Khamis, Mei 30, 2013

Roti Jala & Kari Ayam


Assalamualaikum...hari ni kira ada rajin sikitlah, x byk pun kata org rajin2 manja....kebetulan ank2 pun request dah lama x mkn roti jala cicah kuah kari...hemmm boleh lah, boleh lah mama buat kan utk 1/2 kilo aje...nak sampai 1 kilo x daya den heee...mkn tegahari merangkap minum ptg terus..utk mlm nnt pikir lain pulak...rasay2 nye utk mlm x masak ko..ingat mcm nak mkn burger beli lah.....kwang kwang kwang :-)..resepi roti jala masih sama yg pernah saya buat disini...jom semak


ROTI JALA
Resepi : Pn. Zalin Zalina


Bahan:
1 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
4 sk tepung susu
1 sk garam halus
Air secukupnya
Sedikit pewarna kuning

Caranya :
Dlm bekas besar satukan tepung, susu tepung, garam gaul
Masuk air sambil di kacau beselang seli dgn minyak kacau hinga tidak beketul tepung
Jagan telampau cair seakana dunan kuih ketayap
Dan masukan sedikit pewarna
panas kan kuali leper dan boleh lah di jala

* sy buat 1/2 adunan aje...bahan lain di kurangkan

cicah sama kuah kari aym...kalau ada kuah pegat durian lg sdp...



Ahad, Mei 26, 2013

Nasi Belauk


Assalamualaikum...pg2 minggu dah besiaran ye...apa lg kerja pun bukanya byk nak buat..time cuti2 ni dirmh dah ada yg menolong so selamat le..pg ni sarapan dgn nasi belauk..haaa tambah le berapa pinggan nak tambah pun tak pe..senang sekali arung masak sampai ke lunch...rasanye lunch x mkn kot sbb dah kenyang....cuti2 ni snng masak mcm ni je..x payah nak berulang2 kedapur..melainkan terlebih rajin tu nak mkn yg mcm2...sejak bekongsi hidup sama org pantai timur ni kena le selalu buat manu2 dari sana...ambik hati cik abe katakan hee :-)...ceh wahhh..alah saja gurau2 pg2..x gurau x besiri pulak kan :-)....apapun saya suka manu nasi belauk ni sng peyediaannya...belaukan gulai ikan tongkol @ ikan aya, sambal belacan, ulam timun itu pun dah cukup selera...alhamdullilah kenyang...


Nasi Belauk
Sediakan Nasi Putih, Sambal Belacan, Ulam Timun

Resepi : Gulai Ikan Tongkol

Bahan-bahan:
Ikan tongkol - dicuci dgn air asam jawa dibersihkan, rebus ikan dan letak 2 keping asam keping
1 biji timun - belah dua dan poting kecil
6-8 ulas bawang merah
1 1/2 inci lengkuas
1 sudu besar cili kisar
1/2 sdt serbuk kunyit - sy guna kunyit hidup dlm 1/2 inci
2 keping asam keping/gelugur
Santan - angaran cukup untuk ikan
2 biji lada hijau
Garam dan gula

Cara-caranya:
Tumbuk atau kisar bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering hingga lumat/hancur.
Dalam periuk masukan santan dicampur dengan bahan tumbuk/kisar tadi dan terus masak kacau selalu jgn sampai pecah minyak
Masukkan ikan yang telah direbus tadi, timun yg di potong, lada hijau, asam keping..kacau pelan2 supaya santan x beketul
Perasakan kuah dgn garam dan gula (gulai ni lebih sedap ada rasa masin, sedikit manis dan pedas
Bila agak timun pun dah masak kuah pun mendidih boleh lah tutup api


