Khamis, September 29, 2011

Kuih Koci Padan


Assalamualaikum , besiaran di hari khamis.. hari terakhir bln syawal....tp sape yg nak dtg beraya tu sudi sudi kan le....time x raya pun dtg aje, sedia behikmat utk tetamu hehe cehhh wahhhh...kes gatal tangan mlm tadi x ada ape nak buat, ke betulan ada kelapa parut 1/2 biji dlm peti lebihan buat kari dgg semlm...terus tepikir nak buat inti kelapa gula merah...saje2 je konon buat utk simpan2 mana tahu kalau buat kuih senang dah ada...sebelum masuk tidur gi jln2 masuk dapur kekawan dulu cari ider hehehhe.   jumpalah resepi yg bekenan ni....hehe mlm2 buta terjah dapur Yatie jumpa kuih koci pandan ..menarik, menarik boleh buat ni...cek dulu  ada tak daun pisang ....sah ada masih elok lagi ( masuk dlm plastik) yg  disimpan dlm peti sejuk, so pagi2 buta bagun terus megodek dgn cepat,   takut nnt x sempat Mr.N gi kerja nak sarapan...buat pun x byk dlm 15 biji je...sambil membulat sambil tu jerang kukusan.... akhirnya tebuat juga kuih.....cuma ank2 x usik pun sbb pepagi mkn manis2 x jln....si abg pesan nnt balik sekolah baru mkn ..ok...sdp kuih ni x lembik dan x keras.....kenyal tetap ada..Tq Yatie....


KUIH KOCI PANDAN
Resepi : Yatie

Bahan-bahan ( 20 biji )
BAHAN2 UNTUK DOH:-
  • 2 1/2 cwn tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat (kisar dngn 3 helai daun pandan dan tapiskan)
  • pewarna hijau dan perisa pandan
BAHAN2 UNTUK INTI:-
  • 1 biji kelapa parut putih, yg muda lagi sedap
  • 1 ketul gula Melaka
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan air
BAHAN2 LAIN:-
  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
  • Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)

Cara-cara

UNTUK INTI:-
  1. Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
  2. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Masukkan daun pandan, isi durian dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
  4. Angkat dan sejukkan.
UNTUK DOH:-
  1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum.
  2. Tuang santan yg di campur dngn sedikit garam sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  3. Jika kurang santan tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
UNTUK MEMBUAT KUIH KOCI:-
  1. Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
  2. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
  3. Tutup inti dgn doh dan celupkan dngn sedikit minyak.
  4. Kemudian lipat daun seperti biasa.
  5. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kuih masing2.

16 ulasan:

  1. sedapnye. nanti hntr sikit ye. Do follow me...

    BalasPadam
  2. kak sheila..sedapnya kuih koci..
    lama dah mas tak makan..he3

    BalasPadam
  3. hehehe... jap kita nak ambik daun pisang yer..inti kelapa mmg dah sedia ada tu...cayalah akak..sumber inspirasiku...

    BalasPadam
  4. uwaaaaa menariklah kuih koci pandan Sheila..terliurlah pulak melihatnya..tq sudi mencuba, rajin betul sheila buat kuih ni pagi2...kalau Yatie buat kuih time petang2..hehehehe..

    BalasPadam
  5. lama tak wat koci... daun pun x der...

    BalasPadam
  6. Alaa, sedapppnya kuih koci... tengok koci teringat arwah nenek nurul... kuih fav yang selalu dia buat selain wadai kepeng... hehe wadai kepeng tu makanan org banjar... :D

    BalasPadam
  7. Hai Ibu Lala- mmg sdp rsa pan n kelapa cuba ye

    BalasPadam
  8. Hai Mas hehhe sdp rasa kuih badak kalau di rendam dlm dadeh santan

    BalasPadam
  9. Hai CK ambik daun byk2 ye boleh simpan buat lepat pulak hehhe TQ Ck same2 kita bekongsi

    BalasPadam
  10. Hai Yatie terima kasih resepi kuih yg sdp ank2 pun suka..agaknya rasa pandan tu yg menarik minat

    BalasPadam
  11. Hai Nazrah heheh kat pasar jawa ada kan..kalau nak rmh akk byk daun meh le

    BalasPadam
  12. Hai Nurul hehe mmg sdp kuih org lama ni..cuma rajin dgn tidak aje nak buat...

    BalasPadam
  13. salam sheila..rajennya mengoci..hihi.Meh!hantar kesini seketul-dua.

    BalasPadam
  14. Hai azatie heheh boleh saja kalau dekat mmg dah hilur kesana hehhe

    BalasPadam
  15. shila...tengok kuih koci awak ni baru teringat nak buat kuih ni..heheheh..dah masuk dlm list masa ramadhan ari tu tapi tak buat2 lagi..huhuhu..daun pisang tengah melambak nih..harap2 rajin la saya ni nak buat inti...kuikuikui...

    BalasPadam
  16. sedapnya..rugi yana lmbt smpai..mst dh abis kan hehee..yana xpnh bt sndiri lg kuih koci..asyik beli jee..hmm..bleh gak ni try bt sndiri :=)

    *nnt singgah umah yana amek award dan bt homework skit ek :=)

    BalasPadam