Besuak kembali di hari khamis...hajat tependam lama nak buat kuih pu3 ayu ni ...baru hari ni ada kesempatan maklum le nak merasmikan acuan yg baru disambar 2 bln lepas heheh mak hai....pestime guna ni...kuih ni sdp mkn panas2 tau, bila dah sejuk pun masih lembut lg...boleh juga nak buat warna2...tp kenalah sesuaikan dengan rasanya..kuih ni cantik naik gebus... resepi ni saya ambik dari pengusaha kuih-kuih melayu iaitu Pn.Nur Latifah tq Cikgu akhirnya menjadi jugak kuih saya ni walaupun rupanya x secantik pu3 heheh
negok tu sampai adunan hijau pun meleleh kat kelapa, hemmm x berapa nak cun lah.... next time buat kena tekan padat2 kelapa tu
KUIH PUTERI AYU
RESEPI BY : Pn. Nur
Bahan -bahan
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil ovelatte
1 sudu kecil yis
1 cawan santan
1/4 cawan susu pekat manis
2 cawan tepung gandum
sedikit garam dan pewarna hijau
sedikit kelapa parut
Cara- cara
1. gula , telur , ovelatte di pukul sehingga gebu.
2. kemudian masukkan yis dan santan.adun hingga sebati.
3. yis elok dibancuh dengan sedikit air untuk mengelakkan dari berketul.
4. masukkan susu ,tepung ,dan pewarna ,adum sebati,
biasanye kepekatan adunan seperti pekat kita membuat adunan kek batter.
5. biarkan adunan selama 1 jam atau hingga kembang.
6. kacau dulu kemudian masukkan dalam acuan
7. kukus antara 7 hingga 10 minit.
Selamat mencuba...
Salam Kak..Say ni dah lama simpan angan2 nak puat puteri ayu..Tapi tak pernah-pernahnya naka sampai seru...Jamu mata kat sini dululah...
BalasPadamw'salam Sue ehheh same lah aka pernah buat dulu2 x menjadi terus tebantut pastu pn nur bg semagta tu yg buat
BalasPadamtak pernah pun cuba wat..tapi cuba makan selalu
BalasPadamHai Nazrah, tulah pernah buat x menjadi lama dulu ni kira pstime nak buat pakai acuan baru beli kira jd lah tp hijau tu leleh kat kelapa pulak, npk x cun sedihhhhh
BalasPadamkonon puasa hari tu kuih ni dlm list nak cuba buat. tapi cari acuan tak jumpa-jumpa hehehe :-)
BalasPadam