Selasa, Mei 14, 2013

Bahulu Tepung Beras


Assalamualaikum...utk hari ni baru je selesai buat juadah minum petang...tetarik pulak dekat bahulu tepung beras...sdp ke..ehh menjadi ke buat bahulu guna tepung beras...negok mcm gebus je..hemmmm perlu cuba lah...tegok pada bahan2 x le byk mana pun cuma kalau buat bahulu kena pakai telur lebih npk gayanya ni hee:-)..apa lg dah teringin sangat nak merasa pg tadi mula le mengodek2....hemmm dlm oven bukan main cantik lg jadinya..asyik2 dok megintai2 je..tp sedia maklum ye oven saya ni sakit sikit x leh pasang api atas kalau tidak habis hagit...kena selalu intai2 kalau nak guna api atas..tu sbb  bahulu saya atasnya sedikit aje perangnya...negok kejadian tuan empunye bahulu bukan mcm cun lg...apa pun rasa bahulu tepung beras ni mmg sdp lembut aje...tq pada Kak Farahdibah Ibrahim di kongsikan dalam Mai Share Recipe di Fb..


BAHULU TEPUNG BERAS

Resepi : Farahdibah Ibrahim - Mai Share Recipe di Fb


Bahan-bahan
5 biji telur (asingkan putih & kuning)
11/2 cwn tpg beras
1 cwn gula pasir - Sy kurangkan gula dlm 5 sudu
1 peket santan serbuk
1 cmt baking powder
1 cmt vanila
pewarna hijau,perisa pandan


Caranya
Ayak tpg bersama serbuk santan.

Pukul putih telur,gula & baking powder hingga kembang.
Masukkan kuning telur, vanila, perisa pandan & pewarna hijau, dipukul lg.
Masukkan tpg & serbuk santan sedikit2 hingga habis sambil dikacau rata.
Sapukan acuan dgn minyak.
Masukkan adunan & bakar dlm oven yg tlh dipanaskan selama 45 minit @ sehingga masak...


13 ulasan:

  1. uniknya resepi ni...kalau xde idea nak habiskan tepung beras boleh la cuba... ^^

    BalasPadam
  2. dulu2 nak wat bahulu bukan main susah lagi.. tapi skrg senang je.. bahan2 pun mudah.. macam nak cuba gak lah.. nampak gebu..

    BalasPadam
  3. dulu2 nak wat bahulu bukan main susah lagi.. tapi skrg senang je.. bahan2 pun mudah.. macam nak cuba gak lah.. nampak gebu..

    BalasPadam
  4. Salam Cheq Sue sama juga npk unik kan..1st dgr dah teruja nak tahu mcm ne rasanya..cuma kena kurangkan gula sikit..

    BalasPadam
  5. Jassnani betul du..dulu bahulu nak kena betul kocak dlm pasu..telur dan gula pun byk nak kena guna...

    BalasPadam
  6. adoiii sedapnya...nak wat malas..hihihi

    BalasPadam
  7. hee adda sama juga le kita mmg malas nak buat..tp dah teringin nak mkn terpaksa di gagahi heee

    BalasPadam
  8. Ya Allah...cantiknya kak bahulu tu....gebunya tgk...fiza ambik yer resepinya....=)

    BalasPadam
  9. Hai Kak Hafizah..silakan ye..nnt buat hantar sini tau

    BalasPadam
  10. semua bahan dah ada..nnt nk cuba gak la..nmpk gebu je bahulu akak tu..

    BalasPadam
  11. Salam kak..sedap ye..nnt nak cuba ler..

    BalasPadam
  12. Salam kak Shiela.. lama tak kacau akak kat dapo.. wah mengancamnyer.. nampak gebus n lembut..selalu dengor wat bahulu dah terasa rumitnyer.. skang cam dah mudah n kreatif.. nampak sedap mkn sambil minum kopi mmmm nyamannyer..

    BalasPadam
  13. Salam..lamanya tak melancong ke sini..tengok tengok ada bahulu.. tunggu mood ok baru nak cuba..hehehe

    BalasPadam