Rabu, Mei 15, 2013

Lepat Labu Lemak Manis


Utk juadah minum ptg ni saya buatkan lepat labu..wahh minggu ni saja dah dua kali beturut buat lepat labu ..sabtu lepas buat lepat labu juga kebetulan sebelah mlm tu adik ipar & family dtg besantai2...ank buah siap puji kata sdp lah Mak.long.... 'kita x pernah lg makan lepat labu tau hee :-)' kembang sekejap..tu pun tuan rmh x sempat nak mkn lebih ..dpt merasa se bungkus je...x pelah kita dulukan pada tetamu yg dtg...kebetulan ada lg setengah biji labu..tu yg buat lg...mmg sdp bila di letak inti kelapa di tengah2 labu..baru terasa lemak2 manis...masih mengunakan resepi sama yg pernah saya buat sebelum ni...jom layan..:-)


Lepat Labu Lemak Manis
Sumber: Nshafeareen

Bahan
1 biji labu (sy guna yg sedang)
1/2 cawan gula - boleh kurangkan
2 cawan tepung gandum
1/2 biji isi putih kelapa parut
Sedikit garam
Daun pisang yg di layukan

Caranya
Kupas labu, potong dadu rebus bila dah empuk toskan airnya sejukan dan lecek hingga halus
Masukan tepung dan gula kacau sebati (tepung begantung pada byknya isi labu jgn telebih nnt kuih keras pulak)
Satukan kelapa dgn garam
letakan isi labu di tegah daun pisang dlm 1 1/2 sudu dan letak kelapa ditegak kemudian tutup semula dgn 1 sudu isi labu tadi lipat daun pisang dgn kemas
Kukus selama 15 -20 minit dan sejukan


7 ulasan:

  1. Salam sheila,sedapnya lepat labu..tingin nak buat tp xdak daun pisang :D

    BalasPadam
  2. w'salam atie mmg sdp..lemak gutu,,,kalau ada daun pisang lg senag nak balut....baru wangi baunya kan...

    BalasPadam
  3. terasa lemak2 labu ni...mmg sedapkan..

    BalasPadam
  4. Hai Kak Rohah yep sdp bhn2 nak buat pun mudah je

    BalasPadam
  5. SAlam Kak Shiela.. rajinnyer wat lepat.. nampak sedap.. nak tapau 2 bungkus takut tak cukup sebungkus he he he

    BalasPadam
  6. sedapnya...nampak cam lembut ja...rajin me'lepat'..he he he...nampak sedap...

    BalasPadam