Isnin, Mei 31, 2010

Pisang Bakar Sos Caramel

Hai..hemmm kita suka pisang bakar atau salai naknya bila cicah gan sos caramel atau madu...pisang kalau di salaikan wangi,  tp kita x le nak menyalainya tempat nak menyalai pun x ada hee... kita just bakar goleh2 kat atas pan jee...hem pekena bahagian yg garin tu sdp hehe jemput minum petang gan pisang bakar
Bahan
  • Pisang berangan/emas - di belah dua atau bulat
  • 1 cawan gula
  • 2 sdb batter/majerin
  • 1 cawan air
  • Pisang di bakar atau di golek2kan atas Pan hingga keperangan
  • Dlm kuali masukan gula hingga cair keperangan pelahankan api, masuk air behati2 takut meletup
  • Masuklan batter kacau hingga pekat
  • Bolehlah di sajikan besama pisang,, sdp di mkn sejuk






Jus Laici Susu

Salam kembali... rindu pada kekawan maap ye, tuan tanah g becuti nasib pintu x bekunci hehehe boleh juga kekawan negok2kan rmg heheh..penat le sikit kemas megemas nak pula hari ni kehausan.... kejap panas kejap mendung...jom kita sejukan tekan dgn laici susu yg betapa sdp ni...hemmm sejuk hilang dahaga ku......
Bahanya
  • 1 tin laici
  • 1 cwn susu pekat- boleh di kurangkan
  • 1 cwn susu cair
  • Ais
  • Satukan semua bahan kedlm Jug kacau sebati 



Jumaat, Mei 28, 2010

Kuih Lapis Pisang

Salam..Selamat becuti pada semua...pehhh kiranya ni dah bejangkit wabak demam kuih lapis pisang, melanda    sana sini..hahha sdp mmg x dinafikan..terasa lemak pisang tu..rasa x cukup le nak buat lagi...merebah  kesatu-satu rmh yee..ok tu leh semua dpt rasa...Tq pada yg kongsi resepi kuih yg sdp ni.. pada kekawan Ika, Yatie, K.Ct, K.Ummi sape lg yg dah buat, kita nak bg tahu sdp le kuih ni heeeeeee
Bahannya
(A)
  • 2 cawan santan (guna 1 1/2 kotak santan + 2 cwn air)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula pasir
  • 2 sdm tepung beras
  • 2 sdm tepung kasted - sy guna tepung jaggung
  • 1sdt garam
(B)
  • 1 cwn pisang emas/beragan- dilecik
  • 1/4 cwn air
  • Sedikit pewarna kuning
(C)
  • 1/4 cwn air
  • Sedikit pewarna merah
  • Campurkan bahan A hingga sebati , tapis bhgi kpd dua
  • Yg satu adunan campur bhn B kacau rata dan satu lagi adunan campur bhn C kacau rata
  • Panaskan pegukus lengser loyang dgn majerin panaskan sebentar
  • Tuang salah satu adunan 1/4 dlm loyang dan kukus selama 8 minit 
  • Ulangi adunan kedua kukus lagi buat beselang seli
  • Kukusan terakhir kukus selama 10 minit
  • Sejukan baru si potong









Khamis, Mei 27, 2010

Kerapu Masak Masam Manis

Hai semua..manu simple tp menyelerakan ni ..ikan kerapu masak masam manis...peh..kane nasi panas2 gaul sekali...kuahnya yg masan2 manis tu sdp...resepi pasti kekawan pun pandai masak kan...sos nya main campak2 jeee
pehhh panas lg ni.....grg 2 ekor x tau le cukup ke x  ni... hehe



Kuih Bakar Pandan

Salam...kuih bakar pandan pehh mak haiii kalorrr seram negok lori bwk pewarna tebalik tu yg warna telebis sudah heheh negok kat rmh Hana mcm sdp je resepi pun mudah..g dok skodeng juga rmh K.Wan - Citarasawan semua kuih comel loteh..nak juga buat comel2 cam tu tp acuan kita kecik sangat...so masuk je dlm loyang itu pun buat dlm loyang yg kecik je...tq ye K.Wan kongsi resepi kuih yg sdp n lembut ni, negok tu kerak yg garing buat sdp ....
Bahannya
  • 250 air *
  • 6 helai daun pandan
  • (Bland Sekali)
  • 1 cwn gula
  • 2 cwn tepung gandum
  • 200 ml santan
  • 200 ml air
  • 3 biji telur grad B
  • 2 sdb mentaga - dicairkan
  • 1/4 sd garam
  • 1/3 sdt pewarna hijau epal
  • Sedikit bijan atau kismis utk tabur
  • Sebatikan semua bhn kacau dgn whisk hingga rata dan tapis
  • Lancer acuan dgn mentaga dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180'c
  • Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tabur bijan keatasnya
  • Bakar selama 35 minti hingga keperangan diatasnya
  • Sejukan baru dikeluarkan dari acuan




