Assalamualaikum...baru dpt nak bejln2 kat dapur yg satu ni...hem baru pas masak ptg...siapkan rendang pucuk ubi bg kering tu yg lambat ke sini heeee...entah agin apa dtg teringin pulak nak mkn rendang...bukan x pernah mkn pun...tp kalau dah nak itu jam juga buat...petik2 je pucuk ubi kat kedai, mmg betul2 rezeki lah tghari tadi g kedai runcit sebelah rmh ada 4 ikat pucuk ubi..sambar dua ikat, tu pun dah bayak meninbun dlm satu ikat....yg 1st dulu buat x berapa nak kering..kali ni buat biar bg kerin betul2...masih mengunakan resepi Kak Anim...napak gayanya ramai rakan2 yg dah menerai masak...amacam sdp kan....
rendang pucuk ubi dlm kuali... tunggu kering sikit lg...
Rendang Pucuk Ubi
Resepi : Anymz-mykitchen
sumber: Nshafeareen
Bahan:
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
Santan dari 3 biji kelapa atau
Santan segar rm 4
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
Santan dari 3 biji kelapa atau
Santan segar rm 4
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
Cara:
Sediakan kuali
Masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
Bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
Kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
Dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
Sediakan kuali
Masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
Bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
Kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
Dah siap dan sedia untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan