Selasa, Julai 26, 2011

Terubuk Masin


Salam, besua kita di hari selasa....haaaa juada ni pasti betambah nasi....grg ikan terubuk masin dan buat sayur lemak pucuk......cukup le manu utk tghari ni.....dpt pekena terubuk masin di bulan posa lg leeeee buat x sabar2 nak bebuka kan heeee.....ok jum layan juada tghari sy ni....


grg besama bwg besar, cili api, dan tabur di atas ikan

Isnin, Julai 25, 2011

Kuih Tiram@Tempahan



Assalamualaikum...besua kembali, asalnya kuih ni utk buat mkn2 saje...buat punya buat bg sikit pada jiran2 dan sedara merasa.....Alhamdullilah ada sambutan, rezeki di bulan Ramadhan agaknya...telah ada yg menenpah utk raya dan oder utk mkn2 saje...... memandangkan ada sambutan, so saya telah membuka Tempahan kuih tiram ni utk raya ...kalau x npk tuan rmh n3 dekat dua tiga hari tu mknanya tuan rmh sebok lah ye........

Yg telah di pek kecik2 ni tempahan semperna Cukur jambul anak saudara utk di buat gift@berkat kata org jawa....

ok layan dulu pic kuih tiram ni....

Khamis, Julai 21, 2011

Pajeri Nenas


Salam besiaran.....utk lauk tghari ni masak pajeri nenas...npk nenas ka lg....ingat nak mkn gitu saje cicah sambal kicap.....pikir balik baik buat lauk semua boleh mkn.....ok hari ni x leh nak celoteh pjg... layan dulu pajeri ni yeeee.. tuan rmh nak sambung balik kerja yg x habis kesudahhannya.....


Bahan-bahanya
1 biji nenas
2 sudu besar serbuk kari - dijadikan paste, bancuh dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
3 ulas bawang merah- kisar
3 ulas bawang putih- kisar
1 inci halia - kisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - tumbuk kasar
2 cawan santan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji cili merah dibelah dua

Caranya.
1. Potong nenas ikut suka , jangan nipis sangat, panaskan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak.

2. Tumis bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau, kemudian masukkan pula paste serbuk kari dan udang kering, tumis hingga agak garing,

3.Selepas itu masukkan santan, kerisik dan nenas, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam dan gula, cili merah, masak hingga nenas layu dan kuah pajeri agak pekat. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

Rabu, Julai 20, 2011

Sambal Sotong Bekicap


Assalamualaikum besiaran di pg Rabu.....lauk mkn mlm semlm, ada tinggal semangkuk simpan dlm peti, pagi ni kasi pehagatkan , leh makan gan nasi ...so pagi ni x buat sarapan pun, kita masak se pot nasi utk mkn gan nenek....tghari nnt masak lauk lain le........bukan ape kita byk kerja nak di settel kan pg ni...jahitan uncang x siap lagi, hari sabtu ni tuannya dah nak guna.... apa pun isikan perut dulu bagi kenyang......resepi cam masak sambal tumis biasa, cuma ditambah kan kicap saje....


hemmmm sdp.........

Selasa, Julai 19, 2011

Pudding Jally Oren


Salam besiaran di hari selasa...kerja skrg ni mmg byak...tp sempat le membuat pudding yg tersagat sedap ni...semlm npk Kak Nor tayang2 heeee jelos kita negok...sebelum tu pun dah jegok kat dapur Juwita time tu pun kira dah tetarik juga nak menerainya....so hari ni x nak tunggu lama2 mmg tegoda....campuran yg besusu tu sdp sangat....rasa nak lg dan nak lg heheh....mmg betul le kesabaran kena ada membuat pudding ni...nak melapi satu2.... tp lihat le hasilnya mmg cantik kira bebaloi leeee syg pulak nak ngap...ok jemput leeee jgn malu2....tq izinkan cpy resepi ye.......


PUDING JELLY OREN
resipi : Juwita Fariz
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Lapisan Jernih
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
ketepikan

lapisan puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
Masak sebentar dan ketepikan




cara-cara untuk melapis.
sediakan bekas yang sesuai.
masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.

