Jumaat, Februari 22, 2013

Daging Dendeng Pandan


Assalamualaikum... jumaat kembali lg,,kejap dah masuk hujung minggu...jumaat seperti biasa kena masuk opis dapur awal sikit maklum ank2 balik cpt hari jumaat kan...manu dgg pulak...sdp tau resepi ni. 1st buat alhamdullilah menjadi juga,  biasa mkn kat kenduri2 aje....mmg sdp tabur bawang goreng lebih2... nak mkn sama nasi minyak, nasi tomato, nasi jggung, boleh aje..tp kita mkn sama nasi putih lg beselera wakakak... resepi yg best ni kita ambik dari dapur Kak Ummi kuantan, asalnya resepi dari dlm Majalah Jelita...npknya  Kak Ummi pun dah beberapa kali masak resepi ni...ingat lain kali kalau buat lg kena beli dgg lebih.. buat byk sikit boleh ratah2 hee tq Kak...


DAGING DENDENG PANDAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home(keluaran Jelita Mac 2011)
Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia

Cara Memasak:-
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.


Rabu, Februari 20, 2013

Kek Coklat Kukus dgn topping yg meleleh..perghhh :-)


Assalamualaikum...moga semua rakan2 sihat ye... ptg2 ni tayang kek coklat pulak ye...dan n3 kek coklat lg..harap x ada yg jemu....sabar, sabar ye...mmg kat rmh kita ni hantu kek coklat...so x ada masalah..godaan lg dari Kak Nor67...x tau nak kata ape dahhhhh sdp ..ikutkan sama je bhn2 gan kek coklat yg lain tu..tp bila di kukus rasanya lg lembap2...antara pilihan bakar dan kukus sy x kisah pun kedua2nya saya suka...kira kat sini dah byk lah saya cuba bebagai resepi kek coklat...mcm2 ada versi dan nama :-)....tang lelehan ganache tu pun sdp pekat nyeeee.. byk syokkkk layan....buat semlm bila pg td mkn buat bf rasanya enak, lg sebati...senang x payah nak potong2..kukus dlm bekas npk kemas....Tq Kak Nor67 bg kita rasa kek kukus ni pula heee...tq Kak Hanieliza dgn resepi kek coklat yg sdp ni....

KEK COKLAT KUKUS

resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula

Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.

* Bila guna bekas plastik kecik spt yg K.Nor guna ni, kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.

CHOCOLATE GANACHE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^


Isnin, Februari 18, 2013

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Kelapa


Assalamualaikum semua..hari ni betugas lah yee ibu2 di dapur siapkan pesiapan ank2 dah kembali kesekolah setelah seminggu becuti...puas ke jln2, balik kampung, hadiri mjls kenduri kendara? tentu syok jumpa sedara mara......yg x kemana2 tu pun sure best jugakan melayan kerenah ank2 di rmh walaupun penat tp terhibur .......pg ni tayang lauk yg di masak utk mkn tghari smlm...dah habis tau...goreng 4 ekor licin, maklum le dah lama x masak manu ni...tp kita tayang dua ekor jelah ye...kita suka tang sambal kelapa sumbat ni...kita saja buat lebih...yg lebih tu kita tumis garing2 sikit pastu boleh cicah sama isi ikan...sdp tau bau kelapa dan serai membangkit selera....


Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Bagan-bahan
3/4 ekor ikan cencaru / ikan jeket -dibelah belakang, dicuci bersih.
Gaul sama garam & kunyit, ketepikan dahulu)
Bahan sumbat
1/2 biji kelapa parut
1 cawan cili kisar - nak pedas lebih kan cili
4 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai*
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara menyediakan
Bahan yg betanda * blend kering - sy tumbuk je
Dalam satu bekas masukan bahan yg di tumbuk tadi campurkan dgn kelapa parut, cili kisar, garam, gula gaul hingga sebati
Kemudian sumbat sambal kelapa pada badan ikan yg di belah dan sumbat juga kat bahagian yg sebelah kepala/perut padat2
Panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan.. hati2 masa tebalikkan ikan jangan sampai sambalnye tekeluar...

* Kalau ada lebihan sambal kelapa bolehlah di goreng dgn minyak yg sedikat...grg garing2 tau sdp cicah sama ikan....


