Assalamualaikum...nak juga join dlm MFF ni..walau pun date hampir2 ke penghujung nya..tp rasanya x ketingalan menghantar n3 resepi pantai timur ni :-)...resepi pilihan Rendang Ayam Kelantan.. kali kedua sy buat resepi ni...rendang kelantan tidak mengunakan lengkuas dan kerisik..di situ ada kelain sikit rasa...sy suka makan rendang dgn kuahnya yg basah2...sdp di mkn dgn bebagai jenis nasi, pulut dan kalau ada ketupat palas lg sdp...jom semak resepi yg amat mudah....
Rendang Ayam Kelantan
Sumber: Nshafeareen
Bahan2nya:
1 ekor ayam kira 1.5 kg
15 biji bawang merah kecik or about 5 biji bawang besar yg tak besar sgt.
4 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari.
10 biji cili merah
2 helai daun kunyit diracik
3 helai daun limau purut
2 batang serai
2 cawan pati santan
garam
sedikit gula
Cara2nya:
potong aym ikut suka besar mana, blend semua bahan2 tadi. tumis sampai garing semua kecuali daun kunyit dan daun limau purut. jangan lupa serai ketuk2kan. masukkan ayam. gaul sampai sebati ngan rempah dan biarkan ia sampai keluar air ayam. Pastikan air ayam mesti keluar kalo tak mak kata tak sedap. in other words, kecutkan ayam tu. lepas air ayam keluar, masukkan santan, daun limau purut, garam dan sikit jer gula tau. terus masak sampai ikut suka. kalo suka berkuah, masak sampai ayam empok cukup. kalau nak kering lama ler sikit. tapi memang sedap kalau ada kuah sikit.
Terima kasih pada Kak Nor67 yg mewar2kan join MFF dan juga pada....
Malaysian Food Fest (MFF) Kelantan Month
"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "
Salam sheila....sedapnya rendang kelantan tu.Arini atie pon masak rendang gak...tp daging.
BalasPadamw'salam yep atie hee nak ikut kan resepi pun lebih kurangs ama ngan rendang biasa cuma x letak lengkuas n kerisik je....ati buat rdg dgg sdp tu...
BalasPadamDah lama dah member suruh carikan resepi rendang tak berkerisik. Ini rupanya. Thanks Kak for sharing!. Memang nampak sedap!
BalasPadam