** Cara yg K.Nor buat, letakkan gelas yg nak digunakan dlm loyang besar yg berisi air dan ketulan ais. Dgn cara ni, boleh mempercepatkan puding tu mengeras dan tak perlu masukkan dlm peti ais. Masa menuang layer seterusnya, guna belakang sudu kecil dan letakkan di dinding bahagian dalam gelas dan tuang slow2 supaya adunan tak terjerlus ke dalam adunan sebelumnya.
Bila adunan puding yg belum dilayerkan (balance dlm periuk) nampak cam mengeras, panaskan sekejap tp jgn sampai terlalu panas. cukup sekadar nak mencairkan balik adunan supaya mudah dituang. (biasanya bila tinggal 2 layer terakhir adunan akan mula mengeras, boleh la dipanaskan sekejap ya)

Isnin, Julai 18, 2011

Sandwich Tuna


Salam besiaran di pg Isnin mulakan segalanya dgn Bismillah. Syukur bejumpa kita lg di mingggu yg baru... pagi ni biasa2 je...buat sarapan pun biasa2 juga.....capai apa yg ada di dapur....sebuku roti, setin sardin dan tambah2 leeee apa yg ada bg penyedap....hem...ok le tuan rmh nak sambung kerja yg banyak.......jemput sarapan
ada masa nnt kita jegok kekawan yeee.....


Sempoi aje tuan rumah tahap sebuk.....

Ahad, Julai 17, 2011

Masak lemak Ayam Bekerisik


Salam besiaran di hari minggu...ada yg bejla2 shopping ke?....ada juga beberapa tpt dah Sale raye.....kalau x silap esok di Komplek PKNS Shah Alam dah mula peniaga2 meletakan gerai masing2 dlm pekarangan komplek tu....mula2 buka sure punya harga masih mahal lg....nanti negok le bila lg seminggu nak raya harga pun turun dua kali ganda.... ok le Hari ni nak N3 lauk ayam hehehe, sy masak awal sikit sbb byk kerja nak buat maklum le nak menjelang posa ni kerja2 tambahan betambah....hari ni msk lomak Ayam bekerisik...sdp tau masa time memdidih tu bauk aromanya naik seakan rendang pulak....wangi bauk dari kerisik tu membangkitkan lg selera ....kalu masal lomak mmg tak sah letak cili api...tapi tepulang le pada tekak masing2 nnt pedas payah pulak ank2 nak mkn....sdp buat kuahnya pekat2 sikit, lawankan pulak dgn kentang ok resepi ambik dari dapur Tok Chik - Denai Bebisik tq...izin kongsi resepi di sini ye


Ayam Kampung Lemak Bekerisik

Bahan2nya:
ayam - sy masak 1/2 ekor ayam
cili padi
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
kunyit segar
serai - dititik
ketumbar, jintan - disangrai dan dikisar
kerisik
santan
asam keping / perahan aira asam jawa secukupnya

Cara2nya
kisar cili, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit
panaskan minyak, tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing, masukkan ayam gaul seketika,
masukkan santan cair,serai serta ketumbar jintan yang telah dikisar, asam keping /perahan aiar asam jawa, biarkan sehingga ayam agak empuk.
masukkan santan pekat, biarkan mendidih seketika, tambahkan kerisik, tambahkan garam dan sedikit gula,biarkan mendidih selama 2 minit, matikan api

Jumaat, Julai 15, 2011

Ketupat Sotong


Salam..utk tegahari ni masak lauk pantai timur...ketupat sotong manis2 pedas..dah lama sagat nak buat asyik tetangoh aje... beras pulut pun ada lg balen masa buat mkn dgn serawa durian kemarin...kita suka yg pedas2 manis ni..tp x le manis sagat agak2 sesedap tekak...sdp lain kali leh buat lagi...resepi dari CikMin....tq saya copi di sini ye


Resepi Ketupat Sotong

Resepi: cikmin

Bahan-bahannya:
4 ekor sotong putih yang besar-cuci bersihkan keringkan airnya.
200 gram pulut-bersihkan dan rendam 45 minit
200 ml santan cair untuk campur dalam beras pulut
250 ml santan-sederhana pekat
120 gram gula melaka – masakkan terlebih dulu dengan sedikit air
2 sdb cili kisar - yg ni saya tambah
Garam
3 helai daun pandan
Lidi satay

Cara-caranya:
Panaskan air kukus,tanak beras pulut bersama santan sehingga masak.
Dah masak sejukkan.
Sumbat pulut kedalam sotong 1/3 penuh,masukkan kepala sotong sematkan dengan lidi satay.
Satukan sotong bersama santan sederhana pekat,gula melaka, cili kisar(sy tambah) dan sedikit garam ke dalam periuk,masukkan daun pandan.Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
*pulut yang dimasak tu ada lebih,jadi boleh lebihkan sotongnya.