Sabtu, Mei 25, 2013

Pulut Sambal


Selamat becuti semua...semoga urusan kita semua di pemudahkan :-) ...perancangan bejln2 minggu dpn  so minggu dpn kita ceta lah ye...story mory pg ni kerja2 bejln mcm biasalah..buat apa yg patut...kes seawal pg dah bagun... mcm biaslah cuti sklh ke x cuti ke tetap diri ku bangun awal...pg2 dah menanak pulut..brg 2 semua dah ready mlm td...sambal pun dah buat...pg ni kita besarapan dgn pulut sambal...4 bungkus Mr.N bawa g opis opsss hari ni kena kerja lebih sikit haha sbb nak buat duit utk raya paham2 jelah ye :-)...nak ceta..... pulut ni sy tanak dlm rice cooker je... lg senang masaknye pun cpt...cara2 buat sama je mcm tanak pulut yg di kukus dlm kukusan tu.....nak lg sdp mkn sama ikan masin, kelapa parut, sambal tumis..pehhh mmg menyegat...lepas pekenan pulut apa lg babam le haaaaa...kita gurau2 je....ok lah jom cuci mata...:-)


Bahan2
2 cawan beras pulut
Santan secukupnya
Daun pandan
Sedikit garam 

Cara
Rendam beras pulut semalaman
Basuh beras dan toskan
Panaskan air dlm rice cooker
Lapik kukusan dgn daun pisang dan masukan beras pulut 
( kalau beli rice cooker mesti dpt bekas kukusan)
Masukan santan betul2 paras lebihkan sedikit saja dari paras beras
Masukan garam 
Letakan daun pandan yg di simpul ketas pulut dan bolehlah di tekan rice cooker
Dlm 10 minit masak kais2kan pulut
Sambung masak lg dlm 10 minit

* Santan jgn banyak nanti kembang / tidak juga sedikit nanti keras pulut kira agak je santan dlm 2 cwn gitu
Sambal tumis tu mcm biasalah masaknye ye...


Khamis, Mei 23, 2013

Bubur Cha Cha Berkeledek


Assalamualaikum, salam besiaran di pg khamis...pada yg bepuasa sunat hari ni slmt ye dan di permudahkan sampai ke waktunye...haa sdg elok lah tu kalau x tahu nak mkn ape utk bebuka nnt boleh le cuba buat bubur chacha ni...sebagai pencuci mulut...ni manu ptg semalam buat utk sarapan petang kebetulan jiran merangkap kawan baik nak dtg , cantiklah tu langkah kanan npknya...mkn ptg sambil borak melayan mmg syok...sdp di mkn panas atau sejuk..tp saya suka mkn suam2...ape pun jom cuci mata...:-)


Bubur Cha Cha Bekeledek

Bahan:-
1 cawan bubur cacha kering
500 ml santan
1/2 cawan gula putih - nak manis boleh lebihkan
1/2 cawan gula merah/gula melaka
2 helai daun pandan - disimpul
2 biji keledek sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong kecil
secubit garam

Cara Memasak:-
Basuh bubur cacha dan rebus dengan air biasa hingga lembut.
Toskan dan ketepikan.
Dalam periuk masukkan ubi, santan dan daun pandan masak dengan api perlahan.
Masukkan gula putih, gula melaka dan secubit garam, biar mendidih dan ubi empuk.
Sentiasa di kacau supaya santan x pecah
Masukkan bubur cahcha yg di rebus tadi dan masak sebentar hingga mesra.
Tutup api dan hidangkan panas atau sejuk


Isnin, Mei 20, 2013

Mee Celup


Assalamualaikum salam sejahtera di pg isnin .. mulakan tugas harian seperti biasa mana yg bepuasa sunat rejab..selamat menjalani puasa ye :-)...n3 hidangan kelurga semlm merangkap dinner sekali..kebetulan abg sulung dtg..rezeki sekelurganya merasa langkah kanan tu...mak hai kak ipar sampai dua kali tambah npk heee :-)...Kalau balik kelantan mesti nak terjah mee celup ..sana punye mee celup pehh kaw kaw sdp...nak pulak mkn sampai berasap pedas pee peluh leleh2 lg......kiranya ni nak lepaskan hajat jugak le lama x balik sana...adalah satu dua bhn yg x mencukupi syarat...apa pun yg penting menjadi dan sdp dimkn ...mee celup ni nak sdp lg letak jeruk asin cincang, ikan bilis grg, kecang tumbuk, bawang putih grg pastu letak sambal atau serbuk lada satu lg cili jeruk...pehhh menyegat tau...bhn2 sayur pulak kangkung celur dan tauge....cuma kat sini saya x letak ikan bilis grg dan jeruk asin sbb x ada stok...mari2 adik kakok kito pakat2 layan ye...resepi ni terjah kat dapur Noormah Cendana Kasih...tq dik..


