Jumaat, Februari 22, 2013
Daging Dendeng Pandan
Assalamualaikum... jumaat kembali lg,,kejap dah masuk hujung minggu...jumaat seperti biasa kena masuk opis dapur awal sikit maklum ank2 balik cpt hari jumaat kan...manu dgg pulak...sdp tau resepi ni. 1st buat alhamdullilah menjadi juga, biasa mkn kat kenduri2 aje....mmg sdp tabur bawang goreng lebih2... nak mkn sama nasi minyak, nasi tomato, nasi jggung, boleh aje..tp kita mkn sama nasi putih lg beselera wakakak... resepi yg best ni kita ambik dari dapur Kak Ummi kuantan, asalnya resepi dari dlm Majalah Jelita...npknya Kak Ummi pun dah beberapa kali masak resepi ni...ingat lain kali kalau buat lg kena beli dgg lebih.. buat byk sikit boleh ratah2 hee tq Kak...
DAGING DENDENG PANDAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home(keluaran Jelita Mac 2011)
Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya
Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia
Cara Memasak:-
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.
Assalamualaikum..wahhhhh dah tiba time lunch macam ni terserempak plak ngan dendeng daging ni..tetiba plak rasa laparrrrrr
BalasPadammas suka dendeng daging ni...
BalasPadamsedappp...
byk kali dah buat
menu kita sama arini daging...tapi yatie masak kicap je sbb masak yg mudah...he3...bila tngk menu Sheila ni, wat terliur je...menyelarakan sungguh..
BalasPadamdapnyer makan ngan nasi minyak kan..
BalasPadam