Sabtu, Oktober 15, 2011

Bahulu Kukus


Assalamualaikum buat semua...cerahnya di pg sabtu..matahari pun dah naik tinggi tu.....ok x nak buang masa lg perut dah lapar hehehe nak gi mkn kuih dulu.....bahulu kukus sama teh O ok lah tukan...sebenarnya pernah mkn kuih ni tp x pernah buat..oder dari kawan aje, nak minta resepi segan pulak hehhe tp semlm dok cari2 jumpa lah resepi ni kat rumah Kak Noreen Homecooking,  oklah nak try juga menjadi ke tidak, so mlm tadi dah siapkan semua bhn2 ..pg ni bagun cuma bancuh aje...ingat kan cam lama je buatnya rupanya sekejap aje dah siap....pastu kukus x smapai 10 minit dah masak naik gebus geban ahahahaha...tp saspen jugak cam manalah rasa dan rupa dlm bahulu ni....wooo rasa boleh tahan juga....ada rasa bahulu lah kikiki...gebus mmg gebus cuma kena di cairkan sikit adunan bg lagi ringan....itu pun dah ajes letak 200ml air 7up...sbb masa membancuh adunan ada rasa mcm pekat dan berat....kalau nak lebihkan lg sikit sukatan  air 7up pun ok juga....tp cam x puas hati kat corak tu comot nyampassss negoknya heheheh dan satu lg elok masukan dlm paper cup mudah seperti yg Kak Noreen buat,  kalau dlm acunan ni melekat2 sikit..ada juga 2,3 ketul yg saya buat x leh nak tanggal..gerammmm nya kena pakai pisau congkel malu aje ahammmm...ptg ni nak buat lg...


Sumber: Majalah Saji
Resepi: Noreen

Bahan-bahan (12 biji bergantung pada saiz):300gm tepung gandum
1/2 camt soda bikarbonat
5 biji kuning telur
4 biji putih telur
250gm gula pasir
1/2 camt esen vanila
175ml sprite/7up
sedikit pewarna - ikut suka

 elok juga kalau nak letak perasa pada bahulu  ..yg merah tu sy letak sikit perasa sirap rose

cara:
  • ayakkan tepung dengan soda bikarbonat dan ketepikan
  • susunkan muffin cup ke dalam bekas aluminium yang kecil dan ketepikan
  • didihkan air kukusan
  • pukul telur, gula pasir dan esen vanila sehingga kembang
  • masukkan sedikit tepung berselang-seli dengan air sprite/7up sebanyak 3 kali (tepung-sprite-tepung-sprite-tepung-sprite) sambil dipukul sehingga sebati
  • bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  • warnakan satu bahagian dengan warna yang disukai dan biarkan satu lagi adunan tanpa warna
  • sudukan setiap adunan ke dalam acuan yang telah disediakan
  • kukus sehingga masak lebih kurang 15-20 min
  • pastikan baulu dicucuk dengan lidi untuk memastikan ianya betul2 masak (kadang2 bahagian atas masak tetapi bahagian bawah tidak masak)
  • selepas masak bolehlah dihidangkan sebagai minuman petang
source: majalah saji

12 ulasan:

  1. aisehh mcm teringin je nak buat sebab saya suke bahulu. tapi bila dikukus tu rasa cam tak kompiden je. takut kerepot lak jadinyer karang

    BalasPadam
  2. salam, pepagi bukak tenet dh dijamu ngan bahalu kukus, gebus dan cantiknya..

    BalasPadam
  3. Salam Kak..Bila tengok sini macam terliur lah plak....Bilalah sampai seru nak godeh2 sendiri ni....

    BalasPadam
  4. lum pernah lg arsa bahulu kukus ni....mesti lembut ja kan...gebuss nmpk bahulu ni

    BalasPadam
  5. hai izag same lah gan akk amsa nak buat tu mmg cuak aje...nak kata rasa nya mmg mcm bahulu tp x lah ragup kulit luar mcm yg di bakar tu...ada juga buat kuih2 kukus yg x jadi...berat semacam dan x merkah..kira yg ni tawakal aje hehehe

    BalasPadam
  6. w'salam ma'chik hehhe ye silakan mmg gebus...

    BalasPadam
  7. w;salam Sue@Nenie hehe insyaallh nnt dtg le semagat kerajinan hehhe akk ni main hentam aje mana yg ada bhn kat dapur tu buat aje heheheh

    BalasPadam
  8. Hai Ida, japan heheh rasa mmg mcm bahulu wangi2 asen vanila..kalau nak letak rasa koko pun sdp gak gebus...

    BalasPadam
  9. Bagi sikit untuk minum petang...hehehe.

    BalasPadam
  10. alamak kena letak sprite la pulak...malas nye nak kekedai..tapi suka makan bahulu...huhuhu

    BalasPadam
  11. kak sheila..sama ke rasa mcm yg mas makan ari tu..
    sedapppp la..
    tengok bahulu akak ni..gebusss

    BalasPadam
  12. nmpak gebu n cantik .. akk masuk list la sheila..

    BalasPadam