Rabu, Oktober 31, 2012

Kek Kelapa Pandan


Assalamualaikum....rindu pulak beberapa hari x besiaran....dua tiga hari ni sibuk sikit urus kan nenek x berapa sihat..lepas raya haji tu nenek x berapa sihat ada tanda2 mcm nak demam.... sy cepat2 bg mkn ubat takut demam nenek melarat....semlam kebahnya dah kurang..hari ni npk dah berangsur pulih alhamdullilah x melarat lama.....hari ni baru sy ada kesempatan membaking...jgn maree ye mlm ni baru nak tayang....lepas je membaking..terus lipat kain yg dah naik membukit...maklum le semua tahu cuaca kat luar sana x menentu jd kain yg x berapa nak kering ..dan tambah pulak kain2 yg baru di basuh...byk jdnya....
Kek yg dah lama juga masuk list...seperti biasa ada je resepi2 yg potong Q....:-)...biaslah tu.....kalau x cuba tak tahu hasil dan rasa kek ni...hemmm mmg walaaaaaa. gebusnya......rasa pandan asli dan kelapa kering mmg sangat sdp...nak pulak atasnya garing....biasa Mr.N kurang sikit dgn kek2 ni..tp npknya td bukan main mkn bekeping2.....resepi kek sy ambik dari dapur Yatie....pada yg nak rasa boleh lah buat..rajin2 yeee...:-)


Kek Pandan Kelapa
Sumber: YatieMemories

Bahan- bahan (loyang 8x8 inci)

250 gm butter
1 cawan gula kaster (1/4 cwn dan 3/4 cwn)
1 sudu kecil ovallete
5 biji telur gred A (asingkan kuning dan putihnya)
2 cawan tepung superfine/tpng gandum*
1 s/k baking powder*(* di ayak bersama)
100 ml santan pekat
2 sudu kecil perisa pandan/pandan emulco
sedikit pewarna hijau
sedikit kelapa kering - utk tabur atas kek
Sheila tambah 1/2 cawan kelapa kering masuk dlm adunan kek...


Cara-Cara


Pukul putih telur bersama 1/4 cwn gula kaster hingga ringan. Ketepikan.
Sementara itu dlm bekas lain,pukul butter,ovallete dan 3/4 cwn gula kaster sehingga kembang dan putih.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan pandan emulco/perisa pandan juga pewarna hijau.
Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Kacau rata sehingga adunan betul2 sebati.
Masukkan adunan putih telur dan gaul kaedah kaup balik.
Sediakan loyang yg telah dilapikkan kertas minyak. Sapu sedikit butter di sekeliling loyang.
Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan hentak2kan 2 kali. Taburkan kelapa kering di atas kek.
Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak. Guna api atas dan bawah 180c dan letak dirak tengah.
Setelah masak, angkat dan sejukkan diredai kek. Setelah sejuk, bolehlah dipotong dan
hidangkan.


Sabtu, Oktober 27, 2012

Kek Pisang Gebu


Kek pisang gebu..mmg sdp kek ni...cara penyediaan pun amat mudah...bahan juga x banyak...cuma kena beli pisang je....tang bau kek ni masa di bakar mmg buat x tahan...mak haiii harumnya...kalau bulan puasa membakar kek sure tegugat iman hee :-)...kek ni sy buat pagi khamis....cadangnya konon kalau bakar awal x lah jadi kalot..sbb lepas mkn tgahari nak cari bahan2 mentah utk di masak mlm raya...alih2 ada yg x tahan kot dgn kek pisang yg dah lama di sejukan.... ank2 terus minta izin nak makan...hemmm...x sampai hati pulak...benda dah ada x akan nak simpan2...potong juga utk mereka2...rupanya x cukup nak lg.....sy pun rasa juga..hemmm mmg sdp terasa kelembutannya..gebu, kemanisan mmg secukup rasa...cuma saya telebih letak pisang dan susu cair...ada npk sedikit lembab di situ......tp kek ni mmg tebaiklah insyaallah akan buat lg :-)....ada juga borak2 sama Ina Pesona...kalau nak tahu Ina ni mmg pandai buat Kek Span tauuu...Ina kata dia pun suka pd rasa kek pisang gebu ni lembut jeeee..lepas bakar terus Ina potong dan makan....kek pisang gebu sempat juga saya sajikan di pg Raya Aidiladha...rezeki pada yg dpt merasa...lain kali kena buat dua adunan baru dpt banyak....resepi saya ambik dari dapur rmh Ina pesona...dan resepi asal dari DayangJack...tq


Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
Sumber : Ina Pesona

bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.


Hidangan Di Pagi AidilAdha 2012 Alhamdullilah


Assalamualaikum, salam sejahtera semua..Selamat Hari Raya AidilAdhan buat rakan saya semua..utk tahun ni raya korban x dapat balik ke kampung suami di Temerloh dan Kelantan...raya kedua bos besar kena kerja....apa pun di mlm raya dan pg raya lg dah call mak mentua/ayah mentua ucap selamat hari raya maaf zahir batin...cucu2 betiga pun kirim salam rindu pada atok dan nenek....Alhamdullilah semua sihat..amin...
Memandangkan x balik raya.. sebagai ganti sy buatkan juadah pantai timur...moga terubat sikit rindu di kampung....hidangan biasa2 je..tu pun byk yg x sempat nak buat...memandangkan di pihak sebelah saya ank jati KL x ada kampung...abg dan adik sy juga x balik ke kg isteri dan suaminya..jd meraka beraya besama mak, abah, nenek di sini.. meriah pula saya rasakan....seronok pulak sy tengok meraka menikmati juadah org pantai timur....kira sampai dua kali saya tanak nasi dan rebus laksa....di sebelah mlm pulak kami adik beradik menyambut Hari Jadi Abah, dan tumpang sekali buat hari jadi suami saya, ank perempuan saya dan adik ipar..suami pada adik saya....masing2 hari kelahiran dekat2 tarikhnya so di sekalikan sambut....


Bekongsi besama serba sikit gelagat di Hari Raya Korban kali ni... panjang umur tahun depan jumpa lg....InsyaAllah...

Waktu ni dah pukul 12 pg masing2 x tidur lg..tolong apa2 yg patut.....si kecik tu pun same juga tolong kecahhh

Kek pisang gebu buat awal pg khamis...tp x sempat nak di hidangkan sepenuhnya..sbb dah kena sambar dulu...dp juga hidangkan di pg raya dlm 1/2 loyang, rezeki pd yg dapat rasa tu ......

Kek Coklat Moist..buat tambahan manu..... kukus di mlm raya.....

Yg ni kuih lopis...mak sy buat..sorry x sempat nak snap pic kuih yg dah buka.....masih dlm tapis tunggu sejuk


Inilah nenek saya , nenek yg saya bela ...Hajah Siti Asiah Shamsuddin, umur 86thn...nampak mcm sihat dan segarkan ...mana kawan2 sy yg dah pernah jumpa nenek tentu dah tahu keadaanya :-) ...Pegorbanan ku....walau apa juga keadaan sekali pun, sy dan suami sanggup menjaganya InsyaAllah....Sayang Nenek... (sebak....maaf air mata megalir ketika ini)



Selamat Ulang Tahun Kelahiran Buat Abah tecinta Hj. Sulaiman Ahmad, Suami yg  tecinta Nik Mazlan Nik Mansor, anak perempuan tecinta Nik Amira Zarit Sofea dan Adik Ipar tesayang Anuar Yusof