Rabu, Mei 26, 2010

Bubur Pulut Hitam

Hai semua..jom  minum ptg dgn bubur pulut hitam ..lama betul x mkn bubur ni, kita suka sangat tau pulut hitam ni...itu pun buat utk diri sendir je.. ingatkan x ada gemarkannya... rupanya masing2 suka next time kena msk lebih le pulut hitam ni..x letak susu cair pun masa mkn sbb dah ada santan...
Bahannya
  • 1 cwn pulut hitam -sy rendam rendam 5 jam
  • 4 cwn air- utk rebus pulut
  • 1 cawn gula - ikut kemanisan sendiri
  • 3 cawan santan dari sebiji kelapa
  • 1 cawan susu cair
  • 2 helai daun pandan yg di simpul
  • Garam
  • Rebus pulut hitam besama air hingga pulut hancur,empuk dan air kurang
  • Masukan 3 cawan santan, daun pandan, garam , gula
  • Kacau jgn sampai pecah minyak, masak hingga didih, tutup api
  • Nak makan bolehlah di tuangkan susu cair- sy x letak pun




Udang Goreng Madu

Salam..dah siap masak ye kekawan semua, pasti lunch hari ni msk lauk yg sdp2kan.. hari ni simple resepi udang goreng madu sdp lah pulak, sampai menjilat sudu hehehe menjilat udang lee suka dgn kuahnya..
Bahannya
  • Udang  dibersih dan toskan
  • 1 biji bwg merah - tumbuk
  • 2 ulas bwg putih - tumbuk
  • 2 sdb sos tiram
  • 2 sdb madu
  • Cili merah, bwg besar
  • Garamg, , perasa
  • Sedikit air utk kuah
  • Dalam kuali panas kan minyak dan tumis bahan tumbuk
  • Masukan sos tiram. maduk galuk sebati
  • Masukan udang serta cili merah dan bwg yg di potong bulat
  • Kalau nak bekuah tambahkan sedikit air- sy suka pekat sikit
  • Tambah grm dan perasa, gaul sebati boleh le di angkat
  • Nak letak sayur kacang pjg, brakoli, tomato buah pun boleh







Selasa, Mei 25, 2010

Award From LOVE

Thank's LOVE- Love2Cook..suka blue calor...

Puding Roti Marble

Taraaaa juadah utk minum petang nnt dah siap...menu lunch pun npknya pedas ..so ade le yg tambahan utk menyejukan mulut dan tekak...sdp juga saya campurkan koko..ialah ank2kan suka resepi yg ada coklat molat ni hehe..kiranya pudding org  malasni hehe, malas nak selang selikan so jadilah macam batu marmar heheh
Bahannya
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 peket agar2 serbuk
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1/2 cawang gula - ikut kemanis sendiri
  • 3 cawan air
  • 2 sdb majerin
  • 2 sdb serbuk koko
  • 1 sdk asen vanila
  • Dalam periuk masakan agar, air, gula
  • Satukan dlm blander bahan lain kecuali sebok koko dan majerin
  • Masukan bahan blander ke dlm agar-agar tadi
  • Satukan kacau selalu hingga pekat masukan majerin dan kacau
  • Bahagi adunan dan masukan serbuk koko pada satu adanun
  • Ikut nak buat berapa warna
  • Bolehlah dimasukan dalam acuan atau loyang beselang seli, sejukan 








Asam Pedas Ayam Buah Pauh

Salam ..lauk fv tau x kira masak asam pedas ikan , dagging, ayam mmg laku..naknya taruk daun kesum, bunga kantan bau wangi jeee utk manu lunch hari ni masak asam pedas ayam besama buah pauh/mangga muda pehhh sdp terangkat gitu hehehe..kalau ada buah kedodong, neneas pun ok gak..jadiny ada  rasa pedas dan masam2 manis...
sdp menyelerakan..resepinya same mcm msk asam tumis ikan... sy x letak lada hitam takut nanti panas dan pedas megager hahah, rasanya di sebelah jhr letak lada hitam ye...



