Ahad, Januari 30, 2011

Roti Inti Sardin@Roti karipap Inti Sardin

Salam utk semua rakan...di hari minggu yg sejuk dan hujan x berhent2 lagi ni ..pasti laparkan di ptg hari, jom pekena roti inti sardin atau roti bentuk karipap beinti...tiba rajin tu leh le wat camni..tiba pula time kurang rajin pasti di gulung2 je heheh.. kalau x nak bagi meresap byk minyak pada roti tu kenalah rajin sikit yeee..gelekkan dulu roti dgn pegelek atau kalau nak cepat tekan2 dgn jari bg leper dan letak inti...nak gulung boleh atau guna acuan karipap pun boleh..saya buat lebih dan simpan dlm peti sejuk agk2 nak mkn baru di grg.. letak roti yg di leperkan ketas acuan karipan dan masukan inti sardin kalau nak letak apa2 inti pun boleh,...

Jumaat, Januari 28, 2011

Salat Ayam &Telur Sempoi

Salam utk semua di hari jumaat yg indah..n3 manu yg dah dihujung tanduk.. kira dlm peti besi tu dah kering kontang leeee hehehhe sabo jele...kira ok le tu apa yg ada rezeki boleh di mkn, ada ulam timun, telur rebus, ayam grg kira dah cukup le bg ank2 kita...sekali sekala kena lauk sempoi cam ni pun laju gak kunyahnya....resepi ni pun time kenduri dulu2 pun biasa gak org buat....ok le layan jeeee nak meratah pun bolehhhh Bekenan telur yg mana pilih le hehehehe, ada salat2 sdp ni dan letak mayo sekali... Jom le meratah lauk...

Khamis, Januari 27, 2011

Kek Susu ( Kukus)

Salam di pagi hari khamis utk semua...wah pagi ni akk tayang kek leeee actually kek ni di kukus mlm tadi time ank2 dah masuk beradu...bila dah siap, mamanya bedal dulu hehehhe mmg sdp, gebus sagat, penyediaan pun senang....tq pada Norul Mas Hana dari Dapur kecil Norul...katanya dpt resepi pun dari Myr...cuma saya kurangkan sikit gula memandangkan susu pekat tu pun dah manis...ok leee bg yg x suka manis2 macam saya..yg penting tetap ada rasa sedap.. so pagi ni besarapan dgn kek ye ank2...nak bawa bekalan pun boleh... Bahannya 250gm butter 6 biji telur 3 cawan tepung naik sendiri 1 cawan gula halus (yg ni saya kurangkan 1/2 cawan) 1 cawan susu...

Rabu, Januari 26, 2011

Nasi Bubur

Salam semua...manu yg lama betul x buat..sekali sekala pekena nasi bubur ni sdp juga..masak ni pun x ada sape yg sakit ,cuma malas nak pikir lauk apa nak masak hari ni...dgn erti kata lauk dlm peti dah ciput hahahah.. kalau letak cili kecik sdp ni dgn telur asin...apapun layan le mkn tghari yg x seberapani... Letak bawang grg,daun bwg, kicap, telur dadar, dlm tu ada isi ayam, nak pedas tabur le cili kecik yeeee.......

Selasa, Januari 25, 2011

Terung Goreng Besambal@Terung Goreng Belada

Salam semua..lauk fv sy...sayur terung, suka buat grg besambal atau belada... mana2 pun same je...yg ni grg asing dulu terung tu baru buat sambal dan sambalnya curah kat atas terung grg tu... biasa buat terus masuk dlm sambal sekali...rencah sambal tu letak ikin bilis tumbuk....kalau ada lebihan sambal tu leh simpan nnt boleh buat rencah utk nasi grg pulak.....Layan lauk biasa2 je hari ni, jemput mkn tegahari................

Isnin, Januari 24, 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Salam di hari isnin utk semua, yee bz ke ibu2, bapak2, anak2 hehehe biasa lahtu urusan harian kene di lakukan.....kalau x siapa nak buat...kita juga yg kena...ok manu utk tghari ini sy masak daging salai masak lomak cili api, pasti bedesing kepedasan hehehe...gempak je.. letak cili api pun ada le dua biji je, bagi sesedap rasa...letak lebih karang alamat ade yg ulang alik ke bilik temenung nnt...daging bila kena salai sdp wangi jeeee baunya.. sy x salai atas jaring pun hanya guna pan/kuali dah cukup,ok jemput rasa Bahannya Sekilo daging - batang pinang (sy rebus dulu bg lembut) 1 inci kunyit hidup 4 biji cili api - sy letak 2 biji takut pedas 3...