Suka yg manis-manis pedas.... tepulang pada kemanisan masing2...

Pucuk Ubi Masak Lemak Tempoyak


Salam besiaran di pg jumaat ...pagi dah bederau bunyi kat atas tu hujan rahmat di pagi hari...kat luar tu pun hujan masih rintik2 lg....sdp ni sambung balik tidor...sunyi sepi rasa dia org x ada di rmh....ok lee sorry ni manu tetungak semlm......x sempat N3....bz buat cokelat nestum hemmm mcm le byk sagat kikiki....ok kita ingat nak masak gulai yg pekat2 tu letak daun kaduk, petai mmg suka sagat resepi tu, tapi byk bhn yg kureng jdnya masak lemak gulai tempoyak biasa jee....sy titikan serai dan mayang sekali daun kunyit...ada balen semangkuk simpan dlm peti..nnt pehangatkan balik...durian pun dah melambak ni... sana sini dah byk npk org jual...yg kita masak ni guna tempoyak Lagat tau...sbb buahnya dari Lagat (Ulu Lagat)....k layan lauk ni di pg hari....


PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK

Bahan:
1 ikat Pucuk ubi - RM1.00 bayak jugak dpt
2 sudu besar tempoyak
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1/2 cawan ikan bilis
3 cawan santan
4 biji cili api
1 batang serai di titik
2 helai daun kunyit di mayang
garam/gula


Cara-cara:
Asiahkan dari tangkai basuh tuskan.
Rebus pucuk ubi hingga empuk.
Tos perah hingga tak ade air dan potong halus.
Tumbuk bawang merah, cili, kunyit, bawang putih, ikan bilis dan sedikit halia.
Masukkan bahan tumbuk dalam periuk dan tuangkan santan beserta serai titik
Masukkan tempoyak dan kacau.
Masukkan pucuk ubi, daun kunyit mayang kacau sebati hingga mendidih.
Bubuh garam,

Khamis, Julai 14, 2011

Coklat Nestum


Salam besiaran....jom jadi kanak2 rabena pulak ..mkn cokelatttt...cokelat nestum...antie nak cokelat 5 biji bolehhhh...bolehhhh ambik leeeee..... kalau x cukup raya nnt antie buatkan 4 balang yeeee...ooo layan resepi yg simple ni...ambik dari Majalah Rasa keluaran Tebaru Bulan Julai 2011...bg saya kalau di gaulkan sekali dgn nestum pun sdp.....baru ada rasa keragupannya coklat masa mkn...x lah kosong sagat...pandai2 le nak tambah kekacang pun ok gak


Coklat Nestum
Sumbangan : Majalah Rasa Keluaran Bulan Julai 2011


Bahan:
200gm coklat masakan besusu di cairkan
60-100gm bijirin Nestum


Caranya:
Sediakan acuan biskut bebunga dan besegi empat - sy guna acuan agar2 aje(kalau ada mould utk coklat lg bagus)
Taburkan bijirin Nestum kedlm acuan
Tuang coklat panas(cair)keatas bijirin Nestum - Sy ketuk2kan acuan bg mampat(ketuk dgn pelahan)
Diginkan coklat hinga beku, keluarkan dari acuan dan hidangkan

@sy guna acuan agar2 tapi letak dlm 1/2inci tebal, kalau tebal payah pulak nak kelurkan...
dgn memicit acuan coklat boleh terus tangal


Selasa, Julai 12, 2011

Nasi Daging


Besiaran lg di hari selasa....utk tghari ni masak resepi dari nuuuuun diutara sane....petama kali mkn ada jiran sebelah huluq mula2 tu pelik gak nasi daging mkn gan kuah asam...bila dah try masuk mulut pehhhh sdp...kali kedua pun jiran jugak org utara kasi...hemmmm lama dah nak dok buat tp x terbuat2..habis semlm npk kat dapur Dayang Jack udah x tertahan negoknya udah tegoda kata ko kikiki......pehhhh sdp beb...rasa rempah yg ditumis wangi masa nasi tu tegah di masak naik segala aroma.....nak pulak buat kuah asam lagi leeee...utk lawan kan lauknya sebagai tambahan saya buat ayam masak kurma....perlu try mmg sdp......sesuai juga buat utk mkn2 ni...sy mmg ikut resepi yg di olah oleh Dj...tq Dj izinkan bekongsi resepi di sini yeeee


Nasi Daging
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang


Bahan-bahan : 4 orang makan

Bahan A :
3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
2 helai daun pandan
80 ml susu cair
1 sudu makan puri tomato
2 helai daun limau purut
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak sapi

Bahan B :
5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan manis
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)

Cara-cara :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka.