Mee Celup
Sumber :  Cendana Kasih

Bahan-Bahan:
Mee kuning/bihun/kuew tiew
lobak jeruk cincang
Ikan bilis goreng - sy x letak
Sayur kangkung - di celur
Kacang tanah goreng - di tumbuk
Tauge
Sambal cili/Cili Jeruk/Limau nipis
Bawang putih digoreng

Bahan Sup:
Daging - sy rebus dulu dan potong nipis2
Perut - x letak
Paru - x letak
Bebola Daging
Rempah sup - sy guna rempah sup serbuk

Cara: 
Terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut).
Kuah Sup tu mcm biasa tumis bhnnya seperti biasa ye...

Cara-cara menyediakan mee celup:
1) Ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup.
2) Lepas tu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas) serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis.

Cadangan Hidangan: Dihidangkan ketika masih panas. Lagi terangkat sekiranya sup menggunakan air rebusan gear box dan lemak dicampur sekali..- sy x letak pun lemak2 tu...


Sabtu, Mei 18, 2013

Kek Buah Kukus


Assalamualaikum salam besiaran selamat becuti...selamat berehat..hari mcm ni boleh ke berehat hahah x jugak kan...time waktu mcm nilah masanya nak kemas megemas apa2 yg patut...dah siap kerja barus senang hati nak berehat panjang....baik le ni kek yg saya buat ptg semlm, mmg x sempat nak n3,  megukus pun kira dah lewat ptg...tunggu betul2 sejuk baru boleh belah..kalau panas x syok le takut nnt buah bederai pulak.... salah satu kek buah kukus yg pemes ames di musim perayaan..selain dari kek lapis :-)...suka kek kukus yg lembab2 mcm ni...kalau kek buah bakar dlmnya kering sikit kan....apa pun lepas juga hajat...padat juga isi dlmnya, bila dah siap kukus sy try timbang dpt le dlm 1.2 kg....rasa2  kalau jual boleh thn jugak harganya kan heeee...kayo makci heee..insyaallah2..apa pun jom semak, jom cuci mato pagi2 ni dgn kek buah..oh ye resepi ni sama dgn resepi yg Hana buat baru2 ni...:-)


RESEPI KEK BUAH KUKUS
sumber rujukan : kak.sheila.spices journey
olahan : hanamemories.blogspot.com


Bahan-bahan
250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)
350g gula pasir
60ml air panas
500g buah-buahan campuran - hana guna sultana dicampur dgn sedikit mix fruits
3 biji telur gred A
350g tepung gandum*
1 sudu kecil cream of tartar*
2 sudu kecil soda bicarbonat* - hana letak 1 setengah je
1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* - hana x letak sbb xde stok
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar sunquik
1 sudu kecil esen vanila


Cara-cara
Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Masukkan butter sehingga cair kemudian masukkan buah-buahan campuran dan juga susu pekat dan sunquik. Kacau kemudian sejukkan.
Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil.
Kukus selama 4 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. (boleh dikukus 2 jam shj)
Sejukkan kemudian potong. (Pastikan kek benar2 sejuk seeloknyer semalaman supaya kek dan buah tidak berderai dan padat ketika dipotong).


Rabu, Mei 15, 2013

Lepat Labu Lemak Manis


Utk juadah minum ptg ni saya buatkan lepat labu..wahh minggu ni saja dah dua kali beturut buat lepat labu ..sabtu lepas buat lepat labu juga kebetulan sebelah mlm tu adik ipar & family dtg besantai2...ank buah siap puji kata sdp lah Mak.long.... 'kita x pernah lg makan lepat labu tau hee :-)' kembang sekejap..tu pun tuan rmh x sempat nak mkn lebih ..dpt merasa se bungkus je...x pelah kita dulukan pada tetamu yg dtg...kebetulan ada lg setengah biji labu..tu yg buat lg...mmg sdp bila di letak inti kelapa di tengah2 labu..baru terasa lemak2 manis...masih mengunakan resepi sama yg pernah saya buat sebelum ni...jom layan..:-)