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA


Rabu, Oktober 24, 2012

Kuih@Apam Puteri Ayu


Salam ceria semua...hemmm x tau mana satu kuih put3 ayu ke atau apam p3 ayu heee ....... sy panggil kuih apam pu3 ayu ,  sama jeeekan dlm ketogeri kuih juga...lama benar x mkn kuih p3 ayu...sekali2 mkn sedap pulak..beketul2 habis, makan suam2 lg sdp...sy kukus kuih ni mlm tadi... buat awal selepas solat magrib terus sy bancuh dan kukus....jadi sambil negok tv boleh lah ngap2...tinggalkan separuh utk buat sarapan pagi ....pukul 6.30 pg td saya kukuskan balik kuih ..hem npknya kuih masih lembut.....kuih apam p3 ayu merah sy ni rasa sirap rose....nak buat rasa panda pewarna hijau dah habis...nak pergi belakang ambik daun pandan malas pulak.... hemmm yg penting kuih  apam p3 ayu sy menjadi... Kak CT pun dah pernah buat..resepi ambik dari dapur Yatie...tq...


Kuih Apam Puteri Ayu
Resepi : YatieMemories

Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )

  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil b. powder
  • 1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
  • perisa pandan, atau perisa kegemaran - sheila letak perasa sirap rose
Inti Kelapa
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara Cara
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
  2. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
INTI KELAPA - 
  1. Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
  2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
  3. Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
  4. Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.


Selasa, Oktober 23, 2012

Nasi Lemak Tumis


Assalamualaikum....baru dpt besiaran...dah mlm pun x pelah yeee..nasi lemak tumis ni sy buat utk sarapan pg tadi merangkap bekalan untuk suami dan ank2...ikutkan mmg jarang mkn nasi lemak di sebelah pg...kebetulan lepas raya kemarin nasi lemak belum di jamah2...ank2 pun dah betanya lamakan mama x buat nasi lemak..dpt lauk yg simple2 pun jadi lah heee :-)...sy tanak nasi pun ngam2 je...mmg segaja x nak masak banyak..maklum le dah nama nasi lemak...nasi lg... ada lemak lg :-)..paham2 yeeeee.... sy suka dgn rasa nasi lemak yg ditumis macam ni harum aromanya lain sikit......sebelum ni sy buat dgn letak warna hijau...masih mengunakan resepi yg sama ada disini...kali ni biarkan putih je....rasa mmg sdp...lauk sekadar syarat...sambal tumis, telur dadar dan timun cukup leeee....mana yg x ada lg ider utk sarapan esok atau mkn mlm boleh le cuba resepi nasi lemak tumis yeee...


NASI LEMAK TUMIS
resepi: kak Jun 
sumber: Mamasya 

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air -utk yg ni sy x letak warna saja biarkan plan..


Bekalan utk 3 org..hemmm ambik sorg satu....yg hujung tu x ada timun khas utk ank dara yg x mkn timun...

Khamis, Oktober 18, 2012

Kek Coklat Kukus Munirah


Assalamualaikum..teraaaaa..x jemu2 ke makan kek cekelat  ...tak punnnn...kalau dah tejebak tu balik2 yg becekelat je tayang yeeee....harap x ada yg bosan yeeee walaaa.....satu lg kek cekelat yg x payah nak di pekenalkan lg ..rata2 kawan masak ramai dah cuba.....kawe je sorg baru nak mendaki :-)....pehhhh mcm kek yg tempoh hari saya buat...mmg pengsan leeee kesedapan yg x terhingga...kemarin saya try jenis yg masuk oven...kali ni tyr pulak yg kukus....nak kata beza sangat pun x banyak pastinya rasa cekelat mmg leee kan......yg ni ada guna telur serta susu cair.....tang lembut/moist pun kedua2nya ada, tang padat pula yg di kukus tekstur lg npk padat dan lebih lembab ....apa pun saya mmg suka kedua2nya sekali...kira bohhhh ajeee, yg penting kesedapannya tetap ada...saya x buat topping sendiri, yg ni sy letak topping cokelat choki-choki yg batang tu...alah kat kedai runcit sebatang 30sen jeeee yg budak2 selalu beli...tunggu lembik baru saya picit keatas kek dan ratakan...letak 3 batang dah cukup..tp kalau nak salut seluruh kek kena beli lebih....kek ni sy kukus mlm tadi...mmg dah tahu kalau buat kek yg bekukus... sdp di mkn bila dah seharian..rasa di dlm kek lg sebati....resepi kek ambik dari dapur rmh Mas Duniaku.. Mas pun dah beberapa kali buat kek ni...tq


Kek Coklat Kukus Munirah
Resepi Asal : Pn Munirah Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku


Bahan :
Bahan A :

1 cawan gula pasir - sheila letak 3/4
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde - sheila letak

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
Bahan B - di ayak :
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powderBahan C :

4 biji telur - diblender - Sheila ikut macam Mas pukul hingga kembang 
Cara membuatnya :
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap



Rabu, Oktober 17, 2012

Popia Goreng Inti Sedap



Besua kembali di pagi rabu.. nampkanya cuaca cantik..tika ni dah panas pun....elok lah tu jemur2 apa yg patut....masuk tghari ke petang ala2 mendung gitu.... x nak celoteh panjang sy pun ada kerja lg nak buat ni heeee mmg x habis2 kan kalau jd ketua dapur :-) sajeee bagi ider utk kawan2 buat sarapan pg, sarapan petang, atau jamuan....alahai kakak2 adik2 semua lg pandai buat popia kan kan kan senyum le sikit :-)).....buat utk hidangan sarapan pg tadi..lama x buat popia...kat rumah ni kalau buat sarapan yg  ada pedas2  mmg laku....nak konsikan gan kekawan...kali ni sy buat inti kira yg sdp jugak leee....puji utk diri sendiri yeee :-)..gabungan yg x banyak bahan...mmg jimat...ada rasa pedas dan manis2 sayur...setakat letak carrot, sengkuang,  isi ayam cincang dan telur budak2 mmg suka punya..sudah di masak lembut jeeee intinya...popia ni kalau x nak cicah sama sos cili pun x ape..mmg dah cukup dgn rasanya..tp tepulang leee pada yg suka cicah menyicah tu boleh lah buat sos popia
apa lg jom godek2...



Popia Goreng Inti Sedap

Bahannya :
Kulit popia
2 batang carrot - di mayang halus > sy sagat guna mata yg kasar
1 biji sengkuang sedehana besar - di mayang halus > sy sagat guna mata yg kasar
1 cawan isi ayam/isi udang - di cincang
2 biji telur di kocak
2-3 sudu besar cili kisar - nak pedas lg boleh letak lebih
3 ulas bawang putih tumbuk halus
Garam, gula,perasa
Minyak masak utk tumis dan goreng

Caranya:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, cili kisar hingga garing
Masukan isi ayam..goreng hingga isi ayam masak
Masukan carrot, sengkuang, gaul sebati bila dah sebati curahkan telur yg dikocak
Masukan garam, gula, perasa...agak2  inti dah kering, rasa pun dah cukup sdp boleh tutup api dan biarkan inti sejuk seketika
Sediakan kulit popia, letak inti di sudut hujung kulit popia, gulung mcm biasa dan lekatkan hujung popia tadi dgn kuning telur atau satu sudu tepung gandum yg di bancuh dgn sedikit air....
Panaskan minyak goreng popia hingga kuning keemasan...sedia di hidankan