Bahan Air Asam
Bahan-bahan : 4 orang makan
2 biji bawang merah (dih
iris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara : satukan semua bahan dan kacau sebati. Hidangkan bersama nasi daging.

Lauk tambahan kurma ayam

Isnin, Julai 11, 2011

Award & Tag From Yana


Asalamualaikum semua...wahhh sejak dua menjak ni ramai yg demam Award yee, sani sini ramai yg telah di jangkiti....saya pun tak kentigalan jugak dah kena jankitan demam ni datangnya dari Adik Yana kita yg comel tu Yana Shaiful - Dunia Cinta Kami Tq akk kena buat jugak keeeee...jap nak ingat balik nostagia lama heeee

1.Nama sebenar Norsuhella Bt. Hj.Sulaiman, biasa org pangil Ila & Sheila. Anak kedua dari tiga beradik, abang dan adik pompun....Di besarkan di Kuala Lumpur dengan erti kata ank jati Kl lah.....

2. Masa abg saya umur setahun, mak lahirkan saya,,,,mak hai setahun satu tu,,,jadi atok cakap pada mak nak ambik saya buat bela...memandangkan abg pada masa tu x pandai jln lg..so mak n abah pun setuju bg kat atok n nenek jaga saya sampailah saya darjah satu, bila mak pindah Kelana Jaya terpaksa lah saya ikut, atuk pun masa tu dah x berapa sihat asyik masuk kuar hospital aje...nenek pun x larat nak bele saya dan jaga atuk lagi...so saya tingal dgn mak sampai le habis sekolah SPM hujung 80an...Bila dah habis sekolah tungu keputusan duduk gan nenek semula...time ni atuk dah x ada (Al-fatihah buat arwah atuk....Amin) sampailah saya bekerja, Kawin (kawin pun buat kat rmh nenek) dan sampailah sekaranh saya bela nenek pula....skrg ni pun nenek dah x berapa sihat...mudah mudahan bebaloi lah selama ni pergobanan yg dia bela saya masa kecil ( byk cobaan nya membela org tua...syukur mungkin itu dah bahagin kita...terima dgn seadaanya...

3. Zaman sekolah rendah & menengah mmg selalu dapat masuk acara lompat jauh dan balapan...biasalah org kuat lari hehhe....mmg suka acara lumba lari...alah wakil sekolah aje..x lah sampai wakit negeri....skrg ni belari2 ank dlm rumah aje....

4. Betemu jodoh dgn org pantai timur...dapat juga merasa ada kampung...alhmadullilah 18thn melayari bahtera besame en.Suami dgn di kurniakan 3 org zuriat yg comel2 dan cerdik2 InsyaAllah, seorang putera dan 2 puteri...Baru mendapat bby baru puteri,,, sudah 4 bulan usianya...Alhamdullilah rezeki... jarak dgn yg no 2 tu 11 thn...

5. En.Suami anak yg sulung dari 7 org beradik.. dialah satu2nya ank tungal lelaki...pehhh kira saya lah seorng menantu perempuan kesayangan mentua heeheh yeeee , yeeee, yeee semua adik ipar saya perempuan...kebetulan adik2 ipar ni sekepala dan semua boleh masuk punya...maklum le umur pun same x byk beza....saya beruntung sbb mak mentua ada kedai mkn...biasalah org kelantan kan suka berniaga...kalau balik kg. senang sagat x yah masak...mkn di kedai aje...mkn free kikiki

