Assalamualaikum..besua sekali lagi di hari khamis..hari ni masak rendang limpa....masa buat mkn2 hari raya kemarin mmg x berapa nak jamah sangat maklum le masing2 tetamu dtg megerjakan rendang limpa ni... so tuan rmh kemudian2 pun x pe kah hehe...limpa beli dlm 1 1/2kg kena rebus dulu baru potong,,,kalau nak terus potong dan masuk dlm tumisan rendang pun boleh....mmg suka mkn limpa ni kalau beli yg dah siap sekeping RM 4.00..pastu suruh makcik tu guting2 kan..kalau x susuh nak mkn besau sangat hehheh, ok resepi rendang limpa kali ni sy ambik dari dapur Chaf tekenal kak Norzailina Nordin....kalau nak letak daun limau purut pun sdp bau semerbak..sy letak daun kunyit aje....silakan
Limpa yg sudah di rebus, ada juga yg keliru antara limpa, paru, lempung dan hati
RENDANG LIMPA
Resepi by: Chef Norzailina Nordin
1 kg limpa – dipotong 16
1 kpg asam gelugur
3 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar serbuk jintan manis
1 batang serai, dititik
1.4 liter santan (2 biji kelapa)
150 g kerisik
Gula, garam secukupnya
-sy letak daun kunyit bagi naik bau
Bahan kisar
12-15 tangkai cili kering, direndam
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai
Cara membuatnya1. Jerang limpa dengan bahan kisar, asam gelugur, ketumbar, jintan manis, asam, serai dan santan.
2. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
3. Bila kuah tinggal separuh, masukkan kerisik, garam dan gula.
4. Kacau sekali-sekala hingga kering dan naik minyak.
Resepi by: Chef Norzailina Nordin
1 kg limpa – dipotong 16
1 kpg asam gelugur
3 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar serbuk jintan manis
1 batang serai, dititik
1.4 liter santan (2 biji kelapa)
150 g kerisik
Gula, garam secukupnya
-sy letak daun kunyit bagi naik bau
Bahan kisar
12-15 tangkai cili kering, direndam
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai
Cara membuatnya1. Jerang limpa dengan bahan kisar, asam gelugur, ketumbar, jintan manis, asam, serai dan santan.
2. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
3. Bila kuah tinggal separuh, masukkan kerisik, garam dan gula.
4. Kacau sekali-sekala hingga kering dan naik minyak.
akak..makan ngan nasi lomak..
BalasPadamsedapppp tu....
waaa... akak dh buat yer...saya baru jer rebus limpa, dan campur daging sikit, hajat hati mmg nk buat rendang, makan ngan nasi lemak...tp...tup,tup...ada customer tel, suruh siapkan apam polkadot...huhuhu...impian tak kesampaian, limpa rebus tu dah masuk dalam esbox...nasi lemak pun tak terbuat ... malam ni makan kedai jer laaa....
BalasPadamHai Mas betul tummg sesua mkn same nasi lomak..sula letak sambal byk2 pehhhh
BalasPadamHai Ckj yee betul cadagan tu sesuai mkn same nasi lemak...CK pun dah rebus limpa ye..ok nnt bila ada masak buat ye pastu hantar ke rmh akk sebekas tau hehhe
BalasPadam