Ahad, Februari 17, 2013

Popia Inti Daging Sedap


Salam besiaran di pg minggu buat semua... jarang2 sekali nak ber n3 di pg minggu ...entah apa angin pepagi jari jemari rajin lak nak menari2 tekan sana sini....ok sarapan pg ni pekena dgn popia inti daging yg sdp...mlm td kita dah siapkan semua, siap gulung masuk peti....mkn pulak suam2 panas cicah dgn sos cili mayo mmg sdp...sos cili mayo tu campuran sos cili dan mayonis kasi gaul sebati...sdp tau cubalah....kita pun tegah ada byk lg kerja di dapur nak buat..... so mari layan dulu popia inti daging yg sdp ni....kalau ada bahan dan rajin buat ye :-)



Popia Inti Daging Sedap

Bahan:
kulit popia
250g daging kisar
1/4 kobis, sengkuang, lobak merah hiris nipis - nak senang di sagat
1 sudu makan lada hitam biji (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu cili kisar
Garam & gula

Cara:
Tumis bawang merah/putih sekejap, masukkan lada hitam, cilli kisar tumis hingga naik bau.
Masukkan daging kisar biar masak dggnya
Bila air dgg kering masukan sayur-sayuran gaul sebati dan keringkan airnya
Bila inti dah agak sejuk boleh letak 1 sudu makan inti pada kulit popia dan gulung, sedia utk di goreng

Cicah sama Sos cili + Mayonis yg di gaul sebati....


Jumaat, Februari 15, 2013

Kek Coklat - Resepi Bonda Kami


Assalamualaikum salam ceria ...seminggu x masuk sini..rindunya... heee..ptg2 tayang kek coklat yg sangat sdp...x salahkan menerai bebagai jenis resepi kek coklat..lg pun kat rmh ni mmg hantu kek2 yg mcm ni... nak pulak kek coklat wauuuu, kebetulan rabu kemarin ank buah ada dtg rmh tidur dlm 3 mlm ...dia org pun apa lg request lah suruh buat kek coklat...dan ada satu resepi ni ternampak di fb apa lg terus le cuba...mmg resepinya pun mudah..guna susu coklat lg terasa ke coklatan pada kek...lempahan topping coklat yg meleleh2 tu buat lg betambah emmmm x terkata...tq pada Resepi Bonda Kami di FB


RESEPI KEK COKLAT - Resepi Bonda Kami
Dibawakan Oleh Resepi Bonda Kami

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
-2 biji telur
-1 cawan minyak masak
-1 cawan gula pasir
-1 cawan gula perang

Bahan A
-1 sudu kecil vanila
-1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
-1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
-2 sudu kecil sodium bicarbonate
-1 sudu kecil baking powder
-1/2 cawan serbuk koko
-2 cawan tepung gandum

Topping
-1/2 cawan koko van hauten
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu besar minyak masak

Cara-cara
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan gula dan pukul lagi
3.Kemudian masukkan minyak masak
4.Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5.Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6.Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
Selamat Mencuba...



Jumaat, Februari 08, 2013

Bahulu Kasterd Buah-Buahan


Salam sejahtera semua..mendung rupanya sampai kepetang...dah siap sarapan petang sorry ye ni sarapan petang kita semlm punya tau so dah habis dah..pecubaan petama ni...sekali lg respi ni dari kelas Katering & Penyajian form 5...biasa kalau dah siap masak sesuatu manu..ank murid bawa balik separuh masakan yg di masak..jdnya balik rmh pakat rasa seorg sikit hemmm sdp tu ank bujang buat...apa lg cubalah buat...bahulu di toppingkan sama topping kasterd dan taburan buah-buah campuran mmg sdp...nak lg best kasterd tu jgn masak jd pekat tau biarkan ada lembek2 dan basah2 sikit dari air buah-buahan tu....baru best mkn sama  bahulu...jom negok resepi


Bahulu Kasterd Buah-Buahan

Bahan-bahan :
100 g tepung gandum - diayak
60 g gula pasir - dikisar halus
1/2 sk baking powder
3 biji telur A -pd suhu bilik
3 sdb susu cair
1 sk esen vanilla

Cara-cara :
Sediakan loyang yg bersesuaian, lengserkan dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak. Panaskan suhu oven pada suhu 180C.
Satukan gula dan telur di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan ringan... (high speed).
Masukkan esen vanilla, susu cair, dan baking powder. Putar lagi hingga kembang dan gebu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau dgn senduk kayu. Gunakan kaedah kaup balik.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30 - 45 minit atau sehingga perang menyeluruh.
Setelah masak, keluarkan bahulu dari oven dan sejukan di atas radai.