Isnin, Oktober 15, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Assalamualaikum besua kembali di pg isnin...npknya di luar tu dah mula hujan walaupun cuma hujan rebas2 jeeeee...x tau lah hujan lebat ke tidak nnt...alhamdullilah syukur dgn nikmat yg di berikan...jom pg2 kita layan kek yg amat sdp buat masa ni lahhhh... mmg bebaloi kita buat semlm....wahal kek ni ramai kawan2 masakan dah cuba...masa tengah tip top tahun lepas...kalau x silap sayalah :-)....mana yg dah dua tiga kali try tu tahu le mcm mana sedapnya.... rata2 yg dah buat puji2 pd rasa keenakannya....ikutkan kek ni x payah lg di hias2 gan topping coklat bagai dah cukup dgn rasa yg lemak2 manis...tp kalau nak lg rasa menyegat apa salahnya curah je coklat topping tu kasi lg npk terliuq :-)...kek ni saya taburkan badam cincang di atasnya,,,npk tu sampai garing badam......kira kek yg jimat cerma jugak dari segi bahan2....lembap, moist rasa coklat yg sekata,,,,lg apa nak cakap yekkkkk.....entah le tak terkata rasanya....paham2 le korang bayangkan yeeeee...resepi dari dapur Dayang....pehhhhh walaaaa..tq Dayang....suka kek sebegini.....


Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
nampaknya kek ni ank2 dan Mr.N mkn lebih........


Jumaat, Oktober 12, 2012

Sambal Ikan Harum Bunga Kantan


Buat semua rakan2 ape khabar harap sihat2 yeeee...kalau x sihat mcm mana nak masak utk kelurgakan... n3 resepi sambal goreng bunga kantan buat utk mkn mlm tadi sorry ye dah habis....kalau nak kena le buat sendiri yeeeee ..sempat lg tu..... pg ni nak cari bahan2 :-) mmg sdp lg harum baunya...sebelum ni pernah juga buat sambal bunga kantan cuma caranya lain sikit jeeee ikan di goreng dgn tepung jagung dan mkn sama sambal bunga kantan....kali ni sambal di salut pada ikan atau curah kat atas ikan yg telah di goreng....asyik2 ikan siakap buat masak masam manis atau masak stim jeeeee..cuba pulak resepi lain hemmm betambah2 nasi heee..bukan sy yeee ank2 sy jeeee...lain kali nak cuba buat dgn ayam pulak..tentu sdp...ada lebih buat tamato buat tambah2 kat dlm sambat.....smlm petang jalan2 merayap kat dapur Yatie jumpa resepi sambal ikan so tetarik lahhh...sy saja tambah letak Harum kat tajuk atas tu....sbb sambalnya harum...jgn mareee hee tq...sy letak resepi yeee


SAMBAL IKAN HARUM BUNGA KANTAN
Sumber :  YatieMemories

Bahan-bahannya :
4 ekor ikan kerisi, siang dan cuci bersih* - sy guna Ikan Siakap yg sedang
Sedikit serbuk kunyit*
Garam secukup rasa*
Serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 20 minit)
Garam dan gula secukup rasa
Hirisan bunga kantan untuk hiasan
4 biji limau kasturi
minyak masak secukupnya 

Bahan Kisar Kalus :
5 biji cili merah
6 biji cili padi - sy x letak
1 kuntum bunga kantan
4 biji bawang merah
1/2 labu bwng besar
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Secubit belacan
1 camca besar udang kering, rendam dan toskan  - sy ganti dgn ikan bilis

Cara Membuatnya :
Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api....
Curah sambal tadi atas ikan goreng dan hias dengan hirisan bunga kantan dan hidangkan segera...hmmm.

