Khamis, Oktober 20, 2011

Cili Jeruk 2


Salam besiaran di pagi khamis...n3 cili jeruk yg sy buat hari selasa baru ni... buka peti ais pg ni npk cantik warnanya betukar...dan sedang elok lah tu hari ni boleh lah di gunakan...kira kali kedua buat cili jeruk ...kali ni buat dua jenis cili..guna cili hijau besar dan cili api...wuuuu berasap...tp kan cili hijau ni x berapa nak pedas pun...... nak thn simpan dlm peti ais ye..resepi yg sama saya buat dari dapur Kak Nor SG...


 CILI JERUK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
1 cawan air
1 cawan cuka
2 -3 sudu besar gula

cili2 yg baru lepas di potong...pakai gunting lg senang hehehhe dan nak di jerukan

Cara :
Basuh cili dan toskan.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.



18 ulasan:

  1. nak sikit kak, makan ngan kuey teow best neh.. saya jugaakk yang tertnagguh nak buat cili jeruk ni

    BalasPadam
  2. bak meh sebotol..hehhhe..lama betul saya tak buat cili jeruk..huhuhu

    BalasPadam
  3. hai Izah heheh boleh nnt akk masukan dlm bekas kecik tu ye heheh nak yg cili api ke yg cili hijau besar hheehhe

    BalasPadam
  4. Hai Q ok nnt buat lg akk bg sebotol...cili merah, hijau sekali hehhe

    BalasPadam
  5. pernah buat sekali. tap kita sornag saja yang makan. husband tak suka ..

    BalasPadam
  6. bak mai sikit, nak makan dgn meehoon sup..hehe
    kak..kalo buat guna cili api je leh ke? takde cili besar lak..

    BalasPadam
  7. suka sgt cili jeruk neh...tapi tak pernah pun buat..hahaha...mekaseh bg idea yer sheila..neh cili padi byk lam peti es...
    mkn ngan mee goreng ke kuetiau goreng ke..mee bandung ke..ishhh...kan dh nk nitik liur neh...

    BalasPadam
  8. hai mala heheh sdp mkn same mee ye ke x suka pelum kena belum tahu heheh

    BalasPadam
  9. Hai Anna hehehyg akk buat ni dua jenis guna cili api dna cili hijau ok tu..menjadi..

    BalasPadam
  10. hai Mak Qis heheh boleh le buat kalau ada cili api..mana yg thn dgn pedas no hal punya..bhn2 puun sng aje tu...nak thn lg masuk peti ais mmg sdp mkn same mee, kt, mee hoon

    BalasPadam
  11. cili hijau yg besar tu mmg tk pedas tp wangi bila makan :)

    BalasPadam
  12. hai kak Nor betul tu cili hijay tu x pedas..heheh sbb tu saya buat dua jenis cili sapa nak mkn yg pedas ambik cili api hhehhe

    BalasPadam
  13. Husband kak cek suka makan cili jeruk ni...cuma kak cek je yg belum penah nak buat...he he...

    BalasPadam
  14. hai cik cek ye ke suami suka tu yg kena buat x payah beli..buat byk2 simpan dalm botol masuk peti ais nak mkn bila2 je ambik snng

    BalasPadam
  15. tun xpandai makan cili jeruk. hihi..

    BalasPadam
  16. Salam Kak Sheila...Sedap ni makan ngan mee goreng...Dah ada caranya ni. bolehlah cuba buat sendiri

    BalasPadam
  17. hai tun sdp tau sekali cuba nak lg heheeh

    BalasPadam
  18. Hai sue nanie yee sdp mkn same mee ..nak pulak sama mee bandung heeh menyegat hehe dah ada resepini nnt leh le buat

    BalasPadam