Cendol sagu letak ais ketul hemmm sdp tu....

Kuih Lapis Durian


Assalamualaikum..salam sejahtera semua besua kembali di pg selasa...pg ni nak n3 pasal kuih yg kita buat utk sarapan petang semalam...tp maap yee kuih ni habis dah....kejap je licinnya....nak pulak kalau yg rasa durian...laju je.....musim durian pun dah tiba yeee...kuih lapis ni mudah je buatnya main bancuh ...nak cun kisar semua bhn lg npk halus....beli sebijik durian ambik 3 ulas pun dah cukup buat kuih lpais ni betambah sdp...harum baunya :-)...so apa lg mana yg mmg pengemar durian tu leh le cuba resepi dari Kak Hanieliza ni ye...Tq Kak sy kongsikan resepi disini...^___^


KUIH LAPIS DURIAN
Resepi: Chaf Hanieliza

Bahan A
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula perang ~ sheila guna gula biasa
1/2 cawn durian ~ sheila ambik dlm 3 ulas isi durian
2 cawan santan
1 s/k garam
~ yg rasa durian sheila letak warna kuning
Bahan B
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
1 s/k garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dan juga Bahan B dalam mangkuk berasingan dan tapiskan
2. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang bersaiz 10 inci.
3. Lapiskan adunan dengan 1 senduk adunan bahan A dan kukuskan selama 10 minit.
4. Lapiskan pula 1 senduk adunan bahan B selama 8 minit.
5. Ulangkan proses melapis sehingga bahan semuanya habis.
6. Sejukkan sebelum dipotong dan hidangkan.


Jumaat, Jun 08, 2012

Mee Suah Sempoi


Assalamualaikum...hemmmmmm sepi lg minggu ni :-) jgn risau kita ada x kemana pun hanya intai2 dari jauh aje....sekali sekali jegah juga rmh kawan2.....baik le demi menjaga kesihatan sekrang ni...mlm ni dinner dgn yg sempoi lg sdp...sup...kenyang u......nak pulak ada sambal kicap......kalau buat benda yg simple lg sdp mmg betambah mkn nasib bukan yg berat2 sangat,, sebelum ni pun pernah juga mkn mee suah... sdp lembut.....mkn mlm ni pun mmg sudah dirancang...masing2 dah cadang x nak ambik yg berat2...kira sesuailah manu ni kan...tq Kak Sha MC...kita pilih manu dari Kak Sha ye mlm ni.....^____^

Betul kata Kak Sha mee ni mmg sempoi lg sdp.... yg pasti mkn panas2 :-) jgn le sampai melecur mulut pulak...tiup dulu heheh...nak pulak ada sambal kicap lg le menyegat.....

MEE SUAH SEMPOI SEDAP YOU
Resepi: Kak Shahrian MC

Bahan-bahan :

3 biji telur *kocok
4 ulas bawang putih *dadu
3 batang lada hijau *hiris
1/2 sudu kecil lada putih *tumbuk renyah
1000 ml air
1/2 sudu teh serbuk pati ayam knoor
sedikit garam
sedikit minyak
2 peket mee suah
daun sadri *hiris
cili kicap power & limau kasturi
 ~ sheila tambah isi ayam dadu buat rencah
 
Cara:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, lada hijau dan lada putih sehingga naik bau.
Masukkan air dan didihkan.
Setelah mendidih masukkan serbuk pati ayam, telur dan kacau rata.
Sesuaikan rasa dan masukkan daun sadri sebelum di angkat.
Akhir sekali masukkan mee suah, kacau dan hidangkan!!
bersama cilipadi kicap dan limau kasturi.