Khamis, Oktober 11, 2012

Sagun


Assalamualaikum semua...hemm sarapan apa pg ni..tentu yg sdp2 kan :-)....matahari pun dah naik tinggi silau masuk ikut tingkap...kat sini dua hari beturut2 asal petang je hujan...sejuk syok....pg ni kita bawakan jajan ..nak tak? sapa cepat dia dapat...salah satu kudap2 tradisi jugak ...Sagun hemmm sdpppp tau masuk mulut panas jeee rasanya...heee tp jgn pulak becakap masa makan nnt menyembur keluar pulak heeeee...kita pernah jual sagun masa sklh rendah tau...ingat2 lupa, x silap darjah 3 ke 4... mcm tulah, bila dah siap goreng mak masukan dlm plastik aiskrim ...sebatang kita jual 10sen, alah zaman awal 80an murah lahhh....jual utk suka2 je itu pun habis tau...skrg kalau g ke luar daerah ada juga beli sagun yg sangkut2 kat warung tepi jalan.... cantik pulak tengok org2 kampung buat, siap belit2 gan kertas warna2 ada rambu ramba lagi heee.. gulungan kertas pun kurus2 cantik pulak tu..balik rumah kejap je habis dlm sebatang x byk pun isinya.. ketuk2 dlm mulut dah habis tp bebaloi dgn harganya.....hajat nak buat sagun dah lama...ank2 pun suka makan...semlm ptg ajak ank2 tegok mcm mana proses buat sagun...wahhhh senang je bhn pun x banyak...tp kena lama sikit kat dapur yeeee ank2....setiap bahan pastikan di goreng/sangai bg semua kering dan sekata...time mengoreng tepung ke sabar kena ada heeee kalau tak habis le beselerak tepi2 kuali dan dapur...dgn erti kata gunalah kuali besar kalau nak goreng tepung yeeeee :-) nak cantik lg lepas goreng  satukan semua baru di kisar halus...jd lah cantik bederai....jajan sagun ni sesuai juga buat door gift...masuk dlm bekas cantik mmg kena dgn gayanya....resepi dari Suhailee76@MyR.....MakCikManggis pun dah pernah juga buat.....tq sy kongsikan resepi di sini......

 Sagun
Resepi : Suhailee 76 

Bahan-bahan ( 5-6 org )

1 biji kelapa parut
200 gm tepung beras
50 gm tepung pulut
80 gm gula halus 
 

Cara-cara
Goreng kelapa parut sehingga separuh kering atau sehingga wangi
Kemudian masukkan tepung beras n tepung pulut.
Goreng kesemuanya hingga garing n berderap (Saya goreng dgn api yang perlahan dalam 15- 20 minit)
Sejukkan dulu , baru digaul dgn gula halus

* Dah siap dan di gaul sebati semua bahan, Sheila kisar bg halus guna pegisar kering, sejukan bolahlah dimasukan dlm bekas

masa makan jgn becakap nanti tesembur keluar hemmmm :-)


Rabu, Oktober 10, 2012

Kuih Bakar Pisang



Assalamualaikum....kuih bakar pisang yg enak hemmmm harum bau lepas bakar......rasa pun ada seakan mcm lepat pisang atau juga cekodok pisang...cuma kuih ni rasa lg belemak...sbb letak santan dan susu cair mmg sdp lah sampai x henti megunyah wauuuu :-)...kuih ni lembut jeee tp bukan lembik yee..kalau lembik susah pulak nak potong..... mkn suam2 mmg syok...resepinya pun mudah...cepat siap :-)..kuih ni lama dah munculnya...kawan2 masakan pun ramai dah memcuba buat.......ada tu sampai dua tiga kali ulang sedaplah tu kan eheeeee :-)....sy pun mcm Kak Zana juga.. letak pisang lebih sbb suka rasa pisang....kuih yg sesuai buat sarapan pg atau petang, nak buat buah tangan pada kawan2 atau buat mkn kenduri pun boleh kan?......resepi dari Kak Zana yg x asing lg dgn kuih2 bakarnya.....Tq


 KUIH BAKAR PISANG
Resepi by: Kak Zana Inspirasiku

Bahan2
1 sisir pisang masak di lenyek kasar - saya guna 13 biji pisang berangan yg sedang2 besarnya
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

 Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt

*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, tapi saya dah tak sabar sangat nak merasa time suam suam tu. Time tu lagi best makan kuih bakar2 ni kan. Hee...

