Besiaran di pagi selasa...kuih apam utk sarapan pagi ni...projek megukus sebelum masuk tidur mlm td, kelapa putih pun dah siap beli bagun pagi cuma tinggal panaskan balik kuih dan kukuskan sekejap kelapa bg x basi...kira lama juga lah x kukus megukus ni sejak posa kemarin...sebelum ni mmg dah pernah buat apam snow white , mengunakan mould yg comel2 tu...tp ni nak cuba guna mould besar...alhamdullilah menjadi cantik naik kembangnya...sy tetarik sbb nampak kat dapur Maria...lagi pun senang x byk kerja sekali masuk aje....nak ikut kan x nak letak warna biar npk putih mcm snow..tp ank dara sorg tu suruh letak warna bg npk seri sikit katanya...ok lah tu...cantik gak bila dah naik kembang gebus lagi hehheh...saya mkn sama kelapa putih parut...ok Maria kasi copy sekali lg resepi ye, tq bg ider cepat siap hehehehe
dah siap mlm tadi..pg ni baru boleh resmikan...
APAM SNOW WHITE
Resepi:qnq0910
Sumber: Maria@Putri Pilihan
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
2 cawan gula pasir*
1 paket mauripan*
2 cawan nasi
3 cawan air
Resepi:qnq0910
Sumber: Maria@Putri Pilihan
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
2 cawan gula pasir*
1 paket mauripan*
2 cawan nasi
3 cawan air
siap adunan , tunggu nak masuk dlm kukusan
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan bertanda ke dalam mangkuk,gaul rata.
2.Kisar nasi dan air sehingga benar-benar hancur.
3.Satukan bahan no.1 dengan bahan kisar,gaul sebati.
4.Biarkan adunan mesra selama 1 jam.
5.Selepas 1 jam,isikan ke dalam acuan apam yang telah dioles
dengan sedikit minyak.
6.Kukus selama 10-15 minit.
1.Masukkan semua bahan bertanda ke dalam mangkuk,gaul rata.
2.Kisar nasi dan air sehingga benar-benar hancur.
3.Satukan bahan no.1 dengan bahan kisar,gaul sebati.
4.Biarkan adunan mesra selama 1 jam.
5.Selepas 1 jam,isikan ke dalam acuan apam yang telah dioles
dengan sedikit minyak.
6.Kukus selama 10-15 minit.
wahh..lembut gebu la apam tu kak...
BalasPadamsedappnya tengokk..
cantiknya apam dalam bekas besar
BalasPadamhai Mas tulah lembut juga gebus kena potong gan pisau tajam hehhe try test buat dlm mould besar
BalasPadamHai Mala hehe tu yg try buat...senang juga sekali masuk aje..terus kukus...cuba ye
BalasPadamcun gak tu..meh sini nak test...lama x mengapam ni
BalasPadamMmg sedap apam nie kakak shiela..saya pon dah pernah try..mmg x jemu kalau makan.
BalasPadamas-salam
BalasPadamnpk gebu apam tu...cantik lagi...
memang cantik dan gebu...
BalasPadamSalam Kak..Baguss gak idea buh dalam loyang ni...senang keje kan...
BalasPadamHai Anna hehh cun besau gedabak mari le rasa
BalasPadamHai Ina yee sdp dulu buat dlm acuan kecik ni sekalu arung masuk acuan besau senang kerja
BalasPadamHai Ady yee gebus dan bam bam heheh
BalasPadamHai Nazrah ehehh gebus cam org yg buat tu...mak hai lagi naik bam bam ku ini heehhe
BalasPadamHai kak Sue heheh cepat siap cepat di mkn hehhhe
BalasPadamslm kenal sheila.....ida follow sini, jemput singgah dapur ida k
BalasPadamSinngah skejap jeling2 apam giant..
BalasPadamHaaa dah siap pun...memang senang jer buatnya..sedap pulak tu..mknpun tak jemu...
BalasPadamwahh.. gebus! geram je nengoknyer.. lama jugak tun x mengapam nih.
BalasPadamhai Rahel hehhe lawak bunyinya tu apan giant hhehe
BalasPadamHai Maria tq ye mmg sdp laku senang kerja x payah nak cuci2 byk bekas tq
BalasPadamHai Tun-telani sdp akk pun kebetulan lama x megapam tu yg buat utk sarapan
BalasPadamElok je apam k.sheila tak lekat pun kat acuan...
BalasPadamHai Ena ye sebelum masuk adunan sapu dulu dgn sedikit minyak pada acuan...sikit aje tau
BalasPadamgebu je nampak apam tu.. lawa je bekas tu.. tentunya sedapkan makan dengan kelapa parut
BalasPadamhai juwita hehheh bekas buat kek tu saje cuba2 menjadi pulak...mmg sdp mkn dgn kelapa
BalasPadam