Sabtu, Jun 02, 2012

Fried Dumpling/ Gyoza


Salam besiaran buat semua di hari sabtu...wahhh ramai yg beholiday npknya....dan yg pasti byk juga jemputan kenduri kendara yeeeee seronok lah kan :-) dapur pun x berasap... sangkut periuk dan kuali ye....haha....bg yg x kemana2 tu...tugas harian bejln seperti biasa kan :-)....jln jauh2 pun ank nak exam lg dua tiga bulan...bejln tetap jalan tp yg dekat2 je...^___^
Hari ni n3 makanan Jpn pulak ..alhamdullilah cari punya cari jumpa juga kulit dumpling ni....kita beli yg halal tau..mujur kemarin Tun ada pos kan gbr kat mukabuku...dpt le megecam peketnya...walau gambar atas pek x sama tp ayat tu paham le tulis Pastry Gyoza hemmm...akhirnya dpt juga merasa... sdp bila cicah sama sos pedas....diet betul hari ni x yah ambik nasi bagai....kita buat sampai habis 30 keping....npk cam byk tp bila mkn sorg sampai 7-8 ketul...:-)....
yg buat lawak time nak meropol mula2 tu jadi buruk yg amat....bila masuk 3-4 baru le npk senonoh sikit..tu pun mcm ropol x bejahit kembang, kuncup, tebukak....gelak leee....kena kedut dan tekan baru cantik....resepi ni ramai juga yg dah buat...cuma resepi ni sy ambaik dari dapur Tun ...tq

sebelah bawah garing

RESEPI GYOZA
Resepi: kak hana
Sumber: kak ros , tun telani

Bahan-bahan ~Sheila beli yg dah siap ada 30 keping
Untuk Skin

250g tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan air sejuk - ader setengah resepi gune air panas, dan ada setengah campuran sejuk+panas
1/4 sk garam
Extra tepung gandum utk canai
1/2 sudu kecil baking powde (P.Ros tambah)

Untuk Inti

250g daging kisar/ ayam/ udang (P.Ros guna 200 grm daging hancur)
1/2 genggam daun kucai - potong kecil (P.Ros ganti dgn daun bawang)
50g kubis - cincang dadu halus- tun guna kobis ungu
1 sudu makan halia parut
2 sudu makan bawang putih parut
1sk minyak bijan (Puan Ros guna lbih kurang 1 1/2 sudu)
1sk gula
1/4 cawan bawang besar - potong dadu
Daun negi - jika suka (tak masuk) ~sheila x letak
garam dan pepper
Puan Ros masukkan 1 sudu kecil tepung jagung kedalam adunan filling- tun pun
1 sm tepung jagung/katakuriko + air - bancuh utk stim gyoza (Puan ros stim guna air tampa tepung jagung)
 
Cara-cara
Untuk membuat skin - Uli semua hingga elastrik (P,Ros rehatkan selama 10 minit dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. Taburkan tepung gandum di atas papan canai. Canai nipis kemudian terapkan dengan cutter atau muncung gelas/cawan. Buat sehingga abis dan taburkan dengan tepung jagung/ubi (hana gune tpg gandum je) supaya setiap keping tidak melekat antara satu dengan lain. - tun guna ready-made dumpling skin
Untuk Inti - Campurkan semua bahan inti sebati. Ambil sekeping skin gyoza, dan masukkan inti kemudian kelim seperti SINI. atau boleh gunakan acuan gyoza.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Susun gyoza, tuang air bancuhan tepung jagung (boleh juga guna air sahaja), kemudian tutup kuali tersebut. Biarkan sehingga air kering dan bawah gyoza keperangan. Bila dah masak, ambil pinggan, terbalikkan kuali ke atas pinggan .Hidangkan dengan sos gyoza.
Nota dr chef jepun, stimkan dahulu baru masak hingga kering utk mengelakkan gyoza `kotor` bila tuang air kemudian.


Dumpling Dipping Sauce
sumber: tun telani

Bahan2
1/4 c kicap manis
1/2 icnh halia- tumbuk
1 ulas bawang putih- tumbuk
2 bj cili padi- tumbuk
1 sb vinegar
1 sb minyak bijan

Cara2
Campurkan semua bahan dan biarkan seketika supaya rasa dia sebati.


