Rabu, Oktober 14, 2009

Asam Pedas Jeruk Pelam



Hai semua haha jom kait buah pelam kat pokok heee ade ke musim pelam ni... susah2 kait kat pasar je..jgn mare nnt cepat tua hehehe tu mesti dah kembang pipi negok pelam jeruk nikan....terliurlah tu...dah lama dok buat..baru nak siar gambo....siapa yg rasa tekak tu loya2 meh lah try resepi dari nenie di Mry ni...sdp ade pedas and masam2 manis....pehhhh tp mana yg perut manja2 tu jgn mkn byk2 tau nnt ade yg masuk ke bilik temenung pulakkkk dah jd satu hal...ok layan dulu yeeee

Bahan

  • 4 biji mempelam muda
  • * 2 senduk gula pasir
  • *1 cwn air masak
  • *1 sk garam
  • * sedikit belacan (dibakar seketika)
  • *1 sdb cili kisar/gling (boleh kurangkan)
  • *1 sdb asam jawa (boleh kurang kalau x nak masam)

Caranya

  • Mempelam dikupas kulit +di bersihkan
  • Potong ikut suka + rendam seketika dgn air yg dicampur garam, betujuan utk megelakan getah pd mempelam, basuh toskan
  • Satukan semua bahan betanda * kedlm periuk dan masak seketika hingga semua sekata
  • Sejukan kuah barulah dimasuk mempelam tadi dan biarkan semalaman

Selamat Mencuba

0 ulasan:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More