Jumaat, April 26, 2013
Bavarian Donut
Salam sejahtera semua betemu di pg jumaat yg indah.....mmg dah lama x main dgn doh..nak longgarkan jari jemari haaa..mlm td pikir apa lah nak buat utk sarapan pg jumaat...teringat skrg ni rakant2 kt fb ada yg dah buat donat ni...alahai Bavarian Donut ala2 gaya mcm dekat Dunkin Donut tu...pikir2 cari bahan nasib ada...tu pun tepung ngam2 cukup buat adunan donut ...lepas maghrib start operasi...sedang elok lepas Isyak doh pun naik cantik terus bentuk kan donut...grg separuh masak je...pg ni dah boleh goreng panas2...boleh tahan juga rasanya...sdp ada inti custard....next time kalau buat lg..kena bentuk molek2 comel sikit leh dpt byk...resepi ambik dari dapur Cahaya Shiela...tq ye akk copy di sini...
Bavarian Donut
Resepi : Cahaya Shiela
Bahan untuk filling custard :
2 biji kuning telur
1 sdb tepung custard
1 sdb tepung jagung
1 sdb tepung gandum
3 sdb gula castor
1 cawan susu segar
1 sdb butter
Sedikit pewarna kuning
Caranya :
Semua bahan dicampur n dimasak atas api kecil. Kacau non-stop sampai pekat.
Bahan doh :
2 cawan high protein / tepung gandum (ayak 3x)
2 sdb tepung jagung
2 sdb butter
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
1 sdb gula
1/2 sk garam
1 biji telur
6g yis mauripan (agak2 1/2 packet lebih sikit)
100ml air suam (anggaran jer)
Gula icing secukupnya utk tabur/gaul
Caranya :
Pukul telur & garam - kocok jer
Satukan semua bahan..masukkan telur tadi...Gaul sampai bersatu...Masukkan air sedikit demi sedikit..Uli sampai doh tk melekat ditangan
Rehatkan doh..tutup sebentar n biarkan doh naik 2x ganda
Bila doh dah naik...tumbukkan doh untuk keluarkan angin
Bahagikan kpd bahagian kecil...Canai sedikit n masukkan filling..tutup doh balik n bulatkan semula..tekan sedikit, biar leper
Tunggu sebentar biar doh naik sedikit...goreng dgn api sederhana
Dah sejuk, tabur gula icing..Siap
Assalam,
BalasPadamWah sedap nih...mesti try jugok nih.
w'salam mamawana hee cuba ye insyaAllah menepati selera...
BalasPadamSalam,
BalasPadamNampak menyelerakan..
Salam kak sheilaa.. dh lama tun x mendonat.. wat bulat paip filling camni sure lg sedap kan.
BalasPadamw'salam kak Umi cup cake sdp kak filling custer lg ..
BalasPadamw'salam Tun heee akk pun lama x mendonan teringat terus buat..sdp letak filling lembut dimkn
BalasPadam