Jumaat, Jun 01, 2012

Puding Susu Manga


Hai semua dah mkn2 tegahari kan...kenyang yeee amacam boleh terima lg ke perut tu heheheh jom pekena desset pulak...Puding Susu Manga....nyam nyam nyam...mkn sejuk mmg sdp nyaman aje masuk ke tekak....kalau buat puding saya suka yg lembut..kira goyang2 sikit leee :-) baru best....asalnya puding ni dari resepi Puding Susu Kiwi dari Yatie....tp kita x ada buah kawi so gantikan sama manga manis aje...resepi tetap same cuma buah aje lain......kalau nak letak buah apa2 pun boleg tp yg besesuaiyan le..nenas, jagung, stwbry pun ok gak kan.... sdp cubalah.... pudingnya rasa susu tp dlm ada buah... nnt nak buat byk2 masuk bekas.. Terima kasih Yatie dgn resepi ni :-)


Resepi Asal :PUDING SUSU KIWI
Dari : Yatie

Bahan -Bahan.
  • 700 ml air
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 10 gram serbuk agar agar
  • 2 helai daun pandan
  • 400 ml susu segar/susu cair
  • 200 ml santan
  • Buah kiwi secukupnya.~ sheila letak buah manga manis dadu
Cara membuatnya :
  1. Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2, dah siap..tutup api.
  3. Tapiskan, tuang dlm bekas2 kecil dan taburkan buah kiwi yg di potong dadu diatasnya.
  4. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....

Gulai Lemak Nangka & Udang


Assalamualaikum salam besiaran di hari jumaat yg penuh keberkatan syukur pada nikmatNya....utk tghari ni masak lauk gulai lemak nangka lawankan sama udang hidup hemmm.... lama juga x beli nangka...buat masak cam gini...pikir2 awalnya nak buat kerabu nangka letak tauge dan kerang tp byk bhn2 x ada....x pe lain kali leh buat...masak lemak gulai nangka ni mmg sdp... tp pada yg x tahan perut tu boleh jadi agin....hehe...nak megelak kan x berangin saya letak sikit lada hitam tumbuk dlm gulai lemak......selamat menjamu selara semua..dan selamat becuti2 di hujung minggu...:-)


GULAI LEMAK NANGKA & UDANG

Bahan:
500 g Nangka Muda ~ bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
10 ekor udang/ikan bilis (atau secukupnya)
6-8 biji cili api di tumbuk
1 sdb lada hitam tumbuk
2 batang serai di titik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan kalau pekat tambah le air sikit
Garam dan gula secukup rasa.

Caranya:
1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, campurkan sekali bahan yg ditumbuk, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana.
2. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak
3. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
4. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.



Selasa, Mei 29, 2012

Cucur Udang Ala Pak Habibi


Assalamualaikum salam sejahtera di pg selasa...syukur dgn nikmat yg di berikan.....hemmmm sepi seketika....bukan merajuk.. ada ni... sesekali jegah juga kekawan di sini....cuma berehat seketika saja :-) memunasabahkan diri..dan mencari ketenagan sikit.....:-)

Pg ni n3 Cucur Udang Ala Pak Habibi....walalala....manu juadah bebuka puasa petang semalam....mmg sdp garing diluar lembut di dlm...warna pun npk asli..kira cam cucur jemput2 dulu2 kan......dah sejuk pun masih lembut lg tau :-).....resepi ni dari Kak Shah MC.....bila Kak Shah tayang je pepagi tu terus kita bekenan...tq Kak :-)


Cucur Udang Ala Pak Habibi
Resepi : K.

BAHAN-BAHANNYA :
400 gm tepung gandum *ayak << perghhh :))
3 biji bawang besar *hiris halus
2 biji cili merah *hiris halus
3 ulas bawang putih *dadu
2 biji putih telur
8 ekor udang saiz besar *kupas kulit dan potong 3
sedikit garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

CARA :
Campurkan kesemua *BAHAN-BAHAN* sehingga sebati.
Adunan separa pekat dan sesuaikan rasa.
Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kekuningan *jangan terlalu garing *pesan Pak Habibi i hokey! :))
Angkat dan toskan.
Hidangkan bersama sos cili Thai!


Jumaat, Mei 18, 2012

Kaswi Pandan lemak


Salam buat semua di pagi jumaat yg indah...pg ni cerah...kerja mendobi semua dah siap dah berada di ampaiyan pun....jum sarapan gan kuih pulak pg ni...lama tak sarapan pg dgn kuih2 tau :-)....kaswi lg npknya....tp kaswi pandan belemak...sdp gak...yg ni buat dlm loyang dah sejuk baru potong, kita kukus kuih ni mlm tadi...sedang elok x le lembik dan x keras dah sejuk pun masih lembut.....sdp mkn sama isi kelapa putih, nak lg sdp guna betul2 air daun pandan yg di blend, kalau x ada pakai je perasa pandan hehehe... kuih ni npknya ramai juga dah cuba.... resepi yg x asing lagi :-)... bab kuih2 kaswi ni sapa lg dari KakBesah MyR le :-)......hemmm apa lg mari le sarapan same...