6. Sejak dah behenti kerja 10 thn lepas...saya membuat perniagaan kecil2 kecilan dirumah...seperti tempahan gubahan hantara, cenderahati, jahit manik, hamper...kerja2 kraftagan ni mmg minat dan hobi dari zaman sekolah lagi....bila dah duduk di rumah kena masak so betambah lah dgn hobi memasak pulak..nak nya bila dah ada blog masak ni, lg lah besemagat...sambail layan2 ank, sambil masak, tagan pun jalan...suka basuh kain, sidai kain, tapi x suka gosok kain bab yg palin x sukaaaaaaaaa...selama ni yg megosok siapa lagi En.Suamilah....jgn mareee yeee

7. Suka bekawan..bila dah jumpa sure x henti borak...baik hati tau hehhe(perasa)
suka jln2 n shopping..kalau ada byk agong lagi best shopping ehehhe (org pompuan biasalah)..mudah terasa & megalirka air mata....penyayang sagat....suka pada warna putih, hitam, pink,...satu lagi suka kasut tumit tinggi...entah leee kalau x pakai rasa lain aje...ada bnyak lg ak tulis ...x pelah ni pun dah sebahagian dari diri sy buat kekawan utk megenalinya...

Kat sini nak Tag kekawan jum kita lihat siapa yg kena

Noormah - Cendana Kasih
Norbie Norbila - Gobok Khazanah Silam
Fiza - Fizanordin

Pulut Serawa Durian


Salam besiaran di hari isnin..cantik cuaca diluar tu....harap2 biarlah begini.. x berapa panas dan x berapa nak gelap......semlm gi jln2 cari barang dapur npk ada durian terus sambar...dlm kepalan pun mmg nak buat serawa durian ni...teringin sagat nak mkn dgn pulut...beli je sebiji buat bau hehehhe...suka buat kuahnya pekat2 cam gini letak daun pandan lg naik baunya....mana yg x gemarkan mkn gan pulut takut agin satu badan tu boleh lah cicah besame roti atau kalau telebih rajin tu buatlah roti jala... jempur....


BAHAN PULUT :-)
500 g pulut rendam semalaman, toskan
300 ml santan cair
sedikit garam
1 helai daun pandan disimpul

CARA :-)
Panaskan kukusan
Masukan pulut yg telah di tos kedalam loyang beserta daun pandan, santan, garam
Gaul rata dan kukus pulut hingga masak dlm 30 minit.


Bahan:- Kuah Serawa Durian
1 biji durian dpt dlm 8-10 ulas
1 keping gula kabung - x letak pun kalau ada lg bagus
4 sudu besar gula merah
1/2 cawan gula pasir - boleh kurang
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - disimpul
3 cawan santan pekat (ikut nak cair atau pekat)

Cara Membuat:-
Dalam periuk satukan durian, santan, gula kabung, gula merah, gula pasir dan daun pandan.
Masak di atas api perlahan sambil dikacau. Biar mendidih sedikit.
Kacau selalu bila kuah dah agak pekat padam api dan boleh di hidangkan

Ahad, Julai 10, 2011

Sambal Goreng Jawa


Salam besiaran di hujun minggu...manu sambal goreng jawa yg di masak semalam, buat jamuan utk rakan2 Fb mkn tegah hari...maklum le semalam kan x dapat nak merayap turun Kl.. so kita buat mkn2 ajelah dirmh sambil borak2 gan geng Fb@Geng Mama Club Petaling......ada juga 2,3 org geng yg x dpt dtg sbb ada hal masing2...apa pun pejumpaan tetap bejalan dgn suasana yg amat seronok lg hepening...ok layan dulu juadah yg tuan rumah masak ni ye...Sambal gareng jawa sekuali besau sy grg ....

Sambal jawa sekuali basau ...tunggu di keringkan lagi baru boleh angkat... sdp tau resepi ambik dari dapur CMG...sdp mmg semua suka.. izinkan saya cnp resepi disini yeee....

SAMBAL GORENG JAWA
Resepi: CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
7 tangkai kacang panjang, hiris serong
1 biji kentang, dadu dan goreng hingga empuk, toskan
2 keping tempe, dadu dan goreng, toskan
1 keping tauhu, didadu dan goreng, toskan
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
40 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
3 keping pedal ayam muda, cuci bersih, hiris kecil
2 keping hati ayam, cuci bersih dan potong kecil -(saya tambah dgn udang hidup)
1/2 inci belacan, bancuh dengan sedikit air
1/4 cawan jus asam jawa
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang serai, dititik
1 biji cili merah, hiris
1 biji cili hijau hiris
1/3 cawan santan (optional, mat tak letak pun)
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Pedak dan hati ayam dicelur sekejap, buang airnya. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng pedah dan hati tadi sekejap. Angkat dan toskan. Kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan pedal dan hati, jus asam jawa, belacan dan santan. Kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan fucuk, tauhu, tempe, kentang, cili merah dan hijau, kacau rata dan masukkan kacang panjang. Gaul rata. Tambah soo hoon tadi. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
Masak dengan api sederhana hingga sambal goreng sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

