Selasa, September 20, 2011

Apam Snow White


Besiaran di pagi selasa...kuih apam utk sarapan pagi ni...projek megukus sebelum masuk tidur mlm td, kelapa putih pun dah siap beli bagun pagi cuma tinggal panaskan balik kuih dan kukuskan sekejap kelapa bg x basi...kira lama juga lah x kukus megukus ni sejak posa kemarin...sebelum ni mmg dah pernah buat apam snow white , mengunakan mould yg comel2 tu...tp ni nak cuba guna mould besar...alhamdullilah menjadi cantik naik kembangnya...sy tetarik sbb nampak kat dapur Maria...lagi pun senang x byk kerja sekali masuk aje....nak ikut kan  x nak letak warna biar npk putih mcm snow..tp ank dara sorg tu suruh letak warna bg npk seri sikit katanya...ok lah tu...cantik gak bila dah naik kembang gebus lagi hehheh...saya mkn sama kelapa putih parut...ok Maria kasi copy sekali lg resepi ye, tq bg ider cepat siap hehehehe

dah siap mlm tadi..pg ni baru boleh resmikan...

APAM SNOW WHITE
Resepi:qnq0910
Sumber: Maria@Putri Pilihan

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
2 cawan gula pasir*
1 paket mauripan*
2 cawan nasi
3 cawan air

siap adunan , tunggu nak masuk dlm kukusan

Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan bertanda ke dalam mangkuk,gaul rata.
2.Kisar nasi dan air sehingga benar-benar hancur.
3.Satukan bahan no.1 dengan bahan kisar,gaul sebati.
4.Biarkan adunan mesra selama 1 jam.
5.Selepas 1 jam,isikan ke dalam acuan apam yang telah dioles
   dengan sedikit minyak.
6.Kukus selama 10-15 minit.

dah namanya apam sdp le mkn sama kelapa.....




25 ulasan:

  1. wahh..lembut gebu la apam tu kak...
    sedappnya tengokk..

    BalasPadam
  2. cantiknya apam dalam bekas besar

    BalasPadam
  3. hai Mas tulah lembut juga gebus kena potong gan pisau tajam hehhe try test buat dlm mould besar

    BalasPadam
  4. Hai Mala hehe tu yg try buat...senang juga sekali masuk aje..terus kukus...cuba ye

    BalasPadam
  5. cun gak tu..meh sini nak test...lama x mengapam ni

    BalasPadam
  6. Mmg sedap apam nie kakak shiela..saya pon dah pernah try..mmg x jemu kalau makan.

    BalasPadam
  7. as-salam
    npk gebu apam tu...cantik lagi...

    BalasPadam
  8. Salam Kak..Baguss gak idea buh dalam loyang ni...senang keje kan...

    BalasPadam
  9. Hai Anna hehh cun besau gedabak mari le rasa

    BalasPadam
  10. Hai Ina yee sdp dulu buat dlm acuan kecik ni sekalu arung masuk acuan besau senang kerja

    BalasPadam
  11. Hai Nazrah ehehh gebus cam org yg buat tu...mak hai lagi naik bam bam ku ini heehhe

    BalasPadam
  12. Hai kak Sue heheh cepat siap cepat di mkn hehhhe

    BalasPadam
  13. slm kenal sheila.....ida follow sini, jemput singgah dapur ida k

    BalasPadam
  14. Sinngah skejap jeling2 apam giant..

    BalasPadam
  15. Haaa dah siap pun...memang senang jer buatnya..sedap pulak tu..mknpun tak jemu...

    BalasPadam
  16. wahh.. gebus! geram je nengoknyer.. lama jugak tun x mengapam nih.

    BalasPadam
  17. hai Rahel hehhe lawak bunyinya tu apan giant hhehe

    BalasPadam
  18. Hai Maria tq ye mmg sdp laku senang kerja x payah nak cuci2 byk bekas tq

    BalasPadam
  19. Hai Tun-telani sdp akk pun kebetulan lama x megapam tu yg buat utk sarapan

    BalasPadam
  20. Elok je apam k.sheila tak lekat pun kat acuan...

    BalasPadam
  21. Hai Ena ye sebelum masuk adunan sapu dulu dgn sedikit minyak pada acuan...sikit aje tau

    BalasPadam
  22. gebu je nampak apam tu.. lawa je bekas tu.. tentunya sedapkan makan dengan kelapa parut

    BalasPadam
  23. hai juwita hehheh bekas buat kek tu saje cuba2 menjadi pulak...mmg sdp mkn dgn kelapa

    BalasPadam