KASWI PANDAN LEMAK
Resepi: kak besah@myr


Bahan-bahan ( 1 loyang )
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung ubi kayu
1 cwn santan
1 1/2 cwn air perahan daun pandan (3 helai) ~sheila guna daun pandan
3/4 cwn gula pasir
1/2 sudu teh AIR kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 bj telur (xkira saiz)
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara-cara
  1. Kacau sebati tepung2 & gula bersama air pandan & telur. pastu campurkan kesemua bhn2 lain. kacau hingga tidak bergentel. Tapis lah adunan ni
  2. Seterusnye, masukkan adunan ke dlm loyang yg tlh disapu sedikit minyak. jgn lah tebal sangat, dlm 3 cm cukup. pastu kukus lah hingga masak.. dlm 20-25 minit. (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah panaskn pengukus sbelum mengadun adunan.)
  3. Bila kaswi dah sejuk, boleh la dipotong & digolekkan dlm kelapa parut yg telah dicampur dengan secubit garam. Nota kak besah:di rmh ni bdk2 xsuke mkn ngn kelapa parut.. tp ok jer..coz kaswi ni dah lemak rasenyer..

Khamis, Mei 17, 2012

Pisang Muda Masak Lemak


Assalamualaikum....hari ni masak lauk kampung  pulak...ada pisang muda sesikat...buat masak lemak  mmg sdp...lawan pulak sama sambal belacan dan ulam2.....lemak pisang sy rencah kan sama ikan bilis....tp kalau  ada udang basah pun sdp kan....lauk2 cam ni kalau ada geng lg best mkn betambah2 di buatnya :-)....


PISANG MUDA MASAK LEMAK

Bahan :
Sesikat pisang muda ~ Celur dulu pisang dan kulitnya..kemudian toskan
1 biji kelapa parut
Segemgam ikan bilis/udang basah
1 inci kunyit hidup
8-10 biji cili padi
(ikut suka)
1/2 sudu lada hitam tumbuk ~ ikut suka
3 batang serai di titik
1 keping asam gelugur
garam secukup rasa

Caranya :
1. Siang,celur dan toskan pisang.
2. Tumbuk kunyit hidup dan cili api sehingga lumat.
3.Perah kelapa parut dan ambil santan yang pekat saja. ( 1 mangkuk)
4.Satukan santan, ikan bilis, serai yang telah di titik dan bahan yang ditumbuk. Didihkan di atas api sambil kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
5. Apabila mula mendidih masukkan pisang yang telah di celur sebentar tadi dan juga garam secukup rasa.
Masak hingga kuah agak pekat dan angkat. 

 kuah buat pekat lg sdp

Rabu, Mei 16, 2012

Kaswi Durian


Salam buat semua...ptg ni kita n3 kuih pula...hemmm harum semerbak bau dapur kita hari ni...3 ulas durian pun bau dah menyegat....hemmm pada yg pengemar durian tu leh le cuba buat kuih kaswi durian ni..mmg the best lah...ank2 yg x mkn kuih manis pun jadi suka....mmg sesuailah buat utk sarapan petang...atau makan2 kenduri...kuih kaswi ni kenyal tp lembut tu yg buat lg sdp mkn...kaswi durian sdp juga mkn tampa kelapa...tepulang leee ye...  makan sama kelapa lg lemak2 rasanya.....isi durian tu saya kisar sekali...kejadiyan kuih pun npk halus licin....masuk dalam acuan kecik senang sikit..malas nak potong2 :-).....masak pun jadi cepat,  apa pun acuan kena sapu sikit minyak ye...resepi kuih kaswi durian yg sdp ni dtgnya dari Kak Besah di Myr...amboi dua hari beturut2 pekena resepi  KakBesah ye....tq Kak...jemput sekali semua :-)