Khamis, Julai 07, 2011

Choco Banana


Salam sekali buat semua di petang khamis...mendung dah di luar sana...rasanya tempat lain dah turun hujan kot..sejuknya rasa...lama x mkn buah pisang, nak mkn begitu saja dah biasa sagat ...jln2 masuk dapur Yani jumpa resepi yg menarik ni...pisang di saluti cokelat pehhh menarik...sure si sofea suka....sdp tau, bila di mkn sejuk... cokelat pun cepat beku....kalau nak lg sdp letak le kekacang tumbuk, badam, coklat chip or coklat rise...pandai2 lah mendeco bg npk cantik menarik di pandang...nak lebih lanjut boleh le masuk dapur Yani...cantik Choco Banana Yani licin aje pemukaan salutan pisang tu...tq izinkan cnp resepi


CHOCO BANANA
Resepi : Yani@Deco Choco

Bahan-bahan:-
pisang - sy guna pisang montel
coklat masakan secukupnya
sedikit butter

Cara-cara :
Buka kulit pisang. Cucuk pisang dengan bamboo stick. Masukkan pisang tu ke dalam bekas. Simpan dalam peti sejuk 1-2 jam.
Cairkan coklat dan butter. Tak kisah nak guna cara double boiler atau microwave. Asalkan coklat tu cair.
Keluarkan pisang dari peti ais, cepat-cepat celup dlm coklat tadi. Lepas tu bolehlah nak tabur dgn coklat rice ke atau apa2 saja yg sesuai.

** Pisang yg dikeluarkan dari peti sejuk kena cepat2 celup dlm coklat cair supaya coklat yg bersalut dekat pisang tu cepat keras.
** Pisang yg disimpan dlm peti sejuk hendaklah dlm bekas yg tertutup bg mengelakkan ia 'berpeluh' selepas dicelup dgn coklat.

Pasembol Kodiang@Rojak


Salam besiaran di hari khamis.. hari ni tekak megada2 sikit kikiki..lama dah terigin nak mkn rojak...x kiralah dpt yg sipi sipi seakan-akan rojak pesembol penang pun jadilah...tp yg ni kita gi jauh sikit ye keatas nun utara sana... pi jln2 ke kodiang...jauh tu...sape yg lambat follow tu mlm lah sampai heheheh...buat pun x berapa byk bahan setakat nak melepaskan tekak...kuih tepung tu x letak udang pun jast bancoh gitu2 aje...janji kembong...suka pada kuih rojak pasembol ni...cuma kacang tu termesin halus sikit...Alahmdullilah lepas jugak....so hari ni x masak lauk pauk yeee kita pekena rojak...kalau nak lg sdp celur mee kuning jadilah rojak mee...resepi ambik dari rumah CikMatGebu dan kat rumah Hana pun ada izinkan cnp resepi yeee.......jemput rasa...


Resepi Ilham : Chef Norzailina Nordin
Sumber: CikMatGebu-Dapur Tampa Sempadan
Sumber: Hana


Pasembor Kokdiang

BAHAN KUAH :-)
200 g ubi kentang*
300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus)
200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan kisar
70 g bawang besar*
20 g bawang putih*(*kisar halus)
50 g gula merah (mat guna gula melaka)
3 camca besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
60 ml jus asam jawa
1/2 liter air
60 ml minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
200 g timun, potong halus
200 g sengkuang, kupas dan potong halus
200 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap
5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji
2 keping tauhu, goreng dan hiris
2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah)

BAHAN CUCUR UDANG :-)
100 g tepung gandum
1/2 camca teh soda bikarbonate
1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak)
125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg dikisar
Garam secukup rasa
Beberapa ekor udang (jika suka)


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
UNTUK CUCUR UDANG :- Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.
UNTUK PASEMBOR KODIANG :- Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...Mat rasa kan, resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2 rojak..z

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More