Bahan utk topping kasterd
Susu cair/Susu segar 250ml
2 sdb tepung kasterd
1-2 sdb gula
Satukan semua kedalam periuk dan kacau diatas api sederhana, bila agak hampir likat cepat2 tutup api


Sapukan adunan kasterd keatas bahulu hingga rata dan taburkan buah2 campuran..dan renjiskan air dari buah2 campura bg ada kelembapan...Selamat mencuba


Khamis, Februari 07, 2013

Ayam Kurkar


Salam ceria di pg khamis...sempat lg kalau nak masak utk mkn tegahari atau mlm..meh negok lauk ayam kurkar yg sdp ni...perlu cuba tau mmg best resepi ni...sesuai mkn dgn nasi kurma, nasi minyak, nasi serai..hemm bebagai lg nasi lahhh...campuran serbuk kurma, kari dan pes tomatu tu buat sdp bau harum...kuah nye tu yg syok sampai menjilat haaaa pagi ni ada sikit lg kita panaskan dan kita ambik roti cicah..walala....:-) resepi dari Ibundo ..kita ambik dari dapur Yana..Yana siap buat nasi kurma lg..tp kita mkn sama nasi putih je...ok jom semak resepinya mudah ni :-)...

AYAM KURKAR
Resepi : Ibundo@Dapur Ibundo
Sumber : YanaShaiful

Bahan-Bahan :

2 ekor ayam kampung ~ yana guna ayam xberapa nak kampung ^_^ sheila guna aym biasa
santan dari 1 biji kelapa
3 biji kentang ~ potong 4
5 sudu besar rempah kurma
2 sudu besar rempah kari
3 sudu besar pes tomato puri
2 sudu besar pes cili giling ( cili kering )
4 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih
1 inci halia ~ dihiris mancis
2 batang serai ~ dititik

Cara-Caranya:
Masukkan rempah kurma, kari, pes tomato dan cili ke dalam mangkuk. Tambah sedikit air dan jadikan pes.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih dan halia sehingga wangi. Masukkan pes rempah dan serai titik. Tumis sehingga masak dan berbau harum wangi.
Masukkan ayam dan masak sehingga air ayam kering.
Tambah santan. Apabila ayam setengah masak masukkan kentang,
Masaklah sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Jangan lupakan garamkan. Tak payah bubuh asam sebab tomato puri memang dah ada rasa masam.
Selamat Mencuba :-)


Rabu, Februari 06, 2013

Kuey Teow Goreng Kering


Assalamualaikum...harap kawan2 semua sihat...bz ke, biasalah menjalankan tugas harian ye tak ?...tugas yg mulia utk keluarga...InsyaAllah...request dari ank suruh buat Kuey teow grg kering...hemmm asalnya nak bawa bekal ke sklh sebenarnya heee....malas katanye nak ke kentin tunggu lama beratur..bawa bekal senang tinggal duduk mkn je..ok kali ni sy guna kuey teow yg halus yg peket gambar kunci...mee kuning, laksa pun ada yg peket cap kunci juga... jenama cap kunci ni ok juga kuey teow, mee laksanya pun lembut......kuey teow grg mkn x sambla cili kicap tapi x syok mesti nak ada heee... kalau nak bg lagi best ada cili jeruk pehhhh...


Kuey Teow Goreng Kering

BAHAN :

500 gram kue teow, cuci dan toskan
sayur kubis, carrot, tauge..atau ikut suka
2 biji telur, pukul sedikit
2 biji bawang merah, hiris
4 ulas bawang putih, cincang halus
3 keping fish cake, hiris
1/2 cawan isi udang/isi ayam/daging
1 camca besar sos cili
2 camca besar kicap pekat dan kicap cair
3 camca besar cili kisar


CARANYA
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar , tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang, fish /aym/daging biar bhn empok
Tolak ketepi kuali, dan masukkan telur. Biar telur mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah sos cili, kicap pekat dan sedikit kicap cair, kacau rata.
Masukkan kue teow, dan sayuran dan gaul hingga rata, kacau dan masak hingga layu sedikit. Tambah kicap cair secukup rasa, dan masak dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.

Kali Ni buat goreng kering..sdp mkn sama sambal cili kicap



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More