KASWI DURIAN
Resepi By: KakBesah MyR

Bahan-bahan ( seloyang kcik jer )
  • 1 cwn tpung gandum
  • 1 cwn tpung ubi
  • 2 1/3 cwn santan (1/2 cwn sntan pekat + air)
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2/3 cwn gula pasir
  • 1/2 suduteh garam
  • 1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
  • secawan kelapa parut putih + secubit garam (jika xnk cpt basi kukus 5 mnt)
Cara-cara
  1. panaskan air kukusan.
  2. campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka. tp, akk x blend coz nk jimat karen(konon..) heheh.. ~Sheila blend~
  3. sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
  4. bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut....
  5. senang jer... sbb tu segan nk letak..heheh..

Selasa, Mei 15, 2012

Tauhu Goreng & Kuah Bekacang


Salam besiaran di hari selasa...harap semua ibu2 sihat yeee...hari ni buat mkn tegahari manu simple lg sdp....diet yeeee...ahammm yeee dlm proses pegecil lan :-)...dah plan pun nak buat resepi ni....Quinnie dok tayang kemarin tu yg x sabau2 nak merasa....bahan pun simple2 ... cuma buah kuah aje....lg pedas lg best...sayur tu tepulang le lak letak apa...cuma kat sini saya goringkan tempe buat tambahan....resepi asal dari Artis hehehe pastu  Kak Besah pun kongsi kat MyR............hemmm cubalah :-)mmg sdp

kacang tumbuk saya dah campurkan sekali dlm kuah...cuma taburkan bijan di atas

TAHU GORENG

Resepi Asal : kakbesah@myr

Bahan-bahan ( sepinggan )
10 biji cili api kampung
3 ulas bawang putih
kicap lemak manis secukupnye
3 genggam kacang tanah(+- secawan) - digoreng
utk sayur, puan Rahimah guna 3 jenis saja;
3 biji telur rebus
segenggam tauge - celur (3 saat jer tau)
3 keping tauhu goreng
1/2 batang timun - belah dua & hiris (baru edit coz bru tringat.. "ala kaseem.. amponkn mak kaseem..mak dh tua..!")
ada tempe goreng skit.. so akk ngn sukarela letak skali.. (opps, yg timun tu akk x letak sbb....nk buat camane, dh lupa..huhu..)
sedikit air perahan limau kasturi (dlm 2 bj kot..)

Cara-cara
tumbuk cili api & bawang putih hingga hancur, pastu masukkan ke dlm mangkuk. tambahkn kicap hingga sesuai rasanya - biar dulu.
goreng kacang tanah hingga rangup. ikut suka la nk goreng ngn minyak atau tak. kalo sangai(x guna minyak) kena lah buang kulit kacang tu... so, akk yg 'rajinn' ni pilih utk goreng dgn minyak je lah. lebih sedap, garing, harum & x prlu buang kulit coz kulit dh jd rangup.. (diet?...ala..esok2 lah..hehe..)
tumbuk kacang tanah hingga hancur. ni pun ikut suka.. nak hancur lumat @ juz nk hancur kasar @ nk half hancur half kasar. tepuk dada tanye gigi..hehe..
campurkan kacang tumbuk bersama sambal kicap tadi, suaikan rasanya. x payah tambah garam ke apa2 lg... dh ok lah tuh. tp..kalo gatal nk bubuh gak...x dpt lah den nk nolong eh.. hehe..
dlm pinggan, susun & atur sayur2 & telo rebus ngn stail sendiri, (gaya bebas) ingat.. tiada penambahan markah ye..
bila hendak mkn, barulah curahkan kuah ke atasnye. sedap ratah2 di waktu mlm sambil berTenet... utk mereka yg separa diet..hehe..

mkn cam ni pun dah kenyang

Isnin, Mei 14, 2012

Kari Sotong Benenas


Assalamualaikum ... betemu kembali setelah sekian lama x besiaran..lama keeee hemm ada lah dlm seminggu lebih....x sihat demam melanda...sakit yg x di jangka...legoh segala badan...mood jatuh merundum...alhamdullilah hari ni npknya segar walau pun ada saki baki pening2...tp masih lagi tekawal......:-)...
story hari ni n3 lauk kari sotong benenas...hemmm tekak nak mkn yg masam2 manis...... kebetulan jumpa resepi ni di MyR...dari Datin Lulu....apa lg  cuba lah..mmg sdp kena dgn citarasa....letak nenas ada rasa ala2 pajeri gitu.....jom layan lauk  kita...:-) Tq pada Datin Lulu... kita kongsi resepi di sini...