Sabtu, Januari 22, 2011

Agar-Agar Bandung Cincau

Salam semua besua kembali, udah seminggu x n3 pic di cini.. sever error je begang tul akk di buatnya.... kira hari ni benasib baik le leh dapat masuk....cuti hari ni akk buat agar-agar bandung letak cincau ..biasa buat air bandung cincau je... tetiba je tekak ni nak mkn agar2, buat pun utk mkn2 sendiri je..kalau ada yg dtg tu kira rezeki le ye hehehe...hem harum guna sirap rose mmg wangi baunya.... Bahannya 1 peket agar-agar serbuk 1 cawan gula(sy kurangkan sbb sirap kordiel Ros dah manis) 1 cawan sirap kordiel Ros (F&N) 1 tin susu cair/sejat 3 cawan air 1 peket kecik cincau - di dadu Caranya Dalam periuk satukan 3 cwn air, serbuk agar2...

Sabtu, Januari 15, 2011

Butter Bread Pudding & Sos Kasted

Salam semua ni ha baru nak n3 manu sarapan ptg semalam, nak kee ni pun ada lagi tinggal ciput dlm peti tu...sdp sagat.. ingatkan bila buat ada yg x gemar upanya ank2 pun suka gak..tp x buat manis... bahaya kalau manis2 sagat ni..simpan dlm peti, mkn sejuk2 upanya sdp jugak ye...bab kat atas tu kasi garing baru sdp pehhhh Selepas di bakar Bahannya Sebuku roti putih Sekotak susu segar yg besar 2 biji telur 1 cawan gula - sy kurangkan 1/2 asen vanila 2 sdb tepung kasted Buah2 campuran/kismis 1/2 buku butter Caranya Sapukan sedikit butter pada loyang dan potong roti dan susun roti lapisan petama taburkan buah2 campura Dalam mangkuk satukan 1/2 daripada...

Khamis, Januari 13, 2011

Asam Tumis Ikan Daun Kari @ Asam Pedas

Salam utk semua kekawan.. hari ni hujan x henti2 sejuk akk di buatnya..semalam teruja negok asam pedas kat rmh dek Noormah kita tu letak daun kari mmg sdp pun..kat belakang rmh mmg ada tnm pokok kari nak masak main petik2 jeeee so hari ni masak le ikan kembung asam tumis daun kari...kita suka buat kuahnya pekat2 sikit baru ada kikkkk ni resepi yg biasa saya buat, letak belacan sikit pasti berhesin- hensin di buatnya hemmmmm...betambah lagi nasi ehh betambah lg berat badan hehehhehe Bahannya Ikan kembung, pari ( ikut le nak guna ikan ape) *10-15 tangkai cili kering *4 biji bawang merah *4 biji bawang putih *1 inci halia *1 inci belacan.. Semua...

Rabu, Januari 12, 2011

Daging Masak Hitam

Salam..dah siap mkn tghari ke pasti lauk2 yg di masak sdp2kan...lama x beli dgg hari ni buat masak hitam je.. tapi x berapa nak hitam sbb kicap pekat ku udah kehabisan guna je kicap biasa.. kita buat ada le sikit bekuah..nasib dgg ni lembut kalau x kena le rebus lama.. Bahannya Daging di potong nipis, dibasuh dan toskan 1 labu bawang besar - di tumbuk 3 ulas bawang putih - di tumbuk 1 inci halia - di tumbuk 1/2 sudu teh jintan manis/jintan putih - ditumbuk 3 sdb cili giling 3 sdb kicap Pekat ( sy guna kicap biasa sbb kicap pekat sdh kehabisan) Garam/gula/perasa Caranya Tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukan cili giling grg hingga pecah minyak Masukan...

Selasa, Januari 11, 2011

Crabstick Spaicy Puff

Salam, di pg hari subuh2 lg dah hujan mujur sekejap je turun..sejuknya...ni buat utk BF merangkap bekalan anak dara tu...sbb tu pg ni sebelum subuh bgun mebakar...sdp lembut pakai pastry yg dah sedia di pasaran tu...inti buat mlm tadi sebelum masuk beradu...kalau nak pedas lg tambah kan lada hitam lebih baru kawwww rasanya Ni belum di bakar lg...buat bentuk simple je snng x membazir pastry Inti tu ikut citarasa kekawan yeee nak letak inti bekentang, ayam, daging pun boleh buat mcm inti karipap..sy buat letak crabstick yg di potong kecik dan letak sikit perasa ka...