Isnin, Mei 24, 2010

Terung Goreng Sambal

Haiiii hehe lauk utk teghari ni...pg tadi  ada banlance lg sardin kari so ni kira tambahan masak sayur terung grg besambal.. fv jugak ni sayur terung ,,,,rencahkan gan ikan bilis...hemmm
sdp tuuu kena gan nasi panas2...








Sardin Kari Asam

Salam..suka sangat dgn lauk sardin ni..mkn gan nasi, cicah roti semua boleh,..hmemmm pg ni mmg x ada ape bf yg sy buat ..hehe tp masak jugak le pg ni..terus masak nasi putih panas2 belaukan ikan sadin kari asam..Mr.laling dan ank2 semuanya tapau...Alhamdullilah buat setakan ni semuanya suka bawa bekalan...sardin kari asam ni sy letak asam keping tu yg jadi kari asam sdp,,tumiskan sedikit dgn rempah kari..hem harum baunya...lawankan dgn kentang yg telag di grg..
Bahannya
  • 2 biji kentang di belah - grg telebih dulu
  • 1 tin Sardin besar
  • 1 labu bawang besar di mayang
  • 1/2 inci halia di mayang
  • 2 ulas bawang putih di mayang
  • 2-3 sdb rempah kari
  • 1-2 sdb cili kisar - nak pedas, sy x letak
  • 2 keping asam keping
  • Sedikit air- utk kuah
  • Beberapa helai daun kari
  • Garam, gula, perasa
  • Panaskan minyak tumis bahan yg dimayang, daun kari, rempah kari, cili kisar
  • Bila dah garing masukan sardin, asam keping dan air utk kuah, ikut kalau nak pekat letak sedikit saja air
  • Masukan kentang yg di grg, grm, gula, perasa, agak2 dah megelegak boleh le diangkat
  • Nak letak cili potong atau sayur bendir pun boleh






Ahad, Mei 23, 2010

Kuih Puteri Ayu

Salam besiaran..hem siap dah walaupun lambat sikit masuk kedapur pg ni ehehe, cuma pg ni terajin sikit..almaklumle kerja2 rmh semua dah settel semlm,  lepas habis negok konsen AF dok megairon baju..so hari ni leh senang lenag leee ,tu yg cari kerja nak buat ape pg ni, acuan pun dah lama beli x pernah di rasmikan lagi hehe, kira ni fest time sy buat kuih puteri ayu..mejadi juga sdp lee..ingatkan remeh menbuatnya,, rupa - rupa mcm buat kuih apam juga..sdp resepi ambik di MyR dari Kak Rossitamz...tq Kak Ita yg rajin masak kuih kukus2..
Bahannya
  • 5 biji telur (begantung pada saiz - sy guna 3 biji sbb telur besar)
  • 250gm tepung gandum
  • 300 gm gula - sy guna 3/4 cawan gula
  • 2 camca teh ovellet
  • 1 camca teh baking powder
  • 250 ml santan
  • Pewarna hijau/Pandan pastel
  • Kelapa putih secukupnya - digaul dgn sedikir garam dan tepung ubi
  • Panaskan pegukus dan balut penutupnya
  • Dalam mangkuk pukul telur, gula, ovellit hingga kembang dan gebu
  • Masukan santan, tepung gandum, b/p, pastel pandan, pewarna, kacau lg hingga sebati
  • Sapukan sedikit minyak pd acuan, masukan kelapa pd bahagian bwh tekan dan mampatkan
  • Masukan adunan dlm acuan td dan kukus selama 5 minit
  • Sejukan kuih baru di keluar dari acuan




Sabtu, Mei 22, 2010

Sambal Tumis Sotong

Salam..siapkan kerja rmh..yeeyee beressss ...masak pun dah siap juga , hari ni Mr.laling ade kerja sikit tu yg buat bekalan utknya sekali.. pg ni pekena nasi lemak..senng ringkas...haa pastinya lauk nak yg sdp, buat sambal tumis sotong heeemm..sy suka sotong ni dari pada sotong kembang tu..ok nasi lemak x yg n3 lahhh ye dah tahu rupa camne heheh...
sotong ni segar dan besar sikit sy belah dua dan kelar2kan badanya



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More