KARI SOTONG BENENAS
Resepi : Datin Lulu MyR

Bahan-bahan ( 4/5 org mkn )

  • 1/2 kg sotong - cuci brsih / toskn
  • 1 biji nenas (kecil) potong ikut citarasa
  • 2 paket kecil srbuk kari ikan
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • * 3 jenis bawang d hiris nipis
  • 1 batang serai - dtitik
  • 2 cawan penuh santan (sederhana pekat)
  • 1 sudu teh asam jawa adabi
  • 1 sudu teh halba campur
  • 6 biji cili padi
  • 1 tangkai daun kari
  • serbuk perasa / garam cukup rasa

Cara-cara

  1. Panaskan 1/3 cawan minyak @ bleh kurngkn
  2. Tumiskn 3 jenis bawang, serai, halba campur & daun kari (api sederhana) hingga naik bau...x perlu garing
  3. Masukkn serbuk kari ( x prlu d bancuh dgn air)...kecilkn api trus kacau & masukkn 1 cawan air panas
  4. Kacau rempah selalu (guna api sederhana semula) dlm 1 minit...smpai rempah naik aromanya...
  5. Masukkn asam jawa, dikuti santan (guna api sederhana) Bila santan mendidih, masukkn nenas & cili api (sebiji2)
  6. Agak2 nenas hampir lembut masukkn sotong, garam & srbuk perasa (kecilkn api)...biar kari mereneh selama 5 minit... baru tutup api
  7. Kalau suka, bleh tabur dgn daun bawang yg dpotng agak pnjng...trus keatas kari tadi & cpat2 tutup periuk tu (ini utk lebih aroma)
  8. Selamat mencuba :)

Jumaat, Mei 04, 2012

Terung Bakar & Air Asam


Salam besiaran buat semua di hari jumaat semoga ceria selalu.....pasti ada ibu2 yg masuk dapur awalkan..maklum lah ank2 hari ni balik cepat....ok utk lunch tegahari ni saya buat manu bako2 lagi pehhh jaga badan kee :-) ahemmm...terung bako yg di cicah sama air asam ...manu2 cam ni mmg best le buat mkn waktu begini..tp ingat mkn nasi tu pada2 yeee...resepi yg  simple lg sdp ni ambik dari dapur nOOrsha...Kak NorSG pun dah pernah buat....pat air asam tu saya campurkan sikit dgn racikan daut kesum, buah tomato dadu dan ikan bilik tumbuk kasar .......pehhh lelehhh dibuatnya Tq nOOrsha..


TERUNG BAKAR & AIR ASAM 
by Noorsha

Bahan2 utk Terung Bakar

3 biji terung - belah 2 (K.Nor potong serong )
sedikit garam
sedikit minyak masak @ minyak jagung

Cara2
Gaul terung dengan sedikit minyak masak @ minyak jagung. grill seketika atas stove atau bolehlah masukkan dalam oven n bakar sekejap. lepas empuk tu, ketepikan seketika.

Bahan2 utk Air Asam
10 biji cili padi
2 inci belacan bakar
1 biji bawang besar
Asam jawa sebesar duit 50 sen
1/2 cawan air masak
gula
garam
* Sheila tambah sikit ikan bilis tumbuk kasar, buah tomato dadu dan racikan daun kesum

Cara2
Tumbuk c@ kisar kering cili padi dengan belacan bakar. Kemudian, masukkan gula & garam secukup rasa, tumbuk lagi. Cairkan asam jawa dengan air masak,toskan bijinya dan masukkan dalam cili & belacan yag dah ditumbuk tadi. Tambahkan sedikit demi sedikit air jika terlalu pekat. rasa & tambah ape yg kurang....


