Rabu, September 21, 2011

Satay Ayam Goreng & The Geng



Salam besiaran sekali lagi....x buat opan house pun tetap buat mkn2 juga kan..n3 manu mkn malam sy dan keluarga...buat satay goreng, rebus nasi impit dlm rice cooker 1 jam dah siap rebus, timun, bawang dan yg pasti kuah kacang@kuah satay yg di buat lebihan semlm....kuah satay mkn lama mkn sdp...satay goreng ni mmg le sdp...x payah cucuk pun x pe..nak goreng garing pun bolah....tegahari td perap pukul 12 dan mula goreng pukul 6ptg..bahan rempah pun dah meresam sebati...rasa mmg sdp...seperti yg Djdayang bg tahu, lebihkan serai dan gula baru sdp rasanya...tp tepulang lah ikut selera masing2....Tq Dj ..izin copy resepi yeeeee



Satay Ayam Goreng
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : anggaran
  • 1 ekor ayam (dicuci bersih dan dipotong kecil-kecil atau diambil isinya sahaja)
  • air asam jawa secukupnya
  • gula perang secukupnya
  • garam secukup rasa
Bahan-bahan kisar :
  • 10-12 batang serai 
  • 1 1/2 inci halia
  • 10 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 sudu makan ketumbar - disangai (boleh juga menggunakan serbuk ketumbar)
  • 1/2 sudu makan jintan putih - disangai (boleh juga menggunakan serbuk jintan)

proses pemerapan

Nasi impit yg di rebus dlm rice cooker letak daun panda wangi baunya

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan di atas dan gaul-gaulkan sebati.
  2. Perapkan semalaman atau sekurang-kurang 2-3 jam.
  3. Sediakan minyak untuk goreng terendam.
  4. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga keemasan.
***jika menggunakan daging, jangan goreng terlalu lama, nanti jadi liat.


16 ulasan:

  1. Assalam kak sheila..Uiii wat sate juga eks..Versi goreng nih pon nmpak sedap,xpernah lak wat versi goreng,esk leh la goreng lak,yg lebihan sate yg perap da lagi lam esbok,esk leh goreng lak..

    BalasPadam
  2. w'salam Zaliedana hehhe ada buat satay jgak ke..ni satay sempoy ake lidi cucuk pun ada dlm simpanan...kira rasanya nya pun same juga cum xdi bakar...hhehhe

    BalasPadam
  3. Hai Chik Mimi hehhe ye sdp..lg pun senang aje penyediaannya...x payah cucuk2 lg grg aje..yg lain siap rebus dan buat kuah kacang aje

    BalasPadam
  4. kami puas makan sate goreng masa di Brunei.

    BalasPadam
  5. laparla tgk satay grg k.sheila ni...;-)

    BalasPadam
  6. Hai Mala sdp ye wah byk tu mkn satay goreng...puas, puas yeeee

    BalasPadam
  7. Hai Ena hehhe try ye mmg senang dan simple x payah nak tegocoh2 buat rendang....

    BalasPadam
  8. Assallamualaikum kak sheila..
    Amboi2x.. banyak nye juadah.. Bila nak bagi Nadz rasa ni???

    BalasPadam
  9. Peberet makan satay cucuk..tapi jenis goreng nih mudah dan jimat masa kan..Btw good luck untuk pudding tuh nanti yerk...Salam perkenalan.:)

    BalasPadam
  10. wahhhhhh...sedapnya..
    rajinn la kak sheila ni...

    BalasPadam
  11. pernah buat juga dulu satay goreng .. nampak akak punya ni teringin nak juga la.. hahahaha.. banyaknya list nak masak ni menanti ni

    BalasPadam
  12. W'salam Naz... hhehe Naz turun sina dah sure akk masak yg sdp2 punya hehhe

    BalasPadam
  13. Hai Nina tq singah ye mmg sdp satay,,yg grg ni cepat dan muda kira menggantikan rendang le simpel dan sepat penyediaannya

    BalasPadam
  14. Hai Mas hehehh tersedak akk..kalau ada bahan dan bendanya mmg rajin...saya pulak nak buang, kebetulan semuanya ada

    BalasPadam
  15. Hai juwita ye ke..sdp kan same je mcm satay biasa cuma x di cucuk aje,,tp grg lagi cepat

    BalasPadam