Isnin, Januari 10, 2011

Pisang Manis Goreng Ragup & Sos Kasted

Salam semua di ptg isnin yg mendung ni pekena pula pisang manis grg yg masih panas lg..kita suka pisang grg yg lembut2 cam ni...pastu salutan tepungnya ragup..nak ragup tambah sikit kapur makan dlm bancuhan tepung tu...nak cicah pisang gan sambal kicap pun boleh..tapi yg ni saya curahkan sos kasted..buat pun x berapa manis sagat sbb pisang tu dah sedia manis... Pisang di grg seperti biasa dgn tepun pisang atau tepung yg di bancuh sendiri.. Utk Sos Kasted 1/2 cawan susu cair 2 sdb tepung Kasted/jaggung - sy guna tpg kasted 1 sdb gula (x buat manis sagat) Satukan semua bahan dlm periuk dan kacau Jerang atas api yg sederhana dan kacau selalu Bila...

Ahad, Januari 09, 2011

Nasi Lemak Harum Limau Purut

Salam ..hai semua..dok melepak ke tu cuti2 di hari minggu..n3 utk hari ni merangkap bf dan lunch sekali maklum le kalau dah cuti2 begini ada yg lewat bagun so mls nak tunggu2 lg.. masak sekali arung je...ok gak sdp nasi lemak harum limau purut ni..negok kat rmh Maz@ilhamdapur sungguh menyelerakan..kita pun nak cuba jugak mmg leee semerbak baunya.. time kita nak megais nasi tu.. bila buka je tutup periuk pehhh naik baunya satu rumah hehehe.. kita buat dua jenis sambal pilih je mana nak ada sambal sotong dan sambal bilis...jemput lepas pekena nasi lemak ni..pas mkn leh sambung tidor.. menambahkan lemak lg.. hahhahah sabar jelah...layan Bahannya 2...

Sabtu, Januari 08, 2011

Asam Pindang Ikan Kembung

Salam sejahtera semua frnd, mmg sesimplenya lauk hari ni.. tp ttp membangkitkan selera...belajo-belajo le mkn lauk camni yee.. sebulan dua nnt bila mak buyung dah meletop, ni le manu yg kena di hadap..npk gaya yg lain pun x kisah lauk masak asam tumis pindang ni yg penting sdp.....asam pindang ni saya tumis dulu bhnnya baru sdp bau, kalau terus rebut takut x jln pulak...nak letak ikan, daging dan kawankan dgn bander atau terung pun boleh pastu letak daun kesum pasti terangkat...lawan pulak dgn sambal belacan Jemput le menikmati selera mkn tgh hari ni.....

Jumaat, Januari 07, 2011

Mee Hoon Goreng

Salam di petang jumaat ..mendung sepanjang hari sejuknya...niat di hati teriginsagat nak makan mee hoon soto yg ada begedil tu negok kat dlm peti besi bhn2 x berapa nak cukup...bantai jelah buat mee hoon grg mkn panas2 di petang hari jadi le kenyang jugak... Mari2 hulur pinggan... masih byk dan masih panas lagi ni hehehhe jemput...

Khamis, Januari 06, 2011

Pajeri Terung

Salam semua...hujan yee pagi2 lagi, lena tidurkan heheh biasa tu time musim hujan cam ni nak buat apa pun berat jerasanya...apa pun tugas harian kena di bereskan..ok le harap x jemu dua hari pekena manu terung, hari ni terigin sagat nak mkn pajeri.. memandangkan ada lagi dua biji terung pjg tu leh le buat.... Bahannya *3 ulas bawang merah - di tumbuk *3 ulas bawang putih - di tumbuk *1 inci halia - ditumbuk *2 sdb udang kering - di tumbuk 1 peket kecil kari ikan 2 sdb kerisik 3 cwn santan Terung panjang/nenas/kedondong/pauh - pilih yg mana bekenan kayu manis, bunga lawang,buah pelaga, bunga cengkih Garam/gula Caranya Panaskan minyak tumis bahan...

Rabu, Januari 05, 2011

Terung Goreng Belada @ Sambal

Salam utk semua frnd...mendung dan mendung lg cuaca di luar tu...cepat angkat jemuran....ok utk juadah luch hari ni just masak lauk yg simple2 je tapi kena le ada yg pedas...terung tu di grg seketika baru sdp apa pun jemput leee Rencahkan dgn udang hidup....

Pages 381234 »
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More