Khamis, Mei 03, 2012

Ayam Bakar Limau Nipis



Salam besiaran buat semua di hari khamis..minggu ni rasa cepat pulak belalu tup tup dah nak masuk hujung minggu...cuaca mmg x menentu sejak dua hari ni hujan turun lebatnya....kain nak mendobi pun betambah dah ni..mendobi separuh dulu...pg2 dah bawak jemuran keluar..hemmm....baiklah hari ni kita masuk opis dapur awal sikit sbb nak bako membako :-) n3 ayam bakar limau nipis  pehhh sdp tu ada rasa pedas, masam, dan lemak2 batter....cicah sama sos cili lg sdp...ni kes semlm lah npk Dek Tun_talani tayang ayam bakar nya...negok pun dah terliuq........tp kita ada ubah sikit ye :-) ayam tu kita kukus dulu bg dlmnya masak dan baru le dilumurkan sama bhn2 perap...bukan apa sbb oven kita ni x betul sikit cepat naik panasnya hemmmm suruh Mr.N sambar yg baru katanya sabau sabau sabau :-)........kalau terus di masukan nnt luarnya masak dlm pulak x masak... tu yg buat x suka tuuuu...tp yg penting kena perap lama baru sebati rasanya.......bila dah kukus x payah le nak bakar lama sangat agak2 dah garing atas dan bawah  boleh  le kuarkan.....Tq Tun_talani....tang peha tu dah cop nak ratah

limau pun kecut kena bako....masih panas

Ayam Bakar Lemon
resepi: tun telani

Bahan2
1/2 ekor ayam
2 ulas bawang putih- tumbuk
2 bj limau nipis
1 sb butter/margerine
1 sk garam
lada hitam
paprika
* Sheila buat seekor ayam so ganda kan jelah bhn2nya

Cara2
bersihkan ayam dan keringkan.
campurkan butter/margerine dgn bawang putih dan cairkan. xyah tumis, tun microwave kan je sampai cair.
campurkan garam, serbuk lada hitam, dan perahkan sebiji limau nipis dlm butter tu.
lumurkan bahan perapan pd keseluruhan ayam, tun lumurkan dekat bawah kulit ayam tu jugak.
sebiji lg limau nipis dibelah dua dan letakkan atas loyang. letak ayam atas limau nipis tu (kalau guna seekor ayam, letak liamu dlm ayam ye). cucuk2 sket ayam tu, dan perap 2-3 jam.
bakar pada suhu 200 C selama sejam atau hingga masak.


Rabu, Mei 02, 2012

Karipap Tun Pusing


Assalamualaikum semua harap sihat belaka yeee rindunya kat rmh yg satu ni...yg beberapa hari di tinggalkan sampai habis tart nenas tu ye hahahhaha...nnt lah kalau ada rajin tuan rmh buat lg....hemm hujan lebat melanda KL dgn kilat  dan guruh....time sejuk2 ni best pekena yg panas2....nescafe hemmm nak pulak dpt karipap panas2 pehhhhhhh......ada yg lapar balik ke tu hehehheh,,,,,nak cita sikit karipap ni ala2 karipap pusing tau..tapi adunan bukan cam karipap pusing tu ye yg kena buat dua doh....ni adunan karipap Tun sebelum ni pun saya dah pernah buat ada di sini...cuma kali ni saya saja try main2 buat pusing dan gelek :-) senyum sikit.........lg pun bila dah gelek bulatnya menjadi sama..bahagian yg di gelek ditebalikkan menjadi lekok senang nak isi inti bila dah klim... cantik bedagu runcing hahahaha....hemmm dah grg npk lah alur2 gulungan tu...cuma x bekeping2 aje mcm karipap pusing.....inti guna inti kentang letak udang kering...sdp harum....

Doh Karipap
Resepi : Tun Telani 
Bahan :
  • 4 cawan tepung
  • 2 tbs margerin
  • 1/2 cawan oil
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 tsp garam



bedaguk rupanya...senang isi inti...

Cara membuatnya :
  1. Panaskan margerin + minyak dalam periuk. Tutup api.
  2. Tengah panas2 tu, masukkan tepung dalam periuk tadi dan gaul guna garpu ( jangan guna tangan, melecur nnti ).
  3. Dah sejuk siket, campur garam dan air.
  4. Uli-uli.. siap! Buleh wat karipap ikot suka inti apa..


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More