Lepat Labu Lemak Manis
Sumber: Nshafeareen

Bahan
1 biji labu (sy guna yg sedang)
1/2 cawan gula - boleh kurangkan
2 cawan tepung gandum
1/2 biji isi putih kelapa parut
Sedikit garam
Daun pisang yg di layukan

Caranya
Kupas labu, potong dadu rebus bila dah empuk toskan airnya sejukan dan lecek hingga halus
Masukan tepung dan gula kacau sebati (tepung begantung pada byknya isi labu jgn telebih nnt kuih keras pulak)
Satukan kelapa dgn garam
letakan isi labu di tegah daun pisang dlm 1 1/2 sudu dan letak kelapa ditegak kemudian tutup semula dgn 1 sudu isi labu tadi lipat daun pisang dgn kemas
Kukus selama 15 -20 minit dan sejukan


Selasa, Mei 14, 2013

Bahulu Tepung Beras


Assalamualaikum...utk hari ni baru je selesai buat juadah minum petang...tetarik pulak dekat bahulu tepung beras...sdp ke..ehh menjadi ke buat bahulu guna tepung beras...negok mcm gebus je..hemmmm perlu cuba lah...tegok pada bahan2 x le byk mana pun cuma kalau buat bahulu kena pakai telur lebih npk gayanya ni hee:-)..apa lg dah teringin sangat nak merasa pg tadi mula le mengodek2....hemmm dlm oven bukan main cantik lg jadinya..asyik2 dok megintai2 je..tp sedia maklum ye oven saya ni sakit sikit x leh pasang api atas kalau tidak habis hagit...kena selalu intai2 kalau nak guna api atas..tu sbb  bahulu saya atasnya sedikit aje perangnya...negok kejadian tuan empunye bahulu bukan mcm cun lg...apa pun rasa bahulu tepung beras ni mmg sdp lembut aje...tq pada Kak Farahdibah Ibrahim di kongsikan dalam Mai Share Recipe di Fb..


BAHULU TEPUNG BERAS

Resepi : Farahdibah Ibrahim - Mai Share Recipe di Fb


Bahan-bahan
5 biji telur (asingkan putih & kuning)
11/2 cwn tpg beras
1 cwn gula pasir - Sy kurangkan gula dlm 5 sudu
1 peket santan serbuk
1 cmt baking powder
1 cmt vanila
pewarna hijau,perisa pandan


Caranya
Ayak tpg bersama serbuk santan.

Pukul putih telur,gula & baking powder hingga kembang.
Masukkan kuning telur, vanila, perisa pandan & pewarna hijau, dipukul lg.
Masukkan tpg & serbuk santan sedikit2 hingga habis sambil dikacau rata.
Sapukan acuan dgn minyak.
Masukkan adunan & bakar dlm oven yg tlh dipanaskan selama 45 minit @ sehingga masak...


Khamis, Mei 09, 2013

Pulut Kuning & Rendang Ayam Pindang


Salam besiaran...ni nak masuk pulak manu sarapan pg td...amboi bepulut kuning bagai siap dgn rendang lg...niat x ada apa2 pun... just saja2 je buat utk mkn..lg pun lama dah x mkn pulut..tambahan lg semlm rakan alam maya Kak Tun tayang pulut kuning juga besama rendang, tu yg buat tegoda di goda heee...semua di siapkan pada sebelah mlm...sebelah pg tinggal hangatkan balik rendang....ada yg bawa bekalan dan ada yg nak sarapan di rumah harap2 x le megantuk ye masa buat kerja..... jom layan

Pulut Kuning

Bahan -bahan
3 cwn beras pulut (+-500 gram)
250 ml santan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
1 helai daun pandan - di potong 2
Air untuk merendam pulut - sukatan air 1 - 1 1/2 inci melebihi paras pulut

Pulut kuning hampir siap dan menunggu kuah rendang kering sedikit....

