Jumaat, Mac 22, 2013

Nasi Mandhi


Assalamualaikum salam ceria buat semua di hari jumaat yg indah....seperti biasa masuk jumaat je manu ada lain sikit...hidangan Nasi yg ada rasa.....utk mingg ni buat Nasi Mandhi pula...x silap pernah buat sekali dulu lama dah...sampai x ingat rasanya mcm ne....cuma lauk ayam tu saya buat ada bekuah sikit, ayam masak kari kering2 lembap kira kuah pekat2 gitu...kat rmh ni nak ada lauk yg bekuah..baru dia org laju mkn....bg saya nak tambahkan dgn lauk apa pun boleh...rasa Nasi Mandhi pun ada ala2 rasa Nasi Minyak...x muai mmg sdp di makan...saya tambah taburan kismis dlm nasi...mana yg x rasa lg tu perlu cuba..sdp :-)


Sheila x buat ayam bakar...sheila lawankan sama ayam masak kari pekat2

Nasi Mandhi
Sumber : Mamawandiha

Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning (MaDiHaA guna 1/2 sk serbuk kunyit masa menumis & pewarna kuning utk titis pada nasi)-yg ni Sheila ikut cara kak Madihaa
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu (masa ni MaDiHaA masukkan 1/2 sudu kecil serbuk kunyit). Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak. (MaDiHaA tunggu nasi betul2 masak baru digembur)- Ikut Macam ni juga

Nota dapur Mamasya
*tak buat langkah 3 ni .utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap. (MaDiHaA pun sama juga.. skip langkah 3 sebab kat rumah takde arang.. hee)

Sos/Sambal: 
1 biji tomato ~ hiris (separuh MaDiHaA biarkan dipotong dadu & campur kemudian selepas dikisar)
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris (guna 4 biji cili merah + 15 biji cili padi)
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus- tak letak
Garam, Gula
Perahan lemon.- guna limau kasturi (MaDiHaA guna limau nipis)

Cara penyediaan:
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung. (MaDiHaA berulamkan timun & kacang botor)






Khamis, Mac 21, 2013

Rendang Pucuk Ubi 2


Assalamualaikum...baru dpt nak bejln2 kat dapur yg satu ni...hem baru pas masak ptg...siapkan rendang pucuk ubi bg kering tu yg lambat ke sini heeee...entah agin apa dtg teringin pulak nak mkn rendang...bukan x pernah mkn pun...tp kalau dah nak itu jam juga buat...petik2 je pucuk ubi kat kedai, mmg betul2 rezeki lah tghari tadi g kedai runcit sebelah rmh ada 4 ikat pucuk ubi..sambar dua ikat, tu pun dah bayak meninbun dlm satu ikat....yg 1st dulu buat x berapa nak kering..kali ni buat biar bg kerin betul2...masih mengunakan resepi Kak Anim...napak gayanya ramai rakan2 yg dah menerai masak...amacam sdp kan....

rendang pucuk ubi dlm kuali... tunggu kering sikit lg...

Rendang Pucuk Ubi
Resepi : Anymz-mykitchen
sumber: Nshafeareen

Bahan:
1 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan
Santan dari 3 biji kelapa atau
Santan segar rm 4
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Ikan bilis Rm2
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup

Cara:
Sediakan kuali
Masukan santan,serai,garam,serai,ikan bilis,bawang dan cili api yang telah di kisar
Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana
Bila dah agak kering macam kat atas ni baru masukan pucuk ubi tu..jaga api jgn besar.
Kacau sehingga pucuk ubi tu kering dan garing..
Dah siap dan sedia untuk di hidangkan. 


Selasa, Mac 19, 2013

Selamat Ulang Tahun Ke 2 Sazreen


Assalamualaikum...semalam 18hb. Mac si keci manja ni masuk 2 thn usianya ..abg dan kakak pun happy negok adik dah besar... melasak bukan main skrg ye...apa pun  nilah menyeri, jantung hati kami sekeluarga...
Moga Arren jadi ank yg baik2 dlm segala sudut bila besar nanti ... Insyaallah

Ni pula buat mkn ank2 beranak je nak buat sambut majlis mkn keluarga2 pun x sempat dgn hari dan waktu yg x berapa sesuai... tunggu kumpul ada tiga lg sepupu2 Areen yg tarikh lahir dekat2 boleh sambut sekali nnt..dah ada plan dan nak buat insyaallah akan menyusul..apa pun layan dulu manu simple lg sedap...buat Nasi Sardin lg...ni kali kedua sy masak Nasi Sardin..lauk sambal sardin tu mmg fv dlm rmh ni...buat lauk tambah aym grg tepung ala2 KFC......

Utk Resepi Nasi Sardin boleh negok Di Sini

Nasi Sardin

Ayam Goreng Tepung ala2 Kfc

Sambal Sardin

Hidangan seadanya....

Jumaat, Mac 15, 2013

Puding Karamel


Assalamualaikum..hari ni sy buat pencuci mulut Puding Keremal...hemmm memandangkan cuaca hari ni pun panas so sesuai le menikmati puding yg sejuk ni....nak buat pun senang bancuh dan kukus di sebelah pagi tegahari dah boleh ngap...dua tiga cup habis...resepi pun x susah mana..lepas mkn nasi meh pekena puding pula...

sdp tu menikmati puding karamel mkn sejuk2...negok tu berwap-wap bekas...

Puding CaramelResepi :mdm aina
Sumber : Hasue
Bahan-bahan ( seloyang )
* 7 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan air
* 3 sudu esen vanilla
* 3 sudu gula

Cara-cara
1. campur dlm blender - telur, susu pekat, susu cair, air dan esen vanilla (blend sekejap je)
2. masukkan gula dlm loyang dan layangkan loyang atas api sederhana sampai cair(golden color) - ratakan dan biarkan mengeras
3. tuang bahan yg dah di blend ke dlm loyang - kalau nk cantik, sila tapis adunan tu
4. kukus selama 45 minit - jgn selalu buka penutup pengukus, nnti puding x gebu.hehe
5. selepas angkat, biarkan sejuk sedikit baru la terbalikkan puding..lepas tu..tadaaa...mamam

* kalau letak dlm cup cawan sama juga kaedahnya lepas buat gula hangus terus masuk dlm cawan dan tuang bahan2 yg di blend td tutup cup dgn penutup (tp jagan tutup rapat sekadar letak aje diatas mulut cup) kukus selama 10 -15 minit..keluarkan dan sejukan dlm peti ais


Khamis, Mac 14, 2013

Nasi Kurma & Ayam Kurkar


Assalamualaikum hari ni buat sajian nasi kurma belaukan ayam kurkar...mmg kena dgn rasa dan yg pasti sdp...sabenarnya dah pernah masak aym kurkar ni buat test mkn sama nasi putih bulan lepas, masih guna resepi yg sama ada di sini..kali ni buat lg makan sama gabungan nasi kurma peh syok layan betambah :-)...kalau rajin nak buat lauk lain pun ok je..tp saya rasa cukup je dgn lauk ni pastu nnt tambah dgn acar timun ...pada yg x buat lg meh le buat sdp tau :-)

NASI KURMA
Resepi : Ibundo @ Dapur Ibundo

Sumber : YanaShaiful

1 ulas bawang besar ~ dihiris nipis
2 ulas putih ~ dihiris nipis
1/2 inci halia ~ dihirs nipis
2 sudu besar rempah kurma
rempah 4 sekawan secukupnya
sup nasi ayam secukupnya untuk menanak beras
2 sudu besar mentega

CARA PENYEDIAAN:-
Panaskan mentega.
Tumis bawang dan rempah empat sekawan sehingga wangi dan perang.
Masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga masak.
Tuang ke dalam periuk nasi yang telah berisi beras basmathi. Tambah air sup secukupnya ( yana ganti dgn kiub ayam jer ). Tambah garam jika perlu. Bundo tidak bubuh garam sebab sup dah cukup terasa garamnya.


AYAM KURKAR
Resepi : Ibundo @ Dapur Ibundo

Sumber : YanaShaiful

2 ekor ayam kampung ~ yana guna ayam xberapa nak kampung ^_^
santan dari 1 biji kelapa
3 biji kentang ~ potong 4
5 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah kari
3 sudu besar pes tomato puri
2 sudu besar pes cili giling ( cili kering )
4 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih
1 inci halia ~ dihiris mancis
2 batang serai ~ dititik

CARA PENYEDIAAN:-
Masukkan rempah kurma, kari, pes tomato dan cili ke dalam mangkuk.
Tambah sedikit air dan jadikan pes.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih dan halia sehingga wangi.
Masukkan pes rempah dan serai titik. Tumis sehingga masak dan berbau harum wangi.
Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering.
Tambah santan. Apabila ayam setengah masak masukkan kentang,
Masaklah sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Jangan lupakan garamkan.
Tak payah bubuh asam sebab tomato puri memang dah ada rasa masam.
Selamat Mencuba :-)


Isnin, Mac 11, 2013

Kek Sirap Rose


Assalamualaikum...Ceria di pg isnin yg indah buat semua...n3 kek sirap rose yg sangat sdp, lembut gebus2 halus gitu bau keharuman sirap rose membangkit selera ceh wah ayat2 baik ni heee..x caya yeee..nak caya kena cuba buat :-)....senang aje resepi pun mudah  lebih kurang je mcm nak buat kek butter...kalau suka nak buat marble pun bole juga.... bahagikan dua adunan dan salah satu tu letak le perasa koko...tentu lg sdp... yg ni sy nakkan semua rasa sirap tu yg buat sewarna aje....kek ni lembut kegebuannya pun halus...dan satu lg kalau x nak letak sirap rose... nak letak perasa lain pun boleh gak..pandan, keladi atau yg sesuai gan rasa kek......


Kek Sirap Rose

Bahan-Bahan:
5 biji telur
2 cawan tepung kek
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
1/2 cawan susu segar - sy guna yg dlm kotak
1/4 cawan inci sirap rose - yg gambar bunga rose

Cara-Cara:
Panaskkan oven telebih dahulu
Dalam mangkuk pukul telur besama gula dgn wisk
Masukan minyak, susu segar kacau sebati
Masukan tepung kacau hingan tepung larut
Masukan sirap rose dan kacau kesemua bg sebati
Loyang disapu butter keseluruhan lapik dgn kertas minyak dan tuang adunan
Bakar selama 45 minit dgn suka 170'c megikut kepanasan oven masing2
Dah masak sejukan kek




Jumaat, Mac 08, 2013

Nasi Tomato & Ayam Masak Kurma


Assalamualaikum semua jumaat dtg lg...moga  di berkati :-)..seperti biasa hari jumaat kena masak cepat...rasanya semua mak2 masuk dapur awal  hari nikan...dah lama x buat nasi ada rasa...hemmm...Nasi tomato sdp..mmg sesedap rasa...cukup di tekat sy..menyediaan pun mudah..suka tabur bawang goreng lebih2...bg naik lg harum nasi...lauk setakat ni sejenis je..lawankan sama ayam masak kurma..kalau rajin ptg nanti baru buat jelatah timun benenas ...mkn selauk mcm ni pun dah  cukup bg saya, x yah nak byk2 lauk nasi pun dah ada rasa....next kalau buat lg nak cukupkan geng lauk pauk nasi tomato :-)....meh lihat resepi nasi tomato yg mudah cara saya ni....pasa yg nak cuba tu jagan segan sudi2leee


Nasi Tomato Mudah

Bahan2  ( utk 4-6 orang mkn ) :
Beras
6 pot beras wangi atau beras biasa - basuh dan toskan
- saya basuh dan biar je dlm periuk nasi
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar marjerin/buttercup
2 biji bawang merah besar size sederhana di hiris nipis
3 ulas bawang putih di hiris nipis
2cm halia di hiris nipis
2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & kayu manis
2 biji buah tomato di buang bijinya dan di potong dadu
2-3 helai daun pandan di ikat/di simpul
100ml atau setengah cawan susu cair
4 sudu besar sos tomato atau tomato puree atau boleh campurkan dua2 sekali - 3 sudu besar sos tomato dan 1 sudu besar tomato puree dlm tin tu
Air - ikut sukatan macan nak tanak nasi biasa
Sedikit garam

Caranya:
Dalam kuali masukkan butter dan minyak sapi..
Bila dah panas tumis bahan2 hirisan td serta bunga lawang/kayu manis/buah pelaga..
Kemudian masukkan pula buah tomato yg di dadu dan daun pandan, gaul2 dan biar seketika sampai tomato tu layu2 sikit..
Lepas tu masukkan pula sos tomato, kacau rata
Masukkan pula susu, kacau rata..
Masukkan air
Masukkan  garam.. kalau tawar pandai2 la ejas ye.. takyah nak tggu didih sgt, bila dah secukup rasa, padam api
Terus tuang ke dalam periuk nasi yg berisi beras td.. gaul rata dan masak nasi mcm biasa..bila dah setengah masak kais2/gembur2 nasi bg sekata rasa dan warna
Dah siap tabur bawang goreng dan kacang pis kalau tak suka tak payah letak..