Isnin, Oktober 08, 2012

Meggi Goreng Pedas 2


Assalamualaikum semua...seperti biasa pg isnin sibuk sikit...hemmm n3 hidangan meggi goreng utk sarapan pg...x kira keci besar katakan... rata2 suka makan meggi :-)..sesekali kena maggi mmg lee syok..kita ikut sama resepi mcm yg pernah buat sebelum ni...hemm mana yg x tahan pedas dan x suka pedas tu boleh le kurangkan cili yeee.... tu semua x ada masalah kan kan kan :-)...ok leee negok le maggi goreng ni..kalau rasa terliuq dan teringin nak mkn..buat ye jgn malas2 :-)...ruang sebelah dapur semua dah siap kemas..kita nak ruang depan sat sapu halaman... byk daun2 beguguran x sapu lg dan nak dirus pokok bunga... jumpa lg byeeee:-)


MAGGI GORENG PEDAS
Resepi : Love2Cook

Bahan-Bahan:-
2 bungkus Maggi (celurkan dlm air yang sudah mendidih, dah lembut..toskan) sheila buat 4 bungkus
4 bawang merah (dicincang)
3 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu besar penuh cili kering kisar/ cili boh
2 biji telur
2 ketul tauhu (potong dadu dan digorengkan terlebih dahulu...tabur sedikit garam ketika menggorengnya)-sheila x letak sbb x ada gantikan dgn isi ayam
1/2 - 1 biji tomato ~ potong dadu
sayur (boleh guna sawi/ kubis)
kicap cair
4 tangkai cili padi (optional)
1 peket perencah kari Maggi
daun bawang (potong kecil2)
minyak masak
hirisan timun ~ untuk sampingan

Cara-cara memasaknya:-
Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Pecahkan telur, tuang kicap cair dan kacau hingga telur masak.
Tambahkan tomato, tauhu goreng dan sayur. Kacau rata.
Masukkan mi dan perencah kari maggi. Kacau sebati.
Pastikan maggi goreng anda cukup rasa...kalau tak cukup tambah kicap cair aje.
Dah siap, taburkan daun bawang di atasnya. Letak hirisan timun sebelum dihidang...!

* kalau buat lebih dua bungkus pandai-pandai lah ye gandakan bahan-bahan tu...


Sabtu, Oktober 06, 2012

Kuih Kole Kacang Hijau


Assalamualaikum...salam sejahtera, selamat behujung minggu buat semua rakan2....suka dgn kuih ni...hajat pun dah lama nak buat...sejak dua menjak ni terjangkit jangkit pulak nak buat kuih2 org lama...kira ada mencuba jugak le kan heee...walau x secantik mcm yg paka2 kuih di luar sana buat...npk je tepung kacang hijau terus sambar..barang yg lain pun semua dah siap beli...buat x nak kalah heee bancuh dua adunan sekali...mula2 negok mcm sikit jeee tu yg gandakan dua...hemmm sdg elok pun kat rumah mmg ramai yg tukang makan....alhamdullilah menjadi dgn elok..rasanya manis pun sedang2 elok...dan x lembik...suka..suka..suka kita heee :-) kira boleh buat lg lah kuih ni.... nampaknya ramai kawan2 masakan dah cuba resepi dari Che'Iza@MyR.... lain kali akan menyusul lg....tq resepi..


Kuih Kole Kacang
Resepi By : Che'Iza@MyR

Bahan-bahan:
1 cawan santan pekat #
1 cawan gula merah *
2 sudu besar gula pasir *
1 cawan air *
Beberapa helai daun pandan - simpul *
2 cawan santan
1 cawan kacang hijau
secubit garam

Cara-cara:
1. Masak bahan bertanda # sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ketepikan tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dalam kuali.
2. Masak bahan bertanda * sehingga gula larut, sejukkan dan ketepikan dulu.
3. Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas, kacau hingga sebati.
4. Masukkan adunan tadi dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dalam bekas atau loyang.
5. Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, tapi terlebih dulu taburkan dengan tahi minyak. Boleh dihidang sebagai minum petang atau sarapan pagi.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More