Salam sejahtera semua...pg ni masuk dapur awal sikit..bukan apa ada kerja rmh yg tetangguh..kain mengunung nak di lipat haaa..malas betul le mak dara ni hee...n3 pasal masakan kelantan lg kira manu kedua utk MFF yg saya join.... ok baiklah, kerabu yg biasa sy mkn kalau mak mentua buat kerabunya mesti letak santan x kiralah sama ada kerabu timun, kerabu pucuk paku atau kerabu tauge..nak pulak letak ikan yg ditumbuk pehhh sdp...mcm rasa masak lemak pun ada...tp sy suka meratah kalau mkn kerabu...sbb tu kena buat banyak...buat kerabu besantan ni itu jam juga kena mkn kalau di simpan ptg atau masuk dlm peti ais kurang sikit rasanya...nnt santan jd masam..dah x sdp kan....lain le kalau santan tu di hangat/panaskan sekejap...x le basi....jom kita semak resepi
Kerabu Tauge Bersantan Ala Kelantan
Bahan-bahan:
1/2 kg tauge celur sambil lalu / nak letak pucuk paku pun boleh
5 tangkai kacang panjang potong kasar
2-3 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya tumbuk sedikit tapi jangan sampai lumat
1 cawan santan pekat - sheila hangatkan santan sekejap dlm 1-2 minit
2 biji lada merah - hiris
4 biji cili padi - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - mayang
1-2 sudu lad hitan -di tumbuk
2-3 biji limau kasturi - ambil jus
garam & gula
Cara-caranya
Masukkan tauge dan kacang panjang ke dalam sebuah bekas.
Masukkan semua bahan tumbuk kecuali santan.
Gaul rata dan ada rasa masam, manis, masin dan pedas
Tuangkan santan dan gaul sekali lagi.
Sedia untuk dihidangkan.
Terima kasih pada Kak Nor67 yg mewar2kan join MFF dan juga pada Gert Tq....
Malaysian Food Fest (MFF) Kelantan Month
"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "
amboiii sedapnya...peberet nih..
BalasPadamhai adda hee mmg sdp kak sue meratah je...sbb tu buat lebih :-)
BalasPadamsalam Sheila..sedapnya kerabu taugeh tp atie xpernah lg isi santan...makin sedap ya?
BalasPadamsedapnya kak...tgk cam masak lemak pun ada...he he he...=)
BalasPadamMemang sedap ni..kami orang kelantan semua kerabu pun masuk santan dan ikan tambah banyak2 cili..ummmm sedap tu.
BalasPadam