Cara-cara
Beras Pulut di cuci bersih.
Masukkan air, serbuk kunyit dan asam gelugor ke dalam bekas dan kacau supaya serbuk kunyit larut.
Kemudian masukkan beras pulut dan rendam semalaman.
Keluarkan asam gelugor, cuci dan bilas beras dengan air paip untuk membuang sisa-sisa kunyit.
Didihkan air dan masukkan beras dan separuh daun pandan ke dalam pengukus, ratakan.

Kukus selama 15 minit atau sehingga 3 suku masak.
Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar bersama baki daun pandan tadi.

Tuangkan santan yang telah dicampur dengan garam gaul rata.
Kemudian ratakan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus semula selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.

Sesuai di makan bersama rendang, sambal tumis, masak berlada/ sambal. Selamat mencuba untuk resepi Rendang Ayam Pindang ada di sini

 v

Sotong Cili Api Daun Limau Purut


Salam besiaran...rakan2 semua dah siap masak ke...wah npk beselera mkn tghari tu...saja nak kacau je :-) ni nak n3 manu mkn mlm tadi...hemmm sesekali ubah resepi sotong mmg sedap..cadang nak masak kari sotong pastu npk rakan di Fb tayang resepi ni terus bekenan..apa sala nya kan kita cuba....mmg bebaloi jugalah memasaknya...pehh bau haruman tumisan dari jauh pun dah membangkit selera...tu belum mkn lg..pehhh sdp...beli 1/2 kilo sotong pun x cukup heee...kalau kwn2 nak cuba boleh le cari bhn ye masih sempat lg... jom negok resepi...


SOTONG CILI API DAUN LIMAU PURUT
Resepi : SAMBAL HIJAU FB - Deliaa Afnita

Bahan2 nya
Sotong 1/2 kilo
Cili api 10 tangkai - Sy kurangkan 5 biji
Lada hijau besar 3 tangkai
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 2 ulas
Asam keping 1 keping,
Serai 2 btg - Sy tambah 1 btg serai dititik
Daun limau purut 3 helai
Kunyit, halia 1 inci
Garam, gula, serbuk pati ayam
Belacan 1 inci

Caranya
Sotong di bersihkan, toskan
Bawang, halia, kunyit, serai, daun limau, cili api, lada besar di bland, tumis, masukkan asam keping, belacan...tggu sampai wangi...masukkan garam, gula, perasa....tggu lg sampai btul2 kering...baru masukkan sotong....dah siap..tumis sampai btul2 kering, sb sotong tu keluarkan air....

resepi ni sungguh wangi..sb ada serai,daun limau purut...plus2 belacan....


Selasa, Mei 07, 2013

Kimchi


Assalamualaikum salam sejahtera mcm ne cuti pilihan raya best ke...ooo best sangat2 kan :-)...terima pada yg seadanya ....ok lah hari ni sy masak manu sempoi2 je memandang kan hampir seminggu kimchi yg dlm balag tu dah di perapkan, so untuk lunch hari ni boleh le ngap ngap rasa...sdp tau mkn sama nasi putih panas2 lg... kalau nak buat nasi grg letak kimchi pun sdp...salah satu manu yg berhasiat juga ni...kalau nak tahu boleh masuk sini atau masuk sini....pada yg tercari2 resepi kimchi tu boleh la cuba ye..buat sendiri tejamin kebesihannya...ada juga tepandang2 tenampak2 yg kat pasaraya tu... mcm nak ambik je tp rasa cuak dan x pasti..jd x payah le ambik kalau ada rasa mcm tu kan heee hee...ni dah ada resepi dari Kak Zanita Ramli boleh le cuba....tq Kak



Kimchi Berhasiat
Resepi : Kak Zanita Ramli
Bahan-bahan:
1) 1 lb kobis napa yang dicuci dan dihiris
2) 1/4 cawan garam himalaya atau garam laut + 1 mangkuk air suam, kacau hingga larut
3) 1/2 biji pear dibuang kulit
4) 1/2 biji epal dibuang kulit
5) 1 bawang besar saiz kecil
6) 3 tangkai daun bawang yang dipotong
7) 1 tbsp bawang putih yang dicincang
8) 1 tbsp halia yang dicincang
9) 4 tbsp serbuk cili kering (serbuk cili ni tak pedas)
10) 3 tbsp air rebusan ikan bilis ( 3 tbsp ikan bilis + 1/2 cawan,rebus dan biarkan sejuk)

Cara-caranya:
1) Masukkan kobis ke dalam bekas dan tuang air garam, gaul rata dan biarkan selama 4 jam. Tutup bekas.
2) Kisar pear, epal dan bawang tanpa air
3) Selepas 4 jam, kobis dibilas 2 atau 3 kali dan perah kobis perlahan2 supaya sejat air.
4) Masukkan serbuk cili, bawang putih, halia, air rebusan ikan bilis kedalam mangkuk bahan2 yang dikisar dan gaul rata.
5) Masukkan adunan no.4 ke dalam mangkuk sayur kobis dan daun bawang. Gaul sehingga rata dan masukkan ke dalam balang kaca kedap udara.
6) Selepas 24 jam bolehlah masukkan balang kimchi ke dalam peti sejuk.


















Sabtu, Mei 04, 2013

Risoles


Assalamualaikum..apa khabar sihat ke rakan2 saya di sini, hrp semua baik2 belaka :-)..wah npknya ramai juga rakan2 masakan yg sudah balik ke kg masing2, utk menjalankan kewajipan penting pada esok hari...saya menjalankan tugas penting tu di KL saja...:-) cadangnya lepas pangkah memangkah ingat nak g jln2 maklum le dua hari cuti...baru cadang je ni heeeee...
baik le pernah mkn tak kuih Risoles, x silap kuih dari negara jiran sebelah tu Indonesia..katanya lah saya pun x pasti asal usul kuih ni.... yg pasti sy pernah beli kuih ni di pasar PJ lama dulu.... kuih ni mmg sdp..lama sy dok cari2 resepinya..akhirnya ketemu juga...nak ikutkan ada pesamaan dgn kuih Negeri Terenganu iaitu kuih Lipat@Kuih Ropa...cuma Risoles ni di salutkan dgn breadcrumb ...kulit luar pula mcm buat kuih ketayap..dan inti dlm letak kentang mcm nak buat karipap...nak lg sdp letak aym atau daging...proses nak buat kena lah sabar ye..buat kulit, sambil tu masak inti, kemudian di gulung, baru le di celelup dgn telur dan salut sama breadcrumb ... akhir sekali barulah di goreng..kena sabar tau...satu lg kulit tu jgn tebal sangat..kalau tebal masa mengulung nnt takut tekoyak atau pecah....senang cerita nipis mcm kuih ketayap lah ye...kuih ni sy buat mlm tadi masa hujan tengah lebat..lepas buat saya frozenkan..jd pagi ni sy goreng utk sarapan pg sekeluarga...sdp juga di cicah sama sos cili dan mayonis....resepi kuih Risoles ambik dari dapur Chik Mimi ...tq...

Risoles
Sumber: Chik Mimi
Sumber : Mamasya

Untuk Kulit /Dadar
2 cwn tepung gandum
3cwn ~ air boleh gantikan dgn santan @ susu cair- sheila guna air
secubit garam
sebiji telur
minyak utk mengoreng

Untuk salutan
1 biji telur
breadcrumb secukupnya

Inti
Ubi kentang ~di dadu dan direbus
Daging cincang
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serbuk kari~ jadikan pes
Daun sup & bawang
garam secukup rasa


Cara buat kulit
Masukkan semua bahan ke dalam blender,blend sehingga sebati.adunan jangan terlalu cair @ pekat.
Panaskan nonstik pan masukkan 1 senduk adunan buat dadar sehingga nipis,ulang sehingga habis ketepikan.

Cara buat inti
Tumiskan bwg merah, bwg putih serta halia sehingga naik bau, masukkan pes serbuk kari ,tumis sehingga garing masukkan daging cincang masak sehingga dagingnya bertukar warna,masukkan ubi kentang masak sehingga sebati,masukkan daun sup & bawang perasakan dengan garam tutup api.
Ambil sehelai kulit @ dadarnya,masukkan inti gulung macam ketayap buat sehingga habis.
Telur di pukul sebati,celupkan dadar yg telah siap di gulung tadi,golek ke dalam bread crumb.
Panaskan minyak goreng sehingga keemasan.


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More