Mudahkan dan siap bolehlah hidangkan sama lauk pilihan sendiri
utk resepi Ayam Masak Kurma ada di sini...


Khamis, Mac 07, 2013

Kuih Seri Muka


Salam sejahtera di petang khamis...lama rasanya x buat kuih-kuih basah...kebetulan ada lg beras pulut yg buat pulut mkn sama rendang tempuhari...pg td pun dah pikir2 nak mkn apalah ptg ni...terus teringat kat kuih seri muka ..hemmm salah satu kuih fv si ank dara jugani...tang bahagian atas tu kali ni telemak sikit tp sdp pulak...malas nak godek2 :-) masih mengunakan resepi yg sama ada di sini... tp masa buat yg 1st tu tang bahagian pulut saya hijaukan, dan bahagian atas saya kuningkan sikit..apa pun resepi bancuhan tetap sama dgn yg ni :-)


SERIMUKA PANDAN

Bahan2 Lapisan Bawah:-
500g beras pulut
300ml santan pekat
300ml air 
2 tsp garam halus

Cara2nya:-
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih & toskan
Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.(Kukus dengan loyang yang berlainan tidak berlubang)-(Ayu kukus terus dalam loyang yang nak digunakan- dialas plastik wrap dulu then bubuh pulut dengan yang lain)
Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2". (Since Ayu cuma buat 1/2 adunan , I gunakan loyang 8" aje)

Bahan2 Lapisan Atas:-
Bahan A
250g gula castor>>kita tak semuakan ikut kemanisan yg disukai :D
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20g daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan

Bahan B
4 biji telur
1/2 tsp garam halus
1/4 tsp pandan essence-(Ayu tak letak sebab gunakan fresh pandan )>>same2 :D
pewarna hijau- secukupnya

Cara2nya:-
Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.(Ayu blender aje semua) Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje (Ayu masak dalam 2-3 minit saja).
Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.


Sotong Masak Dakwat@Sotong Masak Hitam


Assalamualaikum...Apa khabar semua pagi ni...moga ceria yeee...n3 manu semalam tau..mmg dah habis pun..pada pengemar sotong boleh le try resepi ni... di sebelah pantai timur punya hidangan, setahu sayalah..x tahu pulak kot negeri lain pun ada yg buat manu ni...sdp tau manis2 pedas...tp tak leh selalu le masak gaya gini, tang dakwat hitam tu bukan elok sangatkan...:-)..sekali sekala nak mkn x kisah...hidangan ni kira dah cukup bg sy, simpoi2 aje..yg penting ada sambal belacan gan jeruk limau nipis pehhh mkn betambah  heee opsssss...jom negok resepi


Sotong Masak Hitam

Bahan-Bahan
1kg sotong sederhana besar (ambil dakwatnya dan pastikan tidak pecah)

Bahan Kisar
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 sudu teh lada hitam
4 tangkai cili kering
Sedikit serbuk kunyit


Bahan Tumis
3 biji cili hijau (dihiris kasar)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 batang serai (dititik)
2 helai daun salam (jika suka) - sy x letak
Garam secukup rasa
Sedikit minyak sayur (untuk menumis)

Cara 
1. Perapkan bahan kisar dengan hirisan sotong dan kepalanya dengan dakwat sekali.
2. Gaulkan rata dan taburkan dengan sedikit garam. Biarkan perap selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang hingga berbau wangi.
4. Kemudian masukkan daun salam (jika suka) bersama sotong dan bahan perapannya. Gaul rata.
5. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Apabila mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan biarkan masak hingga kering sedikit.
6. Perasakan dengan garam secukupnya dan hidangkan bersama nasi putih.



Rabu, Mac 06, 2013

Jeruk Limau Nipis


Sesekali mkn sambal belacan pastu ada jeruk limau nipis mmg sdp kira laju je walau lauk yg di hidangkan pun sempoi2 ....masa zaman budak2 dulu bukannya gemar mkn jeruk limau pun..maklum le duduk sama org lama ni mcm2 makanan jumpa..nenek kalau buat sambal belacan mesti tepi piring tu letak limau jeruk...pernah juga colek rasa hemmm time budak2 bukan tahu apa mmg le x sdp heeee...ni bila dah kata berumur mcm2 pulak kita nak rasa dan mkn pehh mmg le sdp...selain buat mkn gan sambal, jeruk ni sesuai le sangat buat arca buah....kalau beli mahu bepuluh ringin....nak buat arca buah elok le jeruk limau bikin sendiri terjamin kebesihan dan kesedapannya..cehhh wah......ni saya dah jerukkan dekat 3 minggu ,,,warna dan rasa pun dah cukup sebati...cantik x naik mcm kulat2 putih tu....kita buat dgn bersih dan simpan di tempat yg selamat wahhhhhh...:-)...  seeloknya guna grm kasar, memandangkan kita x ada garam kasar so garam halus pun boleh le....


ni limau yg baru nak di jeruk kan..letak gula, garam, cuka...sebelum 3 minggu

Jeruk Limau Nipis

Bahan-bahannya :
6-8 biji limau nipis
3 cawan gula
2 cwn garam
1 /2 botol cuka

Caranya
Limau nipis dibersihkan terlebih dahulu.
Kemudian dicelur dengan air didihan selama 5 minit
Toskan limau, potong 4 tapi jangan sampai putus, Masukan dalam botol dan campur gula, garam kasar dan cuka.
Tutup dan  bolehlah di perap selama 2 -3 minggu..


Tiramisu


Godaan heee byk syok layan tiramisu dikala cuasa panas2 ni..hem kalau nak laya pagi2 pun apa salah nya...tekak sendirikan nak mkn ...walaaaa..request dari ank dah lama suruh buat...tp mood lain yg dtg dulu...bila dah 1st buat dan rasa hemmm amboi ko terus jatuh cintan....mmg le rasa ketingalan sangat2..org lain dah lama rasa menikmatinya kita baru nak terhegeh2..apapun mmg sdp buat sendiri puas rasanya..x habis leh masuk peti balik....insyaallah akan ada ulang buat lg..ank kata x cukup...kalau mcm ni lah gayanya mahu bam bam...opsssssssssss takutttt...:-)...sebulan sekali masuk ke tekak tiramisu ni ok lahkan, kalau tiap2 minggu mmg x daya...haaa ikut pada kesukaan nak letak kek span atau biskut tiramisu pun boleh..bg saya suka letak biskut merie je..sbb suka rasanya yg ragup2 tu...kalau nak letak kek pun no hal tp lembutlah di dlm.....kira nak buat pun senang masuk bekas terus sejukan...jom negok resepi yg amat simple ni


TIRAMISU

Bahan-bahan 
1 peket biskut merie/biskut tiramisu
250ml whipping cream
200g cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
Serbuk koko/milo untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Ambik biskut dan celupkan dpn belakan jgn sampai lembik pulak kedalam air nescafe.(sekadar celup sepintas lalu ) kalau size biskut sama besar ngan dasar bekas, tak perlulah patahkan..
Susun biskut ke dasar gelas/bekas....pastuh masukkan adunan cream cheese, dan tabur serbuk koko/milo
Celup biskut lagi ke dalam air nescafe dan susun, ulang proses yg sama..ikut citarasa sendiri nak letak berapa lapis biskut...pastu akhir sekali taburkan serbuk koko dan hias le ikut suka, simpan dlm peti sejuk
Selamat mencuba


Selasa, Mac 05, 2013

Rendang Limpa & Pulut Kukus


Assalamualaikum...dah siap masak utk tegahari ke, tentu yg sdp kan :-)...mentang2 dah sihat dari demam mcm2 lah dtg tekak ni nak mkn ngada2 betul :-)...teringin sangat nak mkn rendang limpa...hari ahd lepas suruh Mr.Bos turun pasar PJ cari limpa hem...dpt le beli sampai sekilo setengah byk tu...bila dah direbus potong kecik2 melambak...ambik ko....kira lauk rendang ni merangkap makan sama nasi jugal lah ye tegahari ni...tang pulut tu saja je buat kalau ada rendang lg best kan cicah makan sama pulut..resepi rendang limpa ni sama je mcm yg pernah saya buat sebelum ni...cuma satu je terpedas sikit..apa pun rasa tetap sdp...jom layan :-)


RENDANG LIMPA
Resepi by: Chef Norzailina Nordin
Sumber : Sheila Shafeareen


Bahan-bahan
1 kg limpa – dipotong 16
1 kpg asam gelugur
3 camca besar serbuk ketumbar
2 camca besar serbuk jintan manis
1 batang serai, dititik
1.4 liter santan (2 biji kelapa)
150 g kerisik
Gula, garam secukupnya
-sy letak daun kunyit bagi naik bau
Bahan kisar
12-15 tangkai cili kering, direndam
1 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai

Cara membuatnya
1. Jerang limpa dengan bahan kisar, asam gelugur, ketumbar, jintan manis, asam, serai dan santan.
2. Masak atas api perlahan hingga mendidih.
3. Bila kuah tinggal separuh, masukkan kerisik, garam dan gula.
4. Kacau sekali-sekala hingga kering dan naik minyak.

* Limpa ni sy rebus dulu kemuduan buang kulit luar dan baru potang dadu


Isnin, Mac 04, 2013

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food


Assalamualaikum semua...harap sihat2 belaka ye maklum le cuaca pun sejak dua tiga menjak ni mmg x menentu...tuan rmh pun hari ni baru lah nak ada rasa segar2 sikit..itu pun perasaan mood M kena lawan kalau x satu kerja x terbuat nnt....ok bebalik pada tajk di atas, rasa mcm seronok pun ada sesekali join GA dari rakan2 masak di sini...nak ikut kan ni adalah GA 1st yg saya sertai...x pe kalah ke menang ke x kisah ..yg penting bg sokongan,  tambah lg megeratkan hubungan pesahabatan sesama kita.....jom jangan ketingalan sertai ramai2....date last 17hb Mac ni...

Megenai makanan favourite tu mmg byk tp salah satunya dah tentulah NASI KERABU ...dah byk kali juga buat dgn bebagai jenis lauk, lauk ikan celup tepung, ayam percik, daging bakar,..cuma x bekesempatan nak buat solok lada je heee..apa pun nasi kerabu mmg makanan kegemaran sekeluarga saya....




Ok sampai di sini,pada yg belum mencuba tu boleh lah cubaye makanan dari negeri Cik Siti wankembang mmg tebaik....sekali lg tq Tun...dgn sertainya akk dlm GA ni ..moga hubungan antara kita betambah erat...InsyaAllah...amin




Jumaat, Mac 01, 2013

Red Velvet Kukus Dalam Container


Assalamualaikum....salam ceria di pg jumaat...maap tuan rmh demam hampir seminggu, hari ni ada reda sikit tp batuk masih x hilang... x boleh lama sangat megadap sini..sbb tekanan darah rendah..kepala pening bepinar payah pulak nnt...lepaskan hajat tekak org yg x berapa segar bugar nak sangat mkn RV.. tp nak yg kukus masuk dlm Container...agahkan diri buat plan2 sama sidara.. nilah hasilnye sdp lembut senang je rupanye...x payah nak potong bagai...hanya keluarkan dari cup belah dua, masukan semula letak topping dan tindih gan kek semula... atas tu pandai2 le nak hias mcm ne ye...oh ye satu lg utk topping sy guna  resepi dari Anna Qawina....buat topping cream cheese mmg nyammmm nyammmm, dan x lupa juga resepi keknya ambik dari rakan di fb, tq share..jom cuci mata, cuci tekak...

selepas di kukus

RED VELVET KUKUS
Resepi: Ummu Aiman@Mai Share Recepi


Bahan-bahan :
1 2/3 cwn tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking soda
125 gm mentega
1 cawan gula halus
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan susu cair + 1 sudu teh cuka ( buat ni dulu ... biarkan seketika ..nak jadikan buttermilk)
1 sudu teh cuka
3 atau 4 sudu teh pewarna merah (akak guna oil base.. biasa pun boleh)

Cara
Ayak tepung gandum, baking soda dan serbuk koko
Pukul mentega dan gula hingga kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan bahan kering yang sudah di ayak,bersama susu dan buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering.
Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata
Masukkan dalam bekas.. kukus 20 – 30 min (utk bekas kecil)
Utk toppingnya akak guna fresh cream je.


RESEPI KRIM CHEESE:
By: Anna Qawina

Bahan:
500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More