Isnin, September 19, 2011

Bening Betik


Salam besiaran di hari isnin...pehhhh sejuk...pagi2 dah hujan...ni pun masih ada lg gerimis yg mengundang....sejuk2 ni best melepak....ok nak bg panas badan sy masak manu tegahari dgn masak bening betik...kira muda x muda...lah betik tu...tp boleh lah di buat sayur....sdp tau lauk bening betik ni ...mak sy dulu2 pun rajin masak mcm ni....kekadang sy meratah je sampai hirup2 kuahnya...nak pulak lauk ni sy lawankan same sambal belacan dan ikan masin pehhhh...resepi ambik dari dapur CMG tq yeeee sdp.... nnt buat kenduri atau makan2 leh lah masak lauk kg mcm ni lagi....simple kan...




BENING BETIK
Resepi By : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji betik mengkal sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
3/4 camca teh lada hitam biji, tumbuk kasar
2 helai daun kunyit, disiat2
1 camca besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam dan secubit gula
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci bah betik bersih2, kupas kulit, buang biji, belah beberapa bahagian dan hiris sederhana tebal bagi setiap belahan. Ketepikan.
  2. Tuang air dalam periuk secukupnya, masukkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan kiub ikan bilis. Masak hingga mendidih dan masukkan betik. Tambah lada hitam, sedikit gula dan garam secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan masak hingga betik lembut sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin....Hmmmm, leh pingsannn uuuu!!!!!

titikan serai bagi wangi















14 ulasan:

  1. alahai kak.. sayur2 kampung camnih mmg menguji iman kak.. dpt pulak ngan sambal belacan ngan ikan kering.. fuhh.. diet ke laut, kompom nasi 2 pinggan! hehe

    BalasPadam
  2. wah..dulu kecik2 mak selalu masak..memang manis rasa kuahnya..ada serai lagi..bestnya...dah tua2 ni tak pernah jumpa plak...

    BalasPadam
  3. Hai tun yee mmg kenala lauk kg cam n nak pulak time hujan2 ni lapo heheh mmg akk lawankan same sambal belacan dan ikan masin jeruk pehhhh jemput mkn hehhehe

    BalasPadam
  4. Hai Nazrah heheh betul tu mak akk pun selalu buat dulu2 kuahnya rasa maniskan, pastu letak lada hitam pehhh wangi aje, meratah mmg sdp dan hirup kuihnya nyam nyam jemput makan
    nnt try le masak mmg simple aje

    BalasPadam
  5. aduss akak..lamonya tok make..kena beli betik mudo dulula..hehe

    BalasPadam
  6. Hai Anna heheh sdp buat le lg pun x sejuk sbb udah di letak dgn lada hitam dan daun kunyit...betik pun yg di masak...

    BalasPadam
  7. sedapnya bening betik....bonda kita selalu masak gini, (waktu dalam pantang...bonda kata amalkan makan begini supaya lancar air susu...)

    BalasPadam
  8. hai kak Amie ye ke kak..tulah saya pun ada tepikir juga..betik ni sudah di masak so x lah sejuk bila di makan oleh ibu2 yg dlm pantgan, lg pun ada lada hitam, serai dan daun kunyit...panas kan badan

    BalasPadam
  9. Sheila,memang manis2 kuah bening betik ni,suke3.

    BalasPadam
  10. hai rahel ye betul sdp kuahnya manis dari betik tu...hitup sdp tu heheh

    BalasPadam
  11. assalamualaikum...sedapnyer..suka jugak masak sayur bening betik, pastu wat cicah budu atau sambal belacan...huiii...bertambah2 nasi dibuatnyer...

    BalasPadam
  12. tadi try masak, pastu termasukkan awal betik tu...tak